Μεγάλη αλυσίδα πολυκαταστημάτων κοντά στη χρεοκοπία

Μεγάλη αλυσίδα πολυκαταστημάτων κοντά στη χρεοκοπία

Τα Sears δεν είναι σίγουρο ότι θα τα καταφέρουν να επιβιώσουν.

Η Sears Holdings, η εταιρεία πίσω από τα πολυκαταστήματα Sears, προειδοποίησε τους επενδυτές την Τρίτη ότι δεν μπορεί να υποσχεθεί ότι θα τα καταφέρει.  Η εταιρεία δεν μπορεί να διαβεβαιώσει ότι θα συγκεντρώσει τα χρήματα που χρειάζεται να πληρώσει δάνεια και χρέη, καθώς χρωστάει περίπου 4,2 δισ. δολάρια (από 3 δισ. δολάρια το 2016).

Η εταιρεία είναι επίσης ζημιογόνος από το 2010, σημείωσε ζημιές 2,2 δισ. δολαρίων στο τελευταίο οικονομικό έτος και συνολικά τα τελευταία επτά χρόνια οι απώλειες ξεπερνούν τα 10 δισ. δολάρια.

Μάλιστα η Sears ανέφερε ότι η δυνατότητά της να πουλήσει στοιχεία ενεργητικού όπως καταστήματα είναι περιορισμένη. Τον Ιανουάριο η εταιρεία πούλησε το brand Craftsman, ενώ από το 2006 έχει ήδη πουλήσει περίπου 3.400 καταστήματα στις ΗΠΑ και 370 στον Καναδά.

Συνολικά η εταιρεία απασχολεί ακόμα 140.000 υπαλλήλους, από 355.000 που είχε 2006.

Κάποτε τα Sears ήταν ο μεγαλύτερος εθνικός παίχτης στο retail και στα καταστήματα της εταιρείας οι Αμερικανοί μπορούσαν να βρουν μεγάλη ποικιλία προϊόντων.  Όμως ο ανταγωνισμός χαμηλών τιμών από εταιρείες όπως η Walmart και η Home Depot, αλλά και η είσοδος νέων online παιχτών όπως η Amazon, οδήγησαν τα Sears σε παρακμή σε συνδυασμό με τις κακές επιλογές της διοίκησης.

Τέλος η εταιρεία έχει ήδη ανακοινώσει την πρόθεσή της να κλείσει ακόμα 150 καταστήματα και η μετοχή της βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό από τον Φεβρουάριο.

Ανέκαμψε όταν ανακοινώθηκε η συμφωνία με τους πιστωτές να δανειστεί περίπου 140 εκατ. δολάρια και να κόψει δαπάνες τουλάχιστον 1 δισ. δολάρια …