Μεγάλη Εθνική Συζήτηση: «Επιχείρηση γοητείας» του Μακρόν προς τους δημάρχους

Μεγάλη Εθνική Συζήτηση: «Επιχείρηση γοητείας» του Μακρόν προς τους δημάρχους
epa07283820 French president Emmanuel Macron (L) sits next to Vanik Berberian (R), the president of AMRF (Association des maires ruraux de France), an association gathering mayors of rural areas, and general secretary Michel Fournier (L) during a meeting gathering several AMRF representatives to hand over the first citizens requests collected on registers available in city halls, in Paris, France, 14 January 2019. Macron set out over 30 questions to be debated in towns and villages across the country from January 15 to March 15. EPA/LUDOVIC MARIN / POOL MAXPPP OUT

Την περασμένη Τρίτη, ο Μακρόν εγκαινίασε τις εργασίες της ΜΕΣ με μια «μαραθώνια» συνάντηση επτά ωρών με 600 δημάρχους της περιφέρειας. 

Οι κάτοικοι της κωμόπολης Σουγιάκ (με πληθυσμό 3.500), νοτιοδυτικά στην περιφέρεια της Οξιτανίας, κρατούν την ανάσα τους και ετοιμάζονται πυρετωδώς να υποδεχτούν αύριο τον Γάλλο πρόεδρο και παραπλεύρως κάποια «κίτρινα γιλέκα». Η Σουγιάκ θα είναι αύριο η δεύτερη στάση του Εμανουέλ Μακρόν στο πλαίσιο της περιοδείας του σε 13 συνολικά πόλεις για τη Μεγάλη Εθνική Συζήτηση (ΜΕΣ).

Την περασμένη Τρίτη, ο Μακρόν εγκαινίασε τις εργασίες της ΜΕΣ από τη Νορμανδία και την κωμόπολη Γκραν-Μπουρτερούλντ, όπου είχε «μαραθώνια» συνάντηση επτά ωρών με 600 δημάρχους της περιφέρειας. Στη Σουγιάκ έχουν επίσης σταλεί προσκλήσεις σε 600-700 δημάρχους της περιφέρειας.

Η έναρξη στη Νορμανδία θεωρήθηκε πολλαπλά επιτυχής για τον Μακρόν, όπου το παγωμένο καλωσόρισμα των δημάρχων αρχικά, μετατράπηκε σε «standing ovation», με όρθια επευφημία και παρατεταμένο χειροκρότημα στο τέλος.

Οι δήμαρχοι έθεσαν γύρω στα 52 ερωτήματα για τοπικά και άλλα θέματα εθνικής πολιτικής, στα οποία ο Εμανουέλ Μακρόν απάντησε με άνεση, στεκόμενος όρθιος ανάμεσα στους δημάρχους στο μικρό γυμναστήριο της πόλης. Η εικόνα θύμισε παρόμοιες στιγμές της προεκλογικής του εκστρατείας. Ορισμένοι θεώρησαν ότι ήταν μια επίδειξη «show man» και άλλοι την είδαν ως υψηλή «αθλητική επίδοση», αφού αν και είχαν περάσει σχεδόν έξι ώρες συζήτησης, ο Μακρόν έβγαλε το σακάκι του, έδειχνε πάντα φρέσκος και αεικίνητος ανάμεσα στους ιδρωμένος και στην πλειοψηφία μεσήλικες δημάρχους.

Ο Εμανουέλ Μακρόν δεν απέφυγε κανένα θέμα, ούτε αυτό της επαναφοράς του φόρου των πλουσίων (ISF) για το οποίο άφησε ένα «ανοιχτό παράθυρο» λέγοντας ότι θα πρέπει να εξετασθεί πρώτα η αποτελεσματικότητα της κατάργησής του (τουλάχιστον για μια διετία) και μετά θα ληφθεί η τελική απόφαση.

Επιχείρηση «γοητείας» προς τους δημάρχους

Παρά την επιτυχή έκβαση, η εμπειρία της Νορμανδίας έχει προβληματίσει πολύ κόσμο σχετικά με τη μελλοντική διεξαγωγή της Εθνικής Συζήτησης, της οποίας βασικός στόχος είναι να συζητήσουν οι πολίτες μεταξύ τους και να καταγράψουν τα θέματα που τους απασχολούν.

