Η Μέρκελ στηρίζει την «πορεία εξυγίανσης» της Ελλάδας

Η Μέρκελ στηρίζει την «πορεία εξυγίανσης» της Ελλάδας

Ανακοίνωση της Καγκελαρίας με αφορμή την επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα.

Ανανέωση: 18.31*

Μήνυμα ότι η γερμανική κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει την πορεία εξυγίανσης στην Ελλάδα μεταφέρει η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Καγκελαρίας, η οποία εκδόθηκε μετά την άφιξη της κ. Μέρκελ στην Ελλάδα.

«Στήριξη για τη μεταρρυθμιστική πορεία» είναι ο τίτλος της ανακοίνωσης, στην οποία αναφέρεται ότι «η καγκελάριος ταξίδεψε στην Αθήνα για να ενισχύσει την κυβέρνηση στην πορεία εξυγίανσης (που ακολουθεί), διότι η Ελλάδα στο μεταξύ επέστρεψε επιτυχώς στις χρηματαγορές» ενώ επισημαίνεται ότι στην ατζέντα βρίσκονται και άλλα ευρωπαϊκά και διεθνή θέματα.

«Η καγκελάριος συναντάται με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά προκειμένου επαινέσει τη συνεπή μεταρρυθμιστική πορεία της κυβέρνησής του. Η επίσκεψή της όμως είναι και ένα μήνυμα ότι η γερμανική κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τα επιτυχή μέτρα [λιτότητας] στην Ελλάδα» συνεχίζει η ανακοίνωση, στην οποία περιγράφεται και το πρόγραμμα της Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα.

«Οι μεταρρυθμίσεις τις οποίες έχει κάνει ως τώρα η Ελλάδα αξίζουν αναγνώριση. Και οι αγορές τιμούν αυτή την εξέλιξη: ελληνικές τράπεζες μπορούν στο μεταξύ να χρηματοδοτηθούν από την αγορά. Η Ελλάδα επέστρεψε την Πέμπτη στις χρηματαγορές. Για πρώτη φορά ιδιώτες επενδυτές εμπιστεύθηκαν στη χώρα και πάλι χρήματα, μακροπρόθεσμα. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών στην Αθήνα, συγκεντρώθηκαν τρία δισεκατομμύρια ευρώ από την αγορά ομολόγων. Αυτό είναι περίπου μισό δισεκατομμύριο περισσότερο από ό,τι αναμενόταν» αναφέρει η Καγκελαρία και προσθέτει ότι «το 2014 η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ένα σημείο καμπής: έπειτα από μακρά φάση ύφεσης, η τρόικα υπολογίζει με θετικά πρόσημα ανάπτυξης».

Η ανακοίνωση καταλήγει τονίζοντας ότι η πρόοδος της Ελλάδας βρέθηκε στις αρχές Απριλίου στο επίκεντρο των συνομιλιών των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, για να υπογραμμίσει ότι «στο μεταξύ αυξάνονται τα θετικά δείγματα στην Ελλάδα, οι στόχοι του προϋπολογισμού του 2013 ξεπεράστηκαν».

Τι είπε η Άνγκελα Μέρκελ στους Έλληνες επιχειρηματίες
Τη διασφάλιση της διαφάνειας στη χρηματοδότηση της επιχειρηματικότητας ώστε τα χρήματα να μην πηγαίνουν στους ίδιους και τους ίδιους ή στις πολυεθνικές, επισήμανε η Άνγκελα Μέρκελ στη συζήτηση μίας ώρας που είχε με τους εκπροσώπους καινοτόμων και νεοφυών επιχειρήσεων της χώρας.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, από την πλευρά των επιχειρηματιών, σχετικά με όσα αναφέρθηκαν στη συνάντηση, η καγκελάριος έκανε αρκετές ερωτήσεις και επισήμανε ότι και στη Γερμανία υπάρχουν προβλήματα, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η συζήτηση ήταν στοχευμένη και κρατήθηκαν σημειώσεις.

