Με το «σταγονόμετρο» η χρηματοδότηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών

Με το «σταγονόμετρο» η χρηματοδότηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών

Ο ρυθμός χρηματοδότησης τους ιδιωτικού τομέα, διαμορφώθηκε στο τέλος Απριλίου στο -0,9%. Ωστόσο τουρισμός, εμπόριο και ενέργεια δίνουν μια θετική ώθηση. 

Αρνητικός για όγδοη χρονιά σε ετήσια βάση παραμένει ο ρυθμός χρηματοδότησης τους ιδιωτικού τομέα, όπως διαμορφώθηκε στο τέλος Απριλίου στο -0,9%. Για δεύτερο, πάντως, συνεχή μήνα η ροή χρηματοδότησης, δηλαδή τα δάνεια που χορηγήθηκαν, αφού αφαιρεθούν οι αποπληρωμές δανείων, είναι θετική και διαμορφώθηκε στα 659 εκατ. ευρώ από 307 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η Καθημερινή, ο συνολικός δανεισμός των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών ανήλθε στα τέλη Απριλίου στα 193,2 δισ. ευρώ, από τα οποία

  • τα 93,9 δισ. ευρώ είναι τα δάνεια των επιχειρήσεων,
  • τα 86,2 εκατ. ευρώ είναι οι οφειλές των νοικοκυριών, ενώ
  • στα 13,1 δισ. ευρώ είναι οι οφειλές των ελευθέρων επαγγελματιών.

Σύμφωνα με τα δεδομένα από την ΤτΕ, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, τον Απρίλιο του 2017, ήταν θετική κατά 763 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 506 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε σε θετικό έδαφος, δηλαδή στο 0,7% από -0,1%. Ειδικότερα ο ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκε στο 0,5% από -0,2%, με την ώθηση να δίνουν το εμπόριο, ο τουρισμός και η ενέργεια, ενώ αρνητικός ήταν ο ρυθμός χρηματοδότησης του βασικότερου κλάδου της βιομηχανίας.

Μεγαλύτερη είναι η δυστοκία σε ό,τι αφορά στη χρηματοδότηση των νοικοκυριών, καθώς η καθαρή ροή της παρέμεινε αρνητική κατά 115 εκατ. ευρώ και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -2,5%.