Βαριά ήττα για την Μέι: Έχασε κρίσιμη ψηφοφορία για το Brexit, «αντάρτικο» από βουλευτές της

Βαριά ήττα για την Μέι: Έχασε κρίσιμη ψηφοφορία για το Brexit, «αντάρτικο» από βουλευτές της
epa06189524 British Prime Minister, Theresa May leaves her London residence, 10 Downing street, in c entral London, Britain, 07 September 2017, to attend a EU withdrawal bill debate in the Britsih Houses of Parliament in Westminster. EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

«Πέρασε» από τη βουλή τροπολογία που αλλάζει τα δεδομένα - Το κοινοβούλιο θα μπορεί να ασκήσει βέτο στη συμφωνία για το Brexit.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έχασε σήμερα κατά τέσσερις ψήφους μια κρίσιμη ψηφοφορία στο κοινοβούλιο για ένα νομοσχέδιο για το Brexit εξαιτίας της ανταρσίας κάποιων βουλευτών του συντηρητικού κόμματος του οποίου ηγείται, σε μια εξέλιξη που μπορεί να περιπλέξει τις προσπάθειες της στις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση.

Με «αντάρτικο» από τους βουλευτές της, καθώς αρκετοί Συντηρητικοί συντάχθηκαν με την αντιπολίτευση επιμένοντας ότι η συμφωνία πρέπει να εγκριθεί από τη Βουλή, η Βρετανίδα πρωθυπουργός έχασε την ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων με 309 υπέρ και 305 κατά.

Η τροποποίηση περιορίζει την εξουσία των υπουργών της Μέι και η Bρετανίδα πρωθυπουργός είχε προειδοποιήσει ότι, εφόσον ψηφιστεί, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ομαλή έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πρώτη ήττα της Κυβέρνησης στη Βουλή των Κοινοτήτων αναφορικά με την στρατηγική της για το Brexit είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας κομμάτων της αντιπολίτευσης με «αντάρτες» του Συντηρητικού κόμματος, η οποία έγινε εμφανής στην πρόσφατη συζήτηση στο κοινοβούλιο για το νομοσχέδιο του Brexit.

Η ψηφοφορία ήταν για το αν το κοινοβούλιο θα μπει στη διαδικασία του Brexit και το αποτέλεσμά της ουσιαστικά σημαίνει ότι οι βουλευτές μπορούν να ασκήσουν βέτο στη συμφωνία, σημειώνει το Associated Press.

Μέχρι την τελευταία στιγμή, σε μια οξυμένη συζήτηση στο κοινοβούλιο, η ομάδα της Μέι προσπάθησε να πείσει τους Συντηρητικούς βουλευτές να υπαναχωρήσουν από τις απαιτήσεις τους και να συνταχθούν με την κυβέρνηση που ανησυχεί ότι η έγκριση αυτή της τροπολογίας θα την αποδυναμώσει στις σκληρές διαπραγματεύσεις για το Brexit.

“Είμαστε απογοητευμένοι ότι το κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ αυτής της τροπολογίας παρά τις ισχυρές διαβεβαιώσεις που δώσαμε”, δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου που είναι αρμόδιο Brexit.

“Αυτή η τροπολογία δεν μας εμποδίζει να προετοιμάσουμε την νομοθεσία μας για την ημέρα εξόδου. Θα καθορίσουμε τώρα κατά πόσον χρειάζονται περαιτέρω αλλαγές στο νομοσχέδιο (για την αποχώρηση από την ΕΕ) για να διασφαλίσουμε ότι εκπληρώνει τον κρίσιμο σκοπό του”, σημείωσε.

Η ήττα αυτή της βρετανίδας πρωθυπουργού έρχεται σε μια δύσκολη στιγμή καθώς η Μέι αναμένεται την Πέμπτη στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ να παροτρύνει τους ηγέτες των 27 κρατών μελών να εγκρίνουν την συνέχιση των συνομιλιών για το Brexit στη δεύτερη φάση τους και να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για μια μελλοντική εμπορική σχέση.