Η κ. Μέρκελ φέρεται να άκουσε με ενδιαφέρον την πρόταση των εκπροσώπων των ελληνικών επιχειρήσεων για να αναπτυχθεί στην Ευρώπη μιλά νέα εταιρική μορφή που να αφορά στις επιχειρήσεις τεχνολογίας την «ενιαία ευρωπαϊκή επιχείρηση». Ακόμη αναφέρθηκε ότι θα πρέπει να υπάρξουν κίνητρα φορολογικά και κυρίως οι επιχειρηματίες ζήτησαν μείωση της γραφειοκρατίας και της φορολόγησης.

Όπως σχολίασαν επιχειρηματίες στους δημοσιογράφους, μετά το τέλος της συνάντησης, «δεν μπορούμε να αναπτυχθούμε εύκολα στην Ευρώπη. Μας δυσκολεύει η Ελλάδα».

Η ρευστότητα στο επίκεντρο της συνάντησης με εκπροσώπους μικρομεσαίων επιχειρήσεων
Το θέμα της ρευστότητας απασχόλησε τη συνάντηση της Άνγκελα Μέρκελ με τους θεσμικούς εκπροσώπους και εκπροσώπους μικρομεσαίων επιχειρήσεων, χωρίς όμως να δοθούν απαντήσεις, όπως σχολίασαν οι ίδιοι οι επιχειρηματίες μετά τη συνάντηση.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τους επιχειρηματίες στο θέμα του ενεργειακού κόστους, ενώ η καγκελάριος σημείωσε ότι η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές δεν ήταν συμβολική αλλά ουσιαστική κίνηση που αλλάζει την ψυχολογία στην αγορά και σηματοδοτεί επιστροφή στις αγορές.

Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων ζήτησε τη βοήθεια της Καγκελαρίου στη στήριξη του επιμελητηριακού θεσμού, «διότι βρίσκει αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας».

«Βολές της ΓΣΕΒΕΕ για τη μη κλήση της στο σημερινό forum»
«Σε απαράδεκτο αποκλεισμό της ΓΣΕΒΕΕ -η οποία εκπροσωπεί 600.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις– από το forum των θεσμικών εκπροσώπων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επιχειρηματιών προχώρησε η κυβέρνηση», σύμφωνα με όσα αναφέρει σε ανακοίνωσή της η συνομοσπονδία.

Συγκεκριμένα στο forum με τη συμμετοχή της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του Γερμανού υφυπουργού Εργασίας Χανς Γιόακιμ Φούχτελ και θέμα «Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σε συνθήκες κρίσης οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις», η ΓΣΕΒΕΕ δηλώνει ότι δεν προσεκλήθη.

«Προφανώς οι κυβερνητικοί διοργανωτές ενοχλημένοι από τις παρεμβάσεις της ΓΣΕΒΕΕ δεν ήθελαν να δοθεί η πραγματική εικόνα των επιπτώσεων που έχει η ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική – με τις ευλογίες της κας Μέρκελ – της ασφυκτικής λιτότητας η οποία έχει οδηγήσει σε κλείσιμο 250.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και 1 στις 2 στο πρόθυρα της εξαφάνισης. Και φυσικά οι κυβερνητικοί διοργανωτές δεν ήθελαν να ακουστούν στο forum οι αναπτυξιακές προτάσεις που έχει καταθέσει η ΓΣΕΒΕΕ τεκμηριωμένες μάλιστα με μελέτες του Ινστιτούτου των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων(ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ)», αναφέρει η ΓΣΕΒΕΕ.

*Στη διορθωμένη ανακοίνωση της Καγκελαρίας, η λέξη «λιτότητα» αντικαταστάθηκε από τον όρο, «πορεία εξυγίανσης». 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη:

Μέρκελ: «Η Ελλάδα αποκτά περισσότερες ευκαιρίες»

Τσίπρας: «Η Μέρκελ κάνει την προεκλογική εκστρατεία του Σαμαρά»

«Έξι λόγοι για τους οποίους η Ελλάδα ελπίζει ξανά»