Η μεγάλη «κωλοτούμπα» του Πολ Τόμσεν

Η μεγάλη «κωλοτούμπα» του Πολ Τόμσεν

Πιο ήρεμος εμφανίζεται ο επικεφαλής του ελληνικού προγράμματος για την Ελλάδα – Ποια λύση προωθείται για το χρέος σύμφωνα με το Reuters.  

«Σημαντικό ορόσημο» χαρακτήρισε την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ στη χώρα μας, Πολ Τόμσεν, σε αποκλειστική συνέντευξη στον ανταποκριτή του MEGA στις ΗΠΑ, Μιχάλη Ιγνατίου.  «Πιστεύω ότι είναι σημαντικό ορόσημο. Ένας θεμελιώδης στόχος του προγράμματος είναι η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές. Αυτό ήταν το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα. Το χαιρετίζουμε λοιπόν. Πιστεύω ότι θα διευκολύνει την επιστροφή των ελληνικών τραπεζών στις αγορές. Ήταν σημαντικό βήμα» ανέφερε ο κ.Τόμσεν, σε ερώτηση για το αν είναι παράτολμη η σταδιακή έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.

Παράλληλα ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ φαίνεται να τα μαζεύει σχετικά με τη θέση του Ταμείου για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Τόσο σε επίσημες εκθέσεις του όσο και μέσω της επικεφαλής του Κριστίν Λαγκάρντ, το ΔΝΤ έχει επισημάνει ότι το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο και απαιτείται η ελάφρυνση του. Τώρα ο Τόμσεν χρησιμοποιεί πιο προσεχτικές εκφράσεις δείχνοντας ως πιο πιθανό σενάριο την επιμήκυνση της λήξης των ελληνικών ομολόγων και τη μείωση των επιτοκίων.

Αναφερόμενος γενικότερα στη βιωσιμότητα του χρέους είπε πως κινείται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα και πως είναι απολύτως απαραίτητο -για να αποκτήσει η Ελλάδα πλήρη πρόσβαση στις αγορές και να πάψει να στηρίζεται στη χρηματοδότηση από επίσημο θεσμό- να μειωθεί το χρέος σε χαμηλότερα επίπεδα.

Απαντώντας στον Μιχάλη Ιγνατίου, σχετικά με τη χρηματοδότηση, τόνισε: «Δεν θα συζητούσα για ένα νέο πρόγραμμα. Έχουμε πρόγραμμα αλλά κατά την άποψή μας, θα χρειαστεί και άλλη χρηματοδότηση. Το πρόγραμμα συνεχίζεται μέχρι τις αρχές του 2016. Και κατά τη γνώμη μας η χρηματοδότηση δεν επαρκεί μέχρι το 2016 και στη νέα αξιολόγηση θα χρειαστούν κι άλλα χρήματα. Δεν μιλάμε για ένα μεγάλο ποσό όπως στο παρελθόν. Είναι τίποτα σε σύγκριση με το παρελθόν. Αλλά πιστεύω ότι θα χρειαστεί μεγαλύτερη αρωγή».

Τέλος, ο κ. Τόμσεν ανέφερε πως το καλοκαίρι θα υπάρξει μια βραχύχρονη αποστολή στην Αθήνα και οι κύριες διαπραγματεύσεις θα γίνουν το φθινόπωρο.

Διαβάστε: «Πρόοδο» αλλά και «αποκλίσεις» διαπιστώνει ο Πολ Τόμσεν για την Ελλάδα

«Η μεγάλη επιμήκυνση»
Στο μεταξύ δημοσίευμα του Reuterts αναφέρεται στο σχέδιο των Ευρωπαίων για το ελληνικό χρέος.  «Πριν από δύο χρόνια η κρίση χρέους σχεδόν έφερε την ζώνη του ευρώ στα όρια της κατάρρευσης της, τώρα όμως οι Ευρωπαίοι εταίροι ετοιμάζονται να ελαφρύνουν το χρέος της Ελλάδας όχι με διαγραφή χρεών της χώρας αλλά με επιμήκυνση αποπληρωμής των δανείων διάσωσης από 30 έως 50 χρόνια, ενώ συζητείται και επιπλέον κούρεμα επιτοκίων», αναφέρουν αξιωματούχοι της Ε.Ε που επικαλείται το πρακτορείο.

Σύμφωνα με το Reuters η Ελλάδα κατάφερε την περασμένη εβδομάδα να επιστρέψει στις αγορές για πρώτη φορά από το διεθνές σχέδιο διάσωσης της το 2010, και μόλις δύο χρόνια μετά την επιβολή βαριών απωλειών για τους ιδιώτες πιστωτές της από το PSI.  Όπως αναφέρει το Reuters η Ελλάδα με την οικονομία της γκρεμισμένη εξακολουθεί να είναι πολύ μακριά από το να είναι σε θέση να χρηματοδοτείται επαρκώς μόνο από τις αγορές ενώ το ΔΝΤ αναφέρει ότι η Ελλάδα είναι πιθανό να χρειαστεί περαιτέρω οικονομική βοήθεια τα επόμενα δύο χρόνια.

Το Reuters εκτιμά πως ένας λόγος για τον οποίο η πώληση των 3 δισ. ευρώ σε πενταετή ομόλογα με απόδοση 4,95% πήγε τόσο καλά, την παραμονή της επίσκεψης υποστήριξης από τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ήταν ότι οι επενδυτές προβλέπουν επίσημη ελάφρυνση του χρέους.

«Η ελάφρυνση του χρέους έχει προεξοφληθεί και η αγορά αναμένει η Ελλάδα να αναβαθμιστεί γρήγορα από τους οίκους αξιολόγησης », δήλωσε ο Alessandro Giansanti , ανώτερος στρατηγικός αναλυτής της Τράπεζας ING στο Άμστερνταμ.

Διαβάστε περισσότερα: 

Και η Λαγκάρντ το παραδέχεται: To κούρεμα έπρεπε να γίνει νωρίτερα

Πέντε λόγοι για να αγοράσει κανείς ελληνικά ομόλογα

«Μαζί σε καλό δρόμο» το μήνυμα της Μέρκελ στην Ελλάδα