Από ευγένεια ή από ενδιαφέρον, η πρώτη συνάντηση με τους δημάρχους έγινε σε άριστα πολιτισμένο περιβάλλον, ενώ τα «κίτρινα γιλέκα» που είχαν καταφθάσει στη Νορμανδία είχαν αποκλεισθεί μακριά από το γυμναστήριο.

Ο διάλογος του προέδρου με τους δημάρχους, που αναμένεται να επαναληφθεί αύριο και στη Σουγιάκ, είναι ίσως ένα δείγμα για τη διεξαγωγή μιας συζήτησης. Τι θα γίνει όμως χωρίς την παρουσία ενός προέδρου να δίνει απαντήσεις; και πώς θα διεξαχθούν οι συζητήσεις ανάμεσα σε πολίτες με πιο ριζοσπαστικοποιημένες θέσεις και όχι τόσο ήπιους τόνους όπως οι δήμαρχοι;

Για την ώρα το πλαίσιο των συζητήσεων παραμένει ακαθόριστο, με δεδομένη την ελευθερία που αναγνωρίζεται στον καθένα να πάρει την πρωτοβουλία για την οργάνωση μιας συζήτησης.

Μετά την αποτυχημένη προσπάθεια (της 8ης Ιανουαρίου) να αναλάβει την οργάνωση των συζητήσεων ο ανεξάρτητος οργανισμός CNDP που είναι η Εθνική Επιτροπή Δημόσιας Συζήτησης, είναι σαφές ότι ο Εμανουέλ Μακρόν αναζητεί τη βοήθεια των δημάρχων.

Οι 13 συναντήσεις με δημάρχους που προβλέπονται στις διάφορες περιφέρειες θεωρούνται ως «επιχείρηση γοητείας» να επανασυνδέσει τη σχέση του μαζί τους, που έχει ιδιαίτερα τσαλακωθεί: κατά τη διάρκεια του 18μηνου οι δήμαρχοι ένιωσαν παραγκωνισμένοι της προεδρίας, αίσθημα στο οποίο προστέθηκε και η δυσαρέσκεια για τις μειώσεις στα οικονομικά τους με παράλληλη αύξηση των υποχρεώσεών τους.

Έτσι το 50% των δημάρχων έχουν δηλώσει ότι δεν θα ξαναβάλουν υποψηφιότητα στις εκλογές του 2019. Σχετικά δε με την Εθνική Συζήτηση, πολλοί ανάμεσά τους έχουν δηλώσει ότι θα περιορισθούν στο ελάχιστο, παρέχοντας μια αίθουσας συγκέντρωσης για παράδειγμα, γιατί δεν θέλουν να γίνουν «νεροκουβαλητές» μιας κυβέρνησης που τους έχει έως τα τώρα περιφρονήσει.

Στην προσπάθεια της κυβέρνησης να τεθεί ένα κάποιο πλαίσιο στις συζητήσεις, ορίσθηκε ο υπουργός Τοπικών Κοινοτήτων Σεμπαστιέν Λεκορνί ως σύνδεσμος με τους δημάρχους, η δε υφυπουργός Οικολογικής Μετάβασης Εμανουέλ Βαργκόν ως σύνδεσμος με τους πολίτες.

Παράλληλα για την εξασφάλιση της «ανεξαρτησίας» της Μεγάλης Εθνικής Συζήτησης, που θα διαρκέσει έως τις 15 Μαρτίου, η κυβέρνηση σκοπεύει να δώσει αύριο στη δημοσιότητα τα ονόματα μίας πενταμελούς ομάδας «εγγυητών»: τα δύο από τα πέντε πρόσωπα θα διορισθούν από την κυβέρνηση, τα δε τρία άλλα από τους προέδρους της Βουλής, της Γερουσίας και του Οικονομικού, Κοινωνικού και Περιβαλλοντικού Συμβουλίου (CESE).

Με τους δύο υπουργούς και τους πέντε «εγγυητές», διορισμένους από το πολιτικό σύστημα, η έννοια της ανεξαρτησίας έχει δυσκολία να περάσει, γι’ αυτό και αποτελεί πλέον σημαντικό μέλημα του Μακρόν να πείσει τους δημάρχους να έχουν ενεργή συμμετοχή «καλή τη πίστει».