Με εντολή Τραμπ οι ΗΠΑ προχωρούν στην επιβολή δασμών 200 δισ. δολαρίων στην Κίνα

Με εντολή Τραμπ οι ΗΠΑ προχωρούν στην επιβολή δασμών 200 δισ. δολαρίων στην Κίνα
FILE PHOTO: U.S. President Donald Trump speaks at a Make America Great Again rally at the Civic Center in Charleston, West Virginia, U.S., August 21, 2018. REUTERS/Leah Millis

Οι δασμοί σε πληθώρα κινεζικών προϊόντων αναμένεται να οξύνουν ακόμη περισσότερο τις ήδη τεταμένες σχέσεις Ουάσινγκτον-Πεκίνου.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έδωσε εντολή στους συνεργάτες του να προχωρήσουν με την επιβολή επιπλέον δασμών ύψους 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε κινεζικά προϊόντα, μεταδίδει το Bloomberg.

Οι δασμοί θα επιβληθούν για πρώτη φορά σε καταναλωτικά αγαθά, δηλαδή σε αντικείμενα όπως έπιπλα, τσάντες και τεχνολογικά είδη. Κυβερνητική πηγή πάντως δηλώνει πως το χρονοδιάγραμμα της επιβολής των δασμών δεν είναι ακόμη σαφές. Ο πρώτος γύρος δασμών της αμερικανικής κυβέρνησης είχε πλήξει κυρίως τον βιομηχανικό τομέα.

Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου που ελήφθη παρά τις απόπειρες του υπουργού Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν για την επανέναρξη συνομιλιών με την Κίνα για την επίλυση της εμπορικής διαμάχης, είχε άμεσα αποτελέσματα στις αγορές, ανατρέποντας την τάση και οδηγώντας σε πτώση το χρηματιστήριο.

Με ανάρτησή του στο Twitter ο Τραμπ ανέφερε πως οι ΗΠΑ δεν βιάζονται να συνάψουν εμπορική συμφωνία με το Πεκίνο, αλλά αντίθετα η Κίνα πιέζεται να συμφωνήσει με την Ουάσινγκτον. «Οι αγορές μας αναπτύσσονται, οι δικές τους καταρρέουν. Σύντομα θα εισπράττουμε δισεκατομμύρια σε δασμούς κατασκευάζοντας προϊόντα στην πατρίδα μας. Αν τα βρούμε, τα βρήκαμε», ανέφερε στο tweet του ο Αμερικανός πρόεδρος.

Η Κίνα πάντως δεν αναμένεται να μείνει με «σταυρωμένα χέρια», καθώς έχει προειδοποιήσει ότι μια ενδεχόμενη νέα επιβολή δασμών δεν θα μείνει αναπάντητη.

Η απόφαση έρχεται μία εβδομάδα αφού ο Τραμπ έκανε λόγο για την πιθανότητα επιβολής δασμών ύψους 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε επιπλέον κινεζικά προϊόντα και απείλησε με νέους δασμούς ύψους 267 δισεκατομμυρίων επί κινεζικών προϊόντων. Η κυβέρνηση Τραμπ έχει ήδη επιβάλει δασμούς ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων επί κινεζικών προϊόντων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες μόνο εισήγαγαν προϊόντα από την Κίνα ύψους 505 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον περασμένο χρόνο. Ομως, οι εισαγωγές του 2018 από την Κίνα μέχρι το Ιούλιο αυξήθηκαν κατά 9% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2017, σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία των ΗΠΑ.

Δείτε ακόμη: Συμμαχία αμερικανικών επιχειρηματικών «κολοσσών» κατά των δασμών του Τραμπ