Με ύφεση έκλεισε τελικά και το 2016 για την Ελλάδα

Με ύφεση έκλεισε τελικά και το 2016 για την Ελλάδα

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ , το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,2% - Ο ρόλος της φορολογίας και η πεσμένη κατανάλωση.

Μείωση κατά 0,2% παρουσίασε τελικά το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) του έτους 2016, σε σχέση με το 2015, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), έναντι μηδενικής μεταβολής που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση, τον Μάρτιο 2017.

Τα στοιχεία ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Αθ. Θανόπουλος, αποδίδοντας την αναθεώρηση κυρίως σε νεότερα δεδομένα για χαμηλότερη ιδιωτική κατανάλωση.

Η τελική καταναλωτική δαπάνη του έτους 2016 σε όρους όγκου παρουσίασε μείωση κατά 0,3% σε σχέση με το έτος 2015, έναντι αύξησης 0,6% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση, τον Μάρτιο 2017.

Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών του έτους 2016 σε όρους όγκου παρουσίασαν αύξηση κατά 0,3% σε σχέση με το έτος 2015, έναντι μείωσης 0,4% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση, τον Μάρτιο 2017.

Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών έτους του 2016 σε όρους όγκου παρουσίασαν μείωση κατά 1,8% σε σχέση με το έτος 2015, έναντι μείωσης 2,0% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση, τον Μάρτιο 2017.

Τα στοιχεία σε τρέχουσες τιμές

Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) του έτους 2016 σε τρέχουσες τιμές παρουσίασε μείωση κατά 1,2% σε σχέση με το 2015, έναντι αύξησης 0,1% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση, τον Μάρτιο 2017.

Η τελική καταναλωτική δαπάνη του έτους 2016 σε τρέχουσες τιμές παρουσίασε μείωση κατά 1,2% σε σχέση με το έτος 2015, έναντι αύξησης 0,3% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση, τον Μάρτιο 2017.

Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών του έτους 2016 σε τρέχουσες τιμές παρουσίασαν μείωση κατά 2,7% σε σχέση με το έτος 2015, έναντι μείωσης 2,9% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση, τον Μάρτιο 2017.

Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών έτους του 2016 σε τρέχουσες τιμές παρουσίασαν μείωση κατά 5,1% σε σχέση με το έτος 2015, έναντι μείωσης 5,4% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση, τον Μάρτιο 2017.

Τι βλέπει ο ΙΟΒΕ για φέτος και το 2018

Ελαφρά κάτω του 1,5% τοποθετεί τον πήχη της ανάπτυξης για το τρέχον έτος στην τριμηνιαία έκθεσή του το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών.

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ σημαντικότερη συμβολή στην αύξηση του ΑΕΠ είναι αυτή των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών, λόγω του ευνοϊκού διεθνούς περιβάλλοντος και της βελτίωσης της διαρθρωτικής ανταγωνιστικότητας.

Ωστόσο, επισημαίνει ότι για άλλο ένα έτος, αναιμική είναι η συμβολή των επενδύσεων κυρίως από μεταβολές στα αποθέματα και όχι στα πάγια.

Σε ό,τι αφορά το 2018, το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι η επιτάχυνση της ανάπτυξης στην Ελλάδα θα κινηθεί στην περιοχή του 2%, ενδεχομένως και ελαφρά μεγαλύτερη.

Η πρώτη αντίδραση της ΝΔ

«Πρωθυπουργό των φόρων» αποκαλεί η ΝΔ, σε ανακοίνωσή της, τον Αλέξη Τσίπρα με αφορμή τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Συγκεκριμένα, σημειώνει ότι τα εν λόγω στοιχεία επιβεβαίωσαν περίτρανα πως τα δύο χρόνια ΣΥΡΙΖΑ έφεραν δύο χρόνια ύφεση.

«Παρέλαβαν από την κυβέρνηση Σαμαρά οικονομία σε ανάπτυξη και οδήγησαν νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε νέα χρέη. Όταν όλες οι χώρες της Ευρωζώνης αναπτύσσονται ταχύτατα, η Ελλάδα μένει πίσω, με αποκλειστική ευθύνη του πρωθυπουργού των φόρων, Αλέξη Τσίπρα» σχολιάζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πώς σχολιάζει την είδηση ο διεθνής τύπος

Η ελληνική οικονομία εμφάνισε τελικά ύφεση πέρυσι, μπερδεύοντας τους διεθνείς πιστωτές της χώρας που προέβλεπαν μικρή ανάκαμψη μετά από χρόνια λιτότητας, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Reuters.

Ειδικότερα, η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,2% το 2016, σύμφωνα με τις αναθεωρημένες τελικές εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ.

“Είναι μια μικρή αλλαγή που έχει μικρό αντίκτυπο σε άλλους δείκτες και σε δημοσιονομικά μεγέθη. Πρόκειται για ελαφρώς ασθενέστερη απεικόνιση της πραγματικής οικονομίας το 2016 λόγω της προς τα κάτω αναθεωρημένης καταναλωτικής δαπάνης”, σχολίασε ο οικονομολόγος της Εθνικής Τράπεζας, Νίκος Μαγγίνας.

Όπως σημείωσε ο ίδιος, η καταγραφόμενη τάση στην κατανάλωση θα αποτελέσει επίσης πρόκληση για το 2017.

Σύμφωνα με το Reuters, τα πολλά χρόνια λιτότητας στα οποία έχει υποβληθεί η Ελλάδα από ΔΝΤ και ΕΕ με αντάλλαγμα τα προγράμματα διάσωσης της οικονομίας της, έχουν φτωχύνει κατά πολύ τους Έλληνες συρρικνώνοντας αντίστοιχα την καταναλωτική τους δύναμη.

Στις εκτιμήσεις του Φεβρουαρίου, η Κομισιόν προβλέπει ανάπτυξη 0.3% στην Ελλάδα το 2016, ενώ και το ΔΝΤ αναθεώρησε ανοδικά τις δικές του προβλέψεις τοποθετώντας τον ρυθμό επέκτασης της ελληνικής οικονομίας πέρυσι στο 0.4%.