Μέι: Η Βρετανία προετοιμάζεται για ένα σκληρό Brexit

Μέι: Η Βρετανία προετοιμάζεται για ένα σκληρό Brexit
epa07032837 British Prime Minister Theresa May speaks to the media as she arrives for an evening dinner during an Informal Summit of Heads of State or Government in Salzburg, Austria, 19 September 2018. EU countries' leaders meet on 19 and 20 September for a summit to discuss internal security meassures, migration and Brexit. EPA/ANDREAS SCHAAD

«Η Βρετανία προετοιμάζεται για ένα Brexit χωρίς συμφωνία, εκτός και αν υπάρξει μια πρόταση που το Λονδίνο θα κρίνει αποδεκτή», δήλωσε η Bρετανίδα πρωθυπουργός.

Η Βρετανία προετοιμάζεται για ένα Brexit χωρίς επίτευξη συμφωνίας για τους όρους αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εκτός και αν υπάρξει μια πρόταση που το Λονδίνο θα κρίνει αποδεκτή, δήλωσε σήμερα η Bρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

Η Μέι τόνισε ότι θα συμφωνήσει μόνο σε μια «προστατευτική» πρόταση για τα σύνορα της Ιρλανδίας αν αυτή εξυπηρετεί όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, υπογραμμίζοντας πως «αν δεν υπάρξει συμφωνία που θα είναι αποδεκτή, τότε προετοιμαζόμαστε για καμία συμφωνία».

Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας η κ. Μέι πρόσθεσε πως «μπορούμε να πετύχουμε μια καλή συμφωνία. Πιστεύω ότι υπάρχει μια αυξανόμενη επιθυμία να κάτσουμε κάτω και να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να πετύχουμε μια συμφωνία».

«Δεν υπάρχει κάποια αντιπρόταση στο τραπέζι αυτή την στιγμή που πραγματικά αντιμετωπίζει ή διατυπώνει αυτό που χρειαζόμαστε να κάνουμε και κάνει σεβαστή την κυριαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου και σεβαστό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος», σημείωσε η βρετανίδα πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η πρόταση της είναι η μοναδική που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Η Μέι επιβεβαίωσε πως θα παρουσιάσει στην Ένωση μια νέα πρόταση στην προσπάθεια να εξευρεθεί συμφωνία που θα διασφαλίζει ανοικτά σύνορα ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και την Ιρλανδία.

Απόρριψη απο τους αντάρτες των Τόρις

Ο πρώην υπουργός αρμόδιος για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις δήλωσε ότι υπάρχουν τριάντα ως σαράντα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων που ανήκουν στο κόμμα της πρωθυπουργού Τερέζας Μέι, τους συντηρητικούς, και μπορεί να καταψηφίσουν το σχέδιό της για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πράγμα που σημαίνει η Μέι θα δυσκολευτεί πολύ να επιτύχει την έγκρισή του από το κοινοβούλιο.

Ο Ντέιβις δήλωσε στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Huffington Post ότι υπάρχει ένας πυρήνας στελεχών των Τόρις — τον χαρακτήρισε «σκληρό σαν βράχο» — που ανήκει στο European Research Group (ERG), μια ομάδα που επιδιώκει πιο σκληρό Μπρέξιτ κι είναι έτοιμη να καταψηφίσει το σχέδιο της Μέι.

Το ΗΒ πρόκειται να αποχωρήσει από την ΕΕ την 29η Μαρτίου 2019, αλλά ελάχιστα είναι σαφή για το πώς μέχρι τώρα. Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής ολοκληρωμένη συμφωνία ανάμεσα στα μέρη για την έξοδο και αντάρτες στο Συντηρητικό Κόμμα της Μέι απειλούν να καταψηφίσουν όποια συμφωνία φέρει η κυβέρνηση, αν καταφέρει να κλείσει κάποια.

Τα τρία μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης, οι Εργατικοί, το Σκοτσέζικο Εθνικό Κόμμα και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, έχουν όλα εξαγγείλει δημόσια ότι θα εναντιωθούν στα σχέδια της πρωθυπουργού για το Μπρέξιτ.

Εάν καταψηφίσουν τη συμφωνία 40 μέλη των Τόρις και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, η Μέι δεν θα διαθέτει την απαιτούμενη πλειοψηφία για να περάσει το νομοσχέδιο για αυτή. Αυτό θα καταστήσει πολύ πιο ισχυρό το ενδεχόμενο η Βρετανία να εγκαταλείψει την ΕΕ χωρίς συμφωνία, ή να προκηρυχθούν νέες πρόωρες εκλογές, ή ακόμη και να διεξαχθεί νέο δημοψήφισμα.

«Κάθε ομάδα σε οποιοδήποτε κόμμα έχει διαφορές, εγώ, και ούτω καθεξής», τόνισε ο Ντέιβις. Όμως, με δεδομένο ότι οι Εργατικοί «θα καταψηφίσουν» την πρόταση της Μέι, ο αριθμός των ψήφων που θα κρίνουν το αποτέλεσμα «είναι μάλλον μικρός, είναι βασικά περίπου μια δωδεκάδα άνθρωποι». Ο «πυρήνας» του ERG είναι «πολλαπλάσιος από αυτόν. Δεν είμαι καν μέλος του ERG. Είναι πιθανόν 30 ως 40» μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων, συμπλήρωσε.

Ορισμένοι οπαδοί του σκληρού Μπρέξιτ θεωρούν ότι οι προτάσεις της Μέι επιτρέπουν στην ΕΕ να διατηρήσει τον έλεγχο σε μεγάλο μέρος της οικονομίας της Βρετανίας, κατά συνέπεια αντίκειται στον διακηρυγμένο της στόχο το ΗΒ να αποχωρήσει από την Τελωνειακή Ένωση και την Ενιαία Αγορά.

Ιρλανδία: Περιμένουμε προτάσεις

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, ο Λίο Βαράντκαρ δήλωσε ότι η Μέι του μετέφερε ότι θα καταθέσει νεές προτάσεις για το ζήτημα των συνόρων, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν έχει λάβει τίποτε γραπτώς.

«Όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν την απόλυτη στήριξή τους στην Ιρλανδία, τονίζοντας ότι μια συμφωνία που δεν εξυπηρετεί την Ιρλανδία, δεν εξυπηρετεί την ΕΕ», είπε ο Βαράντκαρ στους δημοσιογράφους μετά το τέλος των διήμερων συνομιλιών στην αυστριακή πόλη.

Γιούνκερ: Έτοιμοι για καμία συμφωνία

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, απορρίπτοντας το «σχέδιο Chequers», μετέφερε στην πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας την πάγια θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μια συμφωνία για τα σύνορα της Ιρλανδίας και της Βορείου Ιρλανδίας μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, γνωρίζοντας, ωστόσο, ότι είναι σχεδόν αδύνατον για την Τερέζα Μέι να καταφέρει να προτείνει κάτι καινούργιο μέχρι εκείνη την προθεσμία.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ υπογράμμισε ότι η Κομισιόν είναι προετοιμασμένη για την αποτυχία επίτευξης συμφωνίας, λέγοντας χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους: «Don’t worry, be happy».

Μακρόν: Λύση τον Νοέμβριο

Στο συμπέρασμα, ότι έως το τέλος Νοεμβρίου πρέπει να υπάρχει λύση, επιμένει και ο Εμανουέλ Μακρόν. Μόνο που ο Γάλλος πρόεδρος δεν αφήνει κανένα περιθώριο συμβιβασμού.

«Η Μέι μίλησε χθες το βράδυ», δήλωσε από το Σάλτσμπουργκ ο Μακρόν καλώντας τους Ευρωπαίους ηγέτες να παραμείνουν ενωμένοι, αλλά και σταθεροί στις απαιτήσεις τους από το Λονδίνο.