Mέρκελ: Δεν θα αποχωρήσουν άλλες χώρες από την ΕΕ

Mέρκελ: Δεν θα αποχωρήσουν άλλες χώρες από την ΕΕ

«Η συνολική πορεία των ευρωπαϊκών χωρών προς τα εμπρός είναι εμφανής».

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ είπε σε γερμανική εφημερίδα ότι δεν ανησυχεί ότι θα υπάρξουν άλλες χώρες που θα αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς οι ηγέτες της ΕΕ προετοιμάζονται να γιορτάσουν την 60η επέτειο της Ένωσης το Σάββατο, λίγες μέρες προτού η Βρετανία ενεργοποιήσει τη διαδικασία αποχώρησής της.

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα εγκαινιάσει μια δίχρονη διαδικασία αποχώρησης (Brexit) την ερχόμενη Τετάρτη.

Ερωτηθείσα εάν φοβάται μήπως και άλλες χώρες αποχωρίσουν από την ΕΕ, η Μέρκελ είπε στην Passauer Neue Presse, “Όχι. Ασφαλώς κάθε χώρα-μέλος έχει διαφορετικές ιδέες για το πώς διαμορφώνουμε το μέλλον, αλλά η συνολική πορεία προς τα εμπρός είναι εμφανής – περισσότερη συνεργασία”.

Η Μέρκελ έδωσε ως παράδειγμα την άμυνα και τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, την οικονομική πολιτική και τη μάχη εναντίον των ισλαμιστών μαχητών ως πεδία συνεργασίας.

Είπε επίσης ότι η αναμενόμενη επιστολή της Μέι που θα εγκαινιάσει την διαδικασία Brexit δεν θα επισκιάσει την 60η επετειακή σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

“Η εργασία για τα επόμενα χρόνια θα γίνει και προς τις δύο κατευθύνσεις – από τη μια πλευρά οι διαπραγματεύσεις εξόδου με τη Βρετανία, και από την άλλη προϋποθέσεις για να καταστεί η ΕΕ των 27 μελών έτοιμη για το μέλλον”, είπε στη συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα.

Σόιμπλε: Προσπαθούμε να διατηρήσουμε τις απώλειες όσο το δυνατόν πιο μικρές στο Brexit

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να περιορίσει τις αρνητικές επιπτώσεις του Brexit για τη Βρετανία, ωστόσο τόνισε ότι οι χώρες που θέλουν να επωφεληθούν σε σχέση με την ‘Ενωση πρέπει επίσης να αναλάβουν δεσμεύσεις.

“Πρέπει να βρούμε έναν δίκαιο δρόμο –αν η Βρετανία εξακολουθεί να θέλει να έχει καλή πρόσβαση στην ενιαία αγορά, θα πρέπει να αναλάβει τις αντίστοιχες δεσμεύσεις και αν δεν το θέλει αυτό, τότε θα υπάρξει διαχωρισμός– αυτό είναι κρίμα για τη Βρετανία”, δήλωσε ο Σόιμπλε στον ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk.

“Προσπαθούμε να διατηρήσουμε τις απώλειες όσο το δυνατόν πιο μικρές, αλλά είναι σαφές ότι η υπόλοιπη Ευρώπη δεν πρέπει να μολυνθεί από αυτό”, τόνισε.