“Πράσινο φως” από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για νέες διαπραγματεύσεις

Αντίθετα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο νωρίτερα διακήρυξε σήμερα την υποστήριξή του στην έναρξη της επόμενης φάσης των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στη Βρετανία και την ΕΕ για το Brexit.

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε το ψήφισμά του για το Brexit, όπου σημείωσε ότι έχει σημειωθεί επαρκής πρόοδος κατά τις διαπραγματεύσεις. Είναι ένα σημαντικό στάδιο που επιτρέπει να περάσουμε στη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο πρόεδρος του Σώματος, Αντόνιο Ταγιάνι.

Από τους 686 ευρωβουλευτές που συμμετείχαν στην Ολομέλεια στο Στρασβούργο και έλαβαν μέρος στην ψηφοφορία, 556 ψήφισαν υπέρ, 62 κατά και 68 απείχαν.

Οι ευρωβουλευτές συνιστούν ως εκ τούτου στους 27 ηγέτες της ΕΕ (εκτός Βρετανίας) να αποφασίσουν την Παρασκευή, κατά τη σύνοδο κορυφής που θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες, το πέρασμα στην επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Επιμένουν πως η βρετανική κυβέρνηση πρέπει να τηρήσει πλήρως τις δεσμεύσεις της απέναντι στην ΕΕ, όπως εκφράστηκαν στη συμφωνία η οποία επιτεύχθηκε την περασμένη Παρασκευή με τις Βρυξέλλες.

Στο ψήφισμά τους εκφράζουν επίσης σαφώς τη δυσαρέσκειά τους για τις αντιφατικές δηλώσεις, την Κυριακή, του Βρετανού υπουργού για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις.

«Σχόλια όπως αυτά που έκανε ο Ντέιβιντ Ντέιβις, που χαρακτήρισε τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης των διαπραγματεύσεων μια ?απλή διακήρυξη προθέσεων?, θέτουν σε κίνδυνο τη σχέση καλής πίστης που εγκαθιδρύθηκε στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων αυτών», προειδοποιούν οι ευρωβουλευτές.

Ο Ντέιβις δήλωσε την Κυριακή πως το Λονδίνο δεν θα πληρώσει τον λογαριασμό του διαζυγίου του, ύψους 40 έως 45 εκατομμυρίων ευρώ, στην ΕΕ παρά μόνο αν καταλήξει σε μια εμπορική συμφωνία με τις Βρυξέλλες. Υπογράμμισε επίσης τον μη δεσμευτικό, κατά την άποψή του, χαρακτήρα του συμβιβασμού που υπογράφτηκε την Παρασκευή.

Ο συμβιβασμός αυτός αφορά κυρίως τις αρχές της οικονομικής διευθέτησης του Brexit στο πλαίσιο μιας συμφωνίας για τους όρους της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ στα τέλη Μαρτίου του 2019. Ανοίγει τον δρόμο για συζητήσεις για τη μελλοντική εμπορική σχέση ανάμεσα στις Βρυξέλλες και στο Λονδίνο, στις οποίες οι ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να δώσουν το πράσινο φως την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

Ο συντονιστής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit, ο Βέλγος φιλελεύθερος Γκι Φερχόφστατ, δήλωσε σήμερα ότι μίλησε χθες με τον Ντέιβιντ Ντέιβις. «Με διαβεβαίωσε πως δεν ήταν καθόλου η πρόθεσή του, ούτε εκείνη της βρετανικής κυβέρνησης, να υπαναχωρήσουν, να ανακαλέσουν τις δεσμεύσεις τους», είπε.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ, προειδοποίησε εκ νέου το Λονδίνο να μην προσπαθήσει να υπαναχωρήσει σε σχέση με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε την περασμένη εβδομάδα με τις Βρυξέλλες που περιλαμβάνει σειρά όρων ώστε να υπάρξει ένα συναινετικό διαζύγιο.