Το μέλλον της έρευνας στον «Δημόκριτο»

Το μέλλον της έρευνας στον «Δημόκριτο»

Ημερίδα για την παρουσίαση του έργου του Κοινού Κέντρου Ερευνών.

Ημερίδα για την παρουσίαση του έργου του Κοινού Κέντρου Ερευνών (Joint Research Centre-JRC), της επιστημονικής «δεξαμενής» σκέψης και πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και των ερευνητικών κέντρων της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ), πραγματοποιήθηκε στον «Δημόκριτο», με έμφαση στα πεδία των θαλασσίων υποθέσεων, της ενέργειας, των τροφίμων και της βιο-οικονομίας.

Μετά την εκδήλωση, που έγινε στο πλαίσιο της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπεγράφη Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ της ΓΓΕΤ και του JRC στους ανωτέρω στρατηγικούς τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος. To Μνημόνιο θέτει το πλαίσιο για την εκπόνηση κοινών δράσεων μεταξύ των εποπτευόμενων από τη ΓΓΕΤ ελληνικών ερευνητικών κέντρων και του JRC. Στόχος είναι να υπάρξει στενότερη συνεργασία των ελλήνων επιστημόνων με τα επιστημονικά Ινστιτούτα του JRC.

Ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, Χρήστος Βασιλάκος, ανέφερε ότι η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει τις επενδύσεις στην έρευνα, που έχει κρίσιμο ρόλο για την ανάπτυξη και την απασχόληση και εξέφρασε την αισιοδοξία του, ότι η συνεργασία με το JRC θα συμβάλει στην εξωστρέφεια των ελληνικών ερευνητικών κέντρων, στην ενίσχυση των καινοτομικών και ανταγωνιστικών πρωτοβουλιών και στην εισαγωγή τεχνογνωσίας στην Ελλάδα. Όπως είπε, το μνημόνιο συνεργασίας JRC – ΓΓΕΤ θα ενισχύσει την αμοιβαία επωφελή επιστημονική συνεργασία, με την προώθηση κοινών δραστηριοτήτων, κατά προτεραιότητα στους τομείς ενέργειας, τροφίμων, υγείας, περιβάλλοντος, θαλασσών και ασφάλειας.

Ο κ. Βασιλάκος αναφέρθηκε επίσης στο νέο θεσμικό πλαίσιο για την Έρευνα, το οποίο προωθείται από την κυβέρνηση μέσω νέου νομοσχεδίου, που σύντομα θα συζητηθεί στη Βουλή, καθώς επίσης στις χρηματοδοτικές δυνατότητες που ανοίγει το πρόγραμμα «Ορίζων 2020» της ΕΕ. Στόχος, όπως είπε, είναι να ενισχυθούν οι δεσμοί πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων και επιχειρήσεων, να μεταμορφωθεί σταδιακά η Ελλάδα σε κέντρο καινοτομίας και να ανασχεθεί η «διαρροή» εγχώριων επιστημονικών «εγκεφάλων» στο εξωτερικό.

Ο γενικός διευθυντής του JRC Σλοβάκος καθηγητής Βλαντιμίρ Σούχα, ανέφερε ότι το Κέντρο δίνει προτεραιότητα στις προκλήσεις του φυσικού περιβάλλοντος, της ενέργειας (ιδίως μετά την πρόσφατη ρωσο-ουκρανική κρίση) και της ασφάλειας-μετανάστευσης, που επηρεάζουν την καθημερινή ζωή των Ευρωπαίων πολιτών. Τόνισε, ότι η γνώση (επιστήμη) και η καινοτομία (τεχνολογία) αποτελούν τα δύο «κλειδιά» για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και τη δημιουργία απασχόλησης στην Ευρώπη. Επισήμανε ακόμη, ότι το JRC παίζει καταλυτικό ρόλο για την μετατροπή της γνώσης σε καινοτομία και εξέφρασε την ελπίδα, ότι η στενότερη συνεργασία με την Ελλάδα θα βοηθήσει τη χώρα, ιδίως όσον αφορά στην τόνωση των καινοτομιών.

Το Κοινό Κέντρο Ερευνών (JRC), που ιδρύθηκε το 1957 και αποτελεί Γενική Διεύθυνση της Κομισιόν, αποτελεί επιστημονική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αποστολή του είναι να προσφέρει επιστημονική και τεχνική στήριξη για τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη, την άσκηση και την παρακολούθηση των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Κοινό Ερευνητικό Κέντρο απασχολεί συνολικά 3.057 άτομα και αποτελείται από επτά ερευνητικά Ινστιτούτα, που είναι εγκατεστημένα σε πέντε κράτη μέλη της ΕΕ:

– Ινστιτούτο για το Περιβάλλον και τη Βιωσιμότητα (IES) στην Ιταλία.
– Ινστιτούτο για την Προστασία και την Ασφάλεια του Πολίτη (IPSC) στην Ιταλία.
– Ινστιτούτο για τις Μετρήσεις και τα Υλικά Αναφοράς (IRMM) στο Βέλγιο.
– Ινστιτούτο για τα Υπερουράνια Στοιχεία (ITU) στη Γερμανία.
– Ινστιτούτο για την Υγεία και την Προστασία των Καταναλωτών (IHCP) στην Ιταλία.
– Ινστιτούτο για την Ενέργεια (IE) στην Ολλανδία.
– Ινστιτούτο Τεχνολογικών Μελετών (IPTS) στην Ισπανία.

Από ελληνικής πλευράς, έγινε παρουσίαση του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) και του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος».

Ο πρόεδρος του «Δημόκριτου» Νικόλαος Κανελλόπουλος, αναφέρθηκε στην ανάγκη να συντονιστεί η δραστηριότητα των ελληνικών ερευνητικών κέντρων προκειμένου να ξεπεραστούν ορισμένα από τα σημερινά προβλήματά τους. Για τον «Δημόκριτο» είπε ότι προωθείται η δημιουργία Τεχνόπολης στις εγκαταστάσεις του, καθώς και η ίδρυση θυγατρικών εταιριών-τεχνοβλαστών (spin-offs) από ερευνητές του. Έδωσε επίσης ιδιαίτερη έμφαση στις ερευνητικές δυνατότητες του Κέντρου στο πεδίο της νανοτεχνολογίας (με εφαρμογές σε υγεία, ενέργεια, θάλασσα κ.α.) και εκτίμησε ότι οι στενότεροι δεσμοί με το JRC θα συμβάλουν, ώστε να δημιουργηθούν πόλοι καινοτομίας στην Ελλάδα, κάτι που θα βοηθήσει και στο ξεπέρασμα της οικονομικής κρίσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη: 

Το στοίχημα της εμπορικής εκμετάλλευσης των νέων τεχνολογιών

Αντιστρέφοντας το brain drain