Μεγάλη επένδυση 1,5 εκατ. ευρώ στον ελληνικό οίνο από τo οινοποιείο Semeli

Μεγάλη επένδυση 1,5 εκατ. ευρώ στον ελληνικό οίνο από τo οινοποιείο Semeli

Το «στοίχημα» με τον οινικό τουρισμό, η αύξηση των εξαγωγών και η στροφή στις βιολογικές καλλιέργιες.

 

Ισχυροποίηση της θέσης της στην παγκόσμια οινική αγορά με διπλασιασμό εξαγωγών, αύξηση των οικονομικών μεγεθών και διεύρυνση του αριθμού των αμπελώνων της συνθέτουν το business plan που έχει καταρτίσει η διοίκηση του οινοποιείου Semeli. Όπως είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο κ. Λεωνίδας Νασιάκος,  Οινολόγος και Γενικός Διευθυντής της Semeli πρόκειται για μια από τις πιο σοβαρές οινικές προσπάθειες που έχουν γίνει στη Νεμέα και που ενισχύουν σημαντικά την ανάδειξη της περιοχής της Πελοποννήσου.

Σταθμός της οινοποιίας Semeli που δραστηριοποιείται στην ελληνικά αγορά από το 1979, ήταν το 2002. Τότε η παραγωγή εκτοξεύτηκε χάρη στη  δημιουργία ιδιόκτητου οινοποιείου στο οποίο παράγονται, μεταξύ άλλων, Αγιωργίτικο, Μαλαγουζιά και Ροδίτης που συγκαταλέγονται στους πιο εμπορικούς κωδικούς της επιχείρησης. « Σήμερα καλλιεργούμε πάνω από 1000 στρέμματα αμπελώνες και ο στόχος μας είναι μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια να διπλασιάσουμε τις ιδιόκτητες εκτάσεις. Σαν εταιρεία επενδύουμε σε γηγενείς ελληνικές ποικιλίες αλλά και σε διεθνείς και θέλουμε όλες μας οι  καλλιέργειες σταδιακά να μετατραπούν σε βιολογικές» ανέφερε ο κ. Νασιάκος.

Στην ομιλία του επικεντρώθηκε στη νέα επένδυση  που ξεκινά φέτος, η οποία θα ξεπεράσει τα 1,5 εκατ ευρώ και αναμένεται να βελτιώσει τις συνθήκες παραγωγής για  ακόμα υψηλότερης ποιότητας κρασί. «Η επένδυση θα ολοκληρωθεί το 2018 και συνιστά το μεγαλύτερο επενδυτικό βήμα που έχει γίνει ποτέ στον κλάδο, ενώ να σας υπενθυμίσω ότι όλα αυτά τα χρόνια έχουν επενδυθεί περί τα 12 εκατ. ευρώ. Ο τεχνολογικός εξοπλισμός μας είναι τέτοιος που το αποτέλεσμα που βγαίνει είναι σαν να έχει γίνει η δουλειά με τα χέρια».

Επιπρόσθετα, μέρος της νέας επένδυσης προορίζεται για την  ανανέωση του στόλου με την προσθήκη καινούριων δρύινων βαρελιών, τη δημιουργία χώρων υποδοχής και φιλοξενίας. Εκατέρωθεν του οινοποιείου θα δημιουργηθούν 10 σουίτες για τους οινόφιλους που θέλουν να γευτούν μια ολοκληρωμένη εμπειρία που θα συνδυάζει τη γαστρονομία με την περιήγηση στους χώρους του οινοποιείου. Οι αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις, θα γίνουν με σκοπό να δημιουργηθεί στο οινοποιείο ένα σύγχρονο εκθετήριο και πωλητήριο κρασιών, καθώς και ξεχωριστοί χώροι γευσιγνωσίας, εκπαίδευσης και παρουσίασης των προϊόντων. Συγχρόνως, η μεγάλη αίθουσα θα διατίθεται και για ιδιωτικές εκδηλώσεις, ενώ αναδιαμορφώνεται το κελάρι, όπου επεκτείνονται και εξελίσσονται οι σύγχρονες και ποιοτικές μέθοδοι παλαίωσης.

Σημαντικό «εργαλείο» ο οινοτουρισμός

«Όταν ξεκινήσουμε τον οινοτουρισμό οι περισσότεροι μας θεωρούσαν τρελούς. Εμείς είδαμε από την αρχή ότι είναι ένα μεγάλο εργαλείο και εκεί επενδύουμε. Πέρα όμως από τον οινοτουρισμό στόχος είναι και η ανάπτυξη των εξαγωγών μας. Θα κινηθούμε πιο εντατικά ώστε το 15% του ετήσιου τζίρου που προέρχεται από εξαγωγές να γίνει 30% στην επόμενη διετία».

Ο κ. Νασιάκος επεσήμανε την τάση που υπάρχει παγκοσμίως για αναζήτησή αγνώστων ποικιλιών από χώρες που τώρα μπαίνουν στον παγκόσμιο οινικό χάρτη, ενώ κάλεσε όλους τους επαγγελματίες του κλάδου να βγουν μαζικά στο εξωτερικό προκειμένου να φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. « Η αλήθεια είναι πως μπορεί να έχουν μειωθεί οι όγκοι κρασιού που εξάγονται όμως η αξία παραμένει η ίδια, πράγμα που δείχνει ότι στρεφόμαστε στο ποιοτικό κρασί».

O κύκλος εργασιών, διαμορφώθηκε την περασμένη χρονιά σε περίπου 3,6 εκατ. ευρώ με στόχο να περάσει τα 4 εκατ. ευρώ το 2017, μέγεθος που θα προκύψει κυρίως από τη σημαντική αύξηση του μεριδίου των premium ετικετών  στο μείγμα πωλήσεων. Η διεύρυνση της συμμετοχής των οίνων αυτής της κατηγορίας, αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τα λειτουργικά κέρδη της εταιρίας, που ήδη το πρώτο εξάμηνο του 2017 «τρέχουν» με ρυθμό αύξησης που αγγίζει το 25%.

Αξίζει να σημειωθεί πως το 2017 ήταν η χρονιά της Semeli αφού κατάφερε να αποσπάσει 41 βραβεία και διακρίσεις διεθνούς επιπέδου.