Messaritis: Η ελληνική εταιρεία που επενδύει στην «πράσινη» ενέργεια

Messaritis: Η ελληνική εταιρεία που επενδύει στην «πράσινη» ενέργεια

Ο Γιάννης Μεσσαρίτης μιλά για την αγορά ενέργειας και τα άμεσα σχέδια του ομίλου που θεωρείται leader στον χώρο των ΑΠΕ.

Ο τομέας της ενέργειας θεωρείται από τους πιο προσοδοφόρους, αλλά και από τους πιο ανταγωνιστικούς, αφού για να μπορέσει να αναπτυχθεί υγιώς μια εταιρεία θα πρέπει να αναλάβει το ρίσκο της δραστηριοποίησης σε μια αγορά που κυρίαρχος παίχτης είναι η ΔΕΗ.

Ο όμιλος Messaritis για περισσότερες από έξι δεκαετίες αποτελεί έναν από τους βασικούς προμηθευτές ηλεκτρολογικού εξοπλισμού Μέσης και Υψηλής Τάσης της ΔΕΗ Α.Ε. και άλλων πελατών σε Ελλάδα και Κύπρο, ενώ η διοίκησή του ήταν από τις πρώτες που αφουγκράστηκαν την ανάγκη για στροφή στην πράