Μέρκελ: Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στη διαμάχη με τη Β. Κορέα

Μέρκελ: Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στη διαμάχη με τη Β. Κορέα
German Chancellor Angela Merkel attends an event that is honouring volunteers who help refugees, in Berlin, Germany, April 7, 2017. REUTERS/Hannibal Hanschke

«Η κλιμάκωση της ρητορικής είναι η λάθος απάντηση στη διαμάχη με το Βόρεια Κορέα».

Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στη διαμάχη των ΗΠΑ με τη Βόρεια Κορέα, δήλωσε την Παρασκευή η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, προσθέτοντας ότι ο πόλεμος των λέξεων ανάμεσα στις δύο χώρες είναι η λάθος προσέγγιση.

«Δεν βλέπω μια στρατιωτική λύση σε αυτή τη διαμάχη» ανέφερε η κα. Μέρκελ σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο. «Βλέπω την ανάγκη για συνεχή εργασία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καθώς και για στενή συνεργασία ανάμεσα στις εμπλεκόμενες χώρες, ειδικά τις ΗΠΑ και την Κίνα».

Όπως μεταδίδει το Reuters, η κα. Μέρκελ υπογράμμισε πως η Γερμανία θα συμμετάσχει ενεργά σε οποιαδήποτε μη στρατιωτική λύση.

«Αλλά η κλιμάκωση της ρητορικής είναι η λάθος απάντηση» τόνισε.

«Ο κίνδυνος σύρραξης είναι υψηλός»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ διατύπωσε σήμερα την εκτίμηση ότι ο κίνδυνος να ξεσπάσει μια στρατιωτική σύρραξη με επίκεντρο το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας είναι πολύ υψηλός, ενώ επισήμανε τη βαθιά ανησυχία της ρωσικής κυβέρνησης για τις απειλές επίθεσης που εκτοξεύουν εκατέρωθεν Ουάσιγκτον και Πιονγκγιάνγκ.

«Η πλευρά που είναι ισχυρότερη και εξυπνότερη» πρέπει να κάνει το πρώτο βήμα για την αποκλιμάκωση της κρίσης, τόνισε ο Λαβρόφ, σε ομιλία που εκφώνησε σε φόρουμ Ρώσων φοιτητών και μεταδόθηκε απευθείας από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας ενθάρρυνε την Πιονγκγιάνγκ και την Ουάσιγκτον να προσυπογράψουν το σχέδιο που έχουν εκπονήσει από κοινού η Ρωσία και η Κίνα και το οποίο προβλέπει η Βόρεια Κορέα να αναστείλει τις δοκιμές πυραύλων και οι ΗΠΑ με τη Νότια Κορέα να επιβάλουν μορατόριουμ στις ευρείας κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις τους.