Με αντίποινα ενός δισ. δολαρίων απαντούν Ρωσία και Ιαπωνία στον Τραμπ

Με αντίποινα ενός δισ. δολαρίων απαντούν Ρωσία και Ιαπωνία στον Τραμπ

Οι δύο χώρες ετοιμάζονται να θέσουν σε ισχύ τους δικούς τους δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα μετά τις αποφάσεις του προέδρου των ΗΠΑ.

 

Με αντίποινα ύψους 1 δισ. δολαρίων ετοιμάζονται να απαντήσουν η Ιαπωνία και η Ρωσία στην απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ.

Όπως αναφέρουν έγγραφα που δημοσίευσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, Τόκιο και Μόσχα σχεδιάζουν εμπορικές κυρώσεις οι οποίες θα στείλουν ένα αυστηρό μήνυμα στην Ουάσινγκτον.

Ήδη η ρωσική Δούμα ενέκρινε την Τρίτη το νομοσχέδιο που αφορά την επιβολή αντικυρώσεων στις ΗΠΑ και άλλες μη φιλικές χώρες, δίνοντας κατά αυτόν τον τρόπο το δικαίωμα στη ρωσική κυβέρνηση, με τη συναίνεση του Ρώσου προέδρου, να επιβάλει αντίμετρα, τα οποία δεν πρέπει ωστόσο να επεκτείνονται σε ζωτικής σημασίας είδη, τα οποία δεν παράγονται στη Ρωσία.

Κατά τη δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου από την κάτω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου, είχαν αφαιρεθεί οι αναφορές σε συγκεκριμένους τομείς προϊόντων και υπηρεσιών, ενώ τα αντίμετρα μειώθηκαν από 16 σε έξι.

Την περασμένη εβδομάδα, με παρόμοια έγγραφά τους, Ευρωπαϊκή Ένωση και Κίνα ειδοποιούσαν τις ΗΠΑ για το κόστος του αμερικανικού σχεδίου για επιβολή δασμών στις εισαγωγές, με βάση τα στοιχεία για τις εξαγωγές του 2017, όπως αναφέρει το Reuters.

Η Ρωσία ανέφερε πως το αμερικανικό σχέδιο θα προσθέσει δασμούς ύψους 538 εκατ. δολαρίων στις ετήσιες εξαγωγές της και η Ιαπωνία ορίζει το ποσό στα 440 εκατ. δολάρια, ενώ και οι δυο χώρες είπαν πως έχουν δικαίωμα να επιβάλουν ισόποσα κόστη στις αμερικανικές εξαγωγές, χωρίς όμως να προσδιορίζουν τα αμερικανικά προϊόντα που μπορεί να μπουν στο «στόχαστρο».

Δείτε ακόμη: Ο Τραμπ ζητάει περισσότερα από την Ευρώπη για να άρει τους εμπορικούς δασμούς