Με την… Μπαρτσελόνα παρομοίασε την Apivita o Τσίπρας

Με την… Μπαρτσελόνα παρομοίασε την Apivita o Τσίπρας
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΣΙΠΡΑ ΑΛ. ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΑ APIVITA

«Ό,τι είναι η Μπαρτσελόνα στο ποδόσφαιρο, είναι η Apivita για τα προϊόντα της» είπε ο πρωθυπουργός.

Με τη φράση, «να τι μπορεί να κάνει η μικρή Ελλάδα», υποδέχθηκε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος του Δ.Σ. της εταιρείας Apivita Νίκος Κουτσιανάς.

Ο πρωθυπουργός επισκέπτεται τις εγκαταστάσεις της, στο πλαίσιο των επισκέψεών του σε χώρους εργασίας που προάγουν, μεταξύ άλλων, την εξωστρέφεια και την υγιή επιχειρηματικότητα. Μάλιστα, κατά την υποδοχή του από τον Ισπανό πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων του Ομίλου PUIG, Manuel Puig, ο πρωθυπουργός παρομοίασε την εταιρεία με το μέγεθος της ισπανικής ομάδας ποδοσφαίρου Μπαρτσελόνα: «Ό,τι είναι η Μπαρτσελόνα στο ποδόσφαιρο, είναι η Apivita για τα προϊόντα της».

Κατά την ενημέρωση του από στελέχη της εταιρείας ο πρωθυπουργός έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε όσα άκουσε από την υπεύθυνη βοτάνων της εταιρείας κ. Ειρήνη Βαλλιανάτου, η οποία υπογράμμισε πως η ελληνική βιοποικιλότητα βρισκεται σε εξέχουσα θέση σε σχέση με την ευρωπαϊκή.

Όπως είπε από τα 20.000 είδη περισσότερα από 6.000 καλλιεργούνται στην Ελλάδα, με τα περισσότερα από αυτά να ανήκουν σε οικογένειες με φαρμακευτικές ιδιότητες.

Ο πρωθυπουργός επίσης άκουσε με εξαιρετικό ενδιαφέρον πως το εργοστάσιο της εταιρείας διαθέτει αξιοσημείωτη συλλογή από σπάνια και απειλούμενα φυτά της ελληνικής χλωρίδας. Παράλληλα, όπως τόνισε η κ. Βαλλιανάτου, η εταιρεία διαθέτει και «τράπεζα» όπου διατηρούνται τα γενετικά υλικά των σπόρων με στόχο τη διατήρηση της προστασίας της φύσης.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (Α) ξεναγείται κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην εταιρία Apivita, στο Μαρκόπουλο κοντά στην Αθήνα, Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2017.  ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (Α) ξεναγείται κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην εταιρία Apivita, στο Μαρκόπουλο κοντά στην Αθήνα, Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2017. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (Α) ξεναγείται κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην εταιρία Apivita, στο Μαρκόπουλο κοντά στην Αθήνα.

«Πλεονέκτημα μας η ελληνική φύση»

«Το σημαντικότερο συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας είναι η ελληνική φύση, που παρείχε τη δυνατότητα στους παππούδες μας, σε εμάς, αλλά και στο μέλλον στα παιδιά μας, να γεύονται αυτά τα ασύγκριτα σε ποιοτικό επίπεδο προϊόντα, αλλά και να τα αξιοποιήσουμε και να δημιουργήσουμε ένα νέο παραγωγικό πλαίσιο που θα δώσει δυναμική στην ελληνική οικονομία», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας σε χαιρετισμό του από τις εγκαταστάσεις της Apivita.

«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως το πέρασμα σε μια άλλη εποχή για τη χώρα, την οικονομία, την επιχειρηματικότητα, την παραγωγή, δεν θα έρθει χωρίς να αξιοποιήσουμε τον νου, τις γνώσεις, τις εμπειρίες και κυρίως τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πατρίδας μας, της ελληνικής γης», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας σε χαιρετισμό του στις εγκαταστάσεις της Apivita.

Ο πρωθυπουργός, μιλώντας για την εταιρεία, είπε ότι αποτελεί μια επιχειρηματική προσπάθεια από τις αρκετές, δεν είναι η μόνη στην Ελλάδα, που κατάφερε να μεγαλουργήσει στην ελληνική και διεθνή αγορά με μια διαφορετική φιλοσοφία, όχι μόνο στον τρόπο οργάνωσης παραγωγής αλλά στην ουσία της παραγωγής, γιατί βασικό αξιακό θεμέλιο του παραγωγικού προτύπου της είναι ότι η κερδοφορία δεν μπορεί να είναι ο αυτοσκοπός στην εξυπηρέτηση του οποίου θα θυσιάσουμε τα πάντα.

Από τον «κήπο του Ιπποκράτη» στον κόσμο της ομορφιάς

Μια από τις πιο δυναμικά αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις αποτελεί η εταιρεία φυσικών καλλυντικών APIVITA – ο «κήπος του Ιπποκράτη» είναι το σημείο αναφοράς της – η οποία, με συνεχείς επενδύσεις, δηλώνει έτοιμη να υλοποιήσει το όραμά της, να γίνει μια ηγετική, πράσινη, καινοτόμα επιχείρηση στον κόσμο. Οι ιδρυτές της, Νίκος και Νίκη Κουτσιανά είναι αυτοί που διατηρούν τη συνταγή της APIVITA αναλλοίωτη μέσα στις τέσσερις δεκαετίες της ζωής της εταιρείας.

Τον περασμένο Μάρτιο, η APIVITA “τάραξε” τα επιχειρηματικά νερά ανακοινώνοντας τη συμφωνία της με τον ισπανικό όμιλο Puig. Με τον τρόπο αυτό η Ισπανία έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική φύση, την επιχειρηματικότητα αλλά και την ελληνική οικονομία.

Όπως είναι γνωστό το πλειοψηφικό πακέτο της APIVITA πέρασε στην ισπανικών συμφερόντων PUIG (www.puig.com), μια εταιρεία με παγκόσμια παρουσία που δραστηριοποιείται στον χώρο της μόδας, των αρωμάτων και καλλυντικών. Το γεγονός αυτό σηματοδοτεί μια νέα φάση στις ζωή της APIVITA, δεδομένου ότι με τα κεφάλαια που διαθέτει πλέον, θα μπορεί το ταξίδι της στη διεθνή αγορά να είναι πιο εύκολο και πιο αποτελεσματικό.
Εξάλλου, η σημερινή επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις εγκαταστάσεις της εταιρείας υποδηλώνει τη δυναμική που κρύβει η πρωτοποριακή επιχειρηματική αξιοποίηση του πλούσιου φυτικού πλούτου της χώρας και οι προοπτικές ανάπτυξης που διαθέτει.

Η επένδυση της PUIG στην APIVITA έχει στρατηγικό χαρακτήρα, καθώς εξασφαλίζονται μια σειρά από προϋποθέσεις, οι οποίες εξαρχής ήταν κεφαλαιώδους αξίας για την οικογένεια Κουτσιανά, που διατηρεί την καταστατική μειοψηφία. Επίσης, εξασφαλίζεται η κεφαλαιακή επάρκεια της APIVITA – η οποία ενισχύεται κεφαλαιακά με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Η έδρα και η γραμμή παραγωγής της εταιρίας παραμένουν στην Ελλάδα, με πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων του ερευνητικού εργαστηρίου και των υπερσύγχρονων εγκαταστάσεων στο Μαρκόπουλο.

Παράλληλα, όλες οι υφιστάμενες συνεργασίες της APIVITA θα συνεχιστούν και δίνεται η ευκαιρία να ενισχυθούν και να αναπτυχθούν ακόμα περισσότερο, όπως οι συνεργασίες με μια ολόκληρη κοινότητα από παραγωγούς και καλλιεργητές σε όλη τη χώρα που εξασφαλίζουν την απόλυτη ιχνηλασιμότητα και εξαιρετική ποιότητα των πρώτων υλών της εταιρείας.

Σημειώνεται ότι σημαντικό κριτήριο στην επιλογή της PUIG από πλευράς της οικογένειας Κουτσιανά αποτέλεσε το γεγονός ότι παρά το μεγάλο μέγεθος της και την παγκόσμια παρουσία της, η PUIG παραμένει κατά βάση μια οικογενειακού χαρακτήρα και ιδιοκτησίας εταιρεία.

Η ιστορία και η φιλοσοφία της APIVITA, η μοναδική έρευνα και ανάπτυξη, η συμμετοχή σε πρωτοπόρα επιστημονικά προγράμματα με τους πλέον αναγνωρισμένους εταίρους, το εκπληκτικό προϊόν της που από τους πελάτες της σε όλο τον κόσμο, το διαφορετικό μοντέλο επιχειρηματικότητας που προάγει την αειφορία και το ανώτερο κοινό καλό οδήγησαν την PUIG να συνεργαστεί με την APIVITA.

Το 2016 οι πωλήσεις της εταιρείας ανήλθαν στα 37,8 εκατ. ευρώ και το ebitda στα 5,5 εκατ. ευρώ. Η αύξηση των πωλήσεων προέρχεται τόσο από την εσωτερική αγορά όσο και από το εξωτερικό (16% και 20% αντιστοίχως).

Το 1972, οι ιδρυτές της APIVITA Νίκος και Νίκη Κουτσιανά, ως νέοι φαρμακοποιοί, δημιούργησαν τα πρώτα τους φυσικά καλλυντικά, χρησιμοποιώντας μελισσοκομικά προϊόντα και εκχυλίσματα βοτάνων. Εμπνεύστηκαν από την κοινωνία της μέλισσας, τη μοναδική βιοποικιλότητα της ελληνικής φύσης και την ολιστική προσέγγιση του Ιπποκράτη για την υγεία, την ομορφιά και την ευεξία.

Η APIVITA δραστηριοποιείται σε 15 χώρες, στην Κύπρο, στην Ισπανία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, τη Ρουμανία, την Ιαπωνία, το Χονγκ Κονγκ, την Αυστραλία, τις ΗΠΑ, την Αγγλία, την Κροατία, την Ουκρανία και Βουλγαρία και πρόσφατα και στην Ιταλία, σε συνεργασία με αλυσίδες φαρμακείων αλλά και στον χώρο του retail με δικά της καταστήματα, στα πρότυπα του flagship καταστήματος The APIVITA Experience Store στο κέντρο της Αθήνας. Η εξαγωγική της δραστηριότητα αντιστοιχεί στο περίπου 30% των συνολικών της πωλήσεων.

Η APIVITA επενδύει στην επιστημονική έρευνα. Αυτή τη στιγμή συμμετέχει σε 10 ερευνητικά προγράμματα σε συνεργασία με πανεπιστημιακά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Συνολικά η APIVITA συνεργάζεται με 71 ιδρύματα σε 22 διαφορετικές χώρες, με την έρευνα να εστιάζεται κυρίως στα βότανα της ελληνικής φύσης, τα μελισσοκομικά προϊόντα, αλλά και τον υποθαλάσσιο χώρο της Μεσογείου. Μεγάλο επίτευγμα του τμήματος Scientific Affairs της εταιρείας, είναι η συμμετοχή της εταιρείας με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση στο πρόγραμμα της Ε.Ε. Horizon 2020, το σημαντικότερο πρόγραμμα της ΕΕ για την έρευνα και την καινοτομία που δρομολογήθηκε ποτέ.