«Με το καλημέρα» και άλλη αποχώρηση από την κυβέρνηση Μακρόν

«Με το καλημέρα» και άλλη αποχώρηση από την κυβέρνηση Μακρόν
epa05966652 French President Emmanuel Macron speaks as German Chancellor Angela Merkel (not pictured) attend a joint press conference at the German Chancellery in Berlin, Germany, 15 May 2017. The French President makes his inaugural foreign visit to Germany. EPA/CARSTEN KOALL

Μπαϊρού, ντε Σαρνέζ, Γκουλάρ, οι υπουργοί του MoDem αποχωρούν από την κυβέρνηση Μακρόν. Σήμερα η ανακοίνωση της «σύνθεσης» από τον Φιλίπ. 

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Φρανσουά Μπαϊρού, πολιτικός σύμμαχος κλειδί του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ανακοίνωσε σήμερα την αποχώρησή του από την γαλλική κυβέρνηση, ενώ η στενή του συνεργάτις Μαριέλ ντε Σαρνέζ, υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στην κυβέρνηση του Εντουάρ Φιλίπ, δεν θα δεχθεί θέση στο νέο κυβερνητικό σχήμα, σύμφωνα με πηγή του Δημοκρατικού Κινήματος (MoDem) και θα αναλάβει επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Χθες, η υπουργός Αμυνας Σιλβί Γκουλάρ, επίσης προερχόμενη από το MoDem, αποφάσισε επίσης να αποχωρήσει από την κυβέρνηση.

Οι τρεις υπουργοί του MoDem αποχωρούν από την κυβέρνηση στην στιγμή που το κόμμα του Φρανσουά Μπαϊρού αποτελεί αντικείμενο έρευνας σχετικά με την απασχόληση των συνεργατών των ευρωβουλευτών του.

«Ελαβα την απόφαση να μην συμμετάσχω στην επόμενη κυβέρνηση. Θα δώσω συνέντευξη Τύπου το απόγευμα», ανακοίνωσε ο Φρανσουά Μπαϊρού δίνοντας την διαβεβαίωση ότι πρόκειται για προσωπική του απόφαση, η οποία δεν υπαγορεύθηκε από κανέναν.

Το ίδιο επιβεβαίωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κριστόφ Καστανέρ. «Θέλει να υπερασπισθεί τον εαυτό του», δήλωσε στο δίκτυο Europe1 προσθέτοντας ωστόσο ότι η αποχώρηση του Μπαϊρού «απλοποιεί την κατάσταση» για τον Εμανουέλ Μακρόν.

«Δεν υπάρχει προσωπική αμφισβήτηση. Αλλά πιστεύω ότι είναι προφανώς πιο εύκολο να αφιερωθεί ολοκληρωτικά στην υπεράσπισή του και όταν είσαι υπουργός, υπουργός Δικαιοσύνης, όταν είσαι υπουργός Αμυνας, το εγχείρημα είναι πολύ πολύπλοκο και περιλαμβάνει αυτό το ηθικό θέμα, εγώ τους το αναγνωρίζω».

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ «πληροφορήθηκε στην απόφαση του Φρανσουά Μπαϊρού» να παραιτηθεί από την θέση του υπουργού Δικαιοσύνης και «την σέβεται», δήλωσε το περιβάλλον του στο Γαλλικό Πρακτορείο AFP.

Παρά την σειρά των παραιτήσεων που πλήττει την κυβέρνηση, η σύνθεση της δεύτερης κυβέρνησης Φιλίπ θα ανακοινωθεί μέχρι τις 18.00 τοπική ώρα, σύμφωνα με πηγές του πρωθυπουργικού γραφείου και της προεδρίας.