Μέσα στο 2019 θα ξεκινήσει πιλοτικά η ηλεκτρονική τήρηση βιβλίων

Μέσα στο 2019 θα ξεκινήσει πιλοτικά η ηλεκτρονική τήρηση βιβλίων

Εντός της επόμενης χρονιάς θα ξεκινήσει και η ηλεκτρονική τιμολόγηση και η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τις φορολογικές αρχές σε πραγματικό χρόνο.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η προετοιμασία για την ηλεκτρονική τιμολόγηση, τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τις φορολογικές αρχές σε πραγματικό χρόνο και την ηλεκτρονική τήρηση βιβλίων, ανέφερε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή.

Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ενσωμάτωση Οδηγίας που ψηφίστηκε σήμερα, για τις υπηρεσίες πληρωμών, η υφυπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στα οφέλη που προέκυψαν από τη διάδοση της χρήσης των ηλεκτρονικών πληρωμών, και τα επόμενα βήματα του υπουργείου.

«Τα επόμενα βήματα σε αυτόν τον τομέα, είναι η ηλεκτρονική τιμολόγηση και η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τις φορολογικές αρχές σε πραγματικό χρόνο, όπως επίσης, και η ηλεκτρονική τήρηση βιβλίων – δράση που προετοιμάζεται από το υπουργείο Οικονομικών και την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, την οποία το 2019 ετοιμαζόμαστε να εφαρμόσουμε πιλοτικά», ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία η υφυπουργός Οικονομικών.

«Η κυβέρνησή μας πιστεύει ότι η διάδοση της χρήσης των ηλεκτρονικών πληρωμών με τρόπο που να είναι ανιχνεύσιμη η προέλευση του χρήματος, συμβάλλει στη διαφάνεια και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αλλά και στον περιορισμό της χρηματοδότησης κάθε λογής παράνομων δραστηριοτήτων. Βεβαίως, η χρήση του ηλεκτρονικού χρήματος δεν είναι πανάκεια, αλλά η συμβολή είναι σημαντική, όπως έχει αποδείξει τόσο η διεθνής όσο και η ελληνική εμπειρία», είπε η κ. Παπανάτσιου και επισήμανε ότι καταγράφονται ήδη σημαντικά αποτελέσματα στις εισπράξεις του ΦΠΑ, οι οποίες αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 20% σε μια διετία.

«Γι’ αυτό και έχουμε σε εξέλιξη ένα μεγάλο πρόγραμμα ενθάρρυνσης της χρήσης του ηλεκτρονικού χρήματος και της αντικατάστασης των συναλλαγών με μετρητά. Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε δώσει κίνητρα στους πολίτες για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, τόσο μέσω του αφορολόγητου όσο και μέσω της δημόσιας λοταρίας. Επιπλέον, έχουμε υποχρεώσει νομοθετικά τις περισσότερες κατηγορίες επιχειρήσεων να δέχονται ηλεκτρονικές συναλλαγές και συναλλαγές με κάρτα», είπε η κ. Παπανάτσιου. Πρόσθεσε δε, ότι η γενική γραμματεία Καταναλωτή κάνει μια πολύ σημαντική δουλειά στον τομέα αυτό, ενώ έχει γίνει πολλή δουλειά σε θέματα διαφάνειας των χρεώσεων και των καταχρηστικών χρεώσεων, τις οποίες η γενική γραμματεία εξετάζει και πέραν των ορίων που απαιτεί η Οδηγία. Όπως είπε η υφυπουργός Οικονομικών, σε εξέλιξη βρίσκεται και το έργο της γενικής γραμματείας για τη δημιουργία του παρατηρητηρίου για τις χρεώσεις των τραπεζικών προϊόντων, ενώ είναι ενδιαφέρουσα και η θέση που διατυπώνεται, ότι θα πρέπει η προστασία του καταναλωτή να επεκταθεί και στις πολύ μικρές επιχειρήσεις, που έχουν αντίστοιχη ανάγκη προστασίας με τον μεμονωμένο καταναλωτή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