Η μεγάλη επιστροφή του Έλληνα που μεταμόρφωσε τη «Χρυσή» Ακτή

Η μεγάλη επιστροφή του Έλληνα που μεταμόρφωσε τη «Χρυσή» Ακτή

Ο Δημήτρης Ράπτης «ανοικοδομεί» τον κατασκευαστικό όμιλο Raptis Group Limited σε ένα ακόμα come back του. 

Θεωρείται από τους πρωτοπόρους στο είδος του αλλά και το πρόσωπο που κατάφερε να μεταμορφώσει την «Χρυσή Ακτή» της Αυστραλίας, την κοσμοπολίτικη Gold Coast, όπως την αποκαλούν, χάρη στα εντυπωσιακά κτίρια που κατασκευάζει. Πρόκειται για τον Δημήτρη Ράπτη, ιδιοκτήτη του κατασκευαστικού κολοσσού Raptis Group Limited, o οποίος ξεκίνησε τη δραστηριοποίησή του το 1967 στο Σίδνεϊ και στα μέσα της δεκαετίας του ’70 μετέφερε την έδρα του στην περιοχή της «Χρυσής Ακτής». Γεννημένος στην Ελλάδα, ο κ. Ράπτης δεν άλλαξε μόνο το τουριστικό πρόσωπο της Gold Coast, αλλά και το όνομά της, αφού πολλοί, όχι μόνο τουρίστες αλλά και τα μέσα ενημέρωσης, έφτασαν στο σημείο να την αποκαλούν εν είδη αστείου ως «Ελληνική Χρυσή Ακτή».

Περιοχές όπως το Σαν Τροπε, το Ακαπούλκο, το Μόντε Κάρλο και η Οδός Μπούλεβαρντ κοσμούνται από δικά του κτίρια, τα οποία χαρακτηρίζονται για το στυλ και το design τους. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που αρκετά από τα Projects, τα οποία έχει εκπονήσει στα 40 σχεδόν χρόνια λειτουργίας του ο όμιλος, έχουν αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Διαβάστε επίσης: Η Ελληνίδα επιχειρηματίας που διαπρέπει στην Αυστραλία

Το μέγεθος και η πορεία της εταιρείας στη διάρκεια των χρόνων σίγουρα δεν μπορούν να αμφισβητηθούν, αλλά σε περιόδους κρίσης οι κατασκευαστικοί όμιλοι κάθε άλλο παρά αλώβητοι εξέρχονται από αυτή. Πριν από τέσσερα χρόνια η Raptis Group Limited δέχτηκε ισχυρότατο πλήγμα εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, χάνοντας πάνω από 1 δισ δολάρια. Πολλοί πίστεψαν ότι ο κατασκευαστικός όμιλος που κάποτε έζησε χρυσές εποχές κατέρρευσε. Ωστόσο, όλο αυτό το διάστημα που μεσολάβησε, η διοίκηση της εταιρείας επεξεργαζόταν τρόπους ανασυγκρότησης της επιχείρησης.

Την κατάσταση στα χέρια του έχει πάρει ξανά, ο Δημήτρης Ράπτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Raptis Group Limited και επίτιμος πρόξενος της Ελλάδας, ο οποίος επιχειρεί να «αναστήσει» τον κολοσσό και να ανακτήσει την χαμένη λάμψη του. Δημοσιεύματα αυστραλιανών εφημερίδων τάσσονται υπέρ αυτού του εγχειρήματος υπογραμμίζοντας πως ο κ. Ράπτης έχει αποδείξει και στο παρελθόν ότι είναι δεινός επιχειρηματίας και ξέρει πώς να ελίσσεται στις δυσκολίες που ανακύπτουν στο επιχειρείν.

Διαβάστε ακόμη: Αχλάδια από τα χέρια της οικογένειας Καλαφάτη τρώνε οι Αυστραλοί

Στο παρελθόν έχει βρεθεί και άλλες φορές στο χείλος της οικονομικής καταστροφής, αλλά τα κατάφερε. Ακόμα και όταν η Raptis Group πέρασε σε αναγκαστική διαχείριση ο κ. Ράπτης βρήκε τον τρόπο να κατασκευάσει το συγκρότημα Sapphire, δαπάνης 60 εκατομμυρίων δολαρίων με 162 διαμερίσματα.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία του ομογενούς, Τζιμ Ράπτη, ήταν από τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες του Queensland, με τα έργα των Hilton Surfers Paradise Hotel και Residence και Southport Central να φέρουν την δική του «κατασκευαστική» υπογραφή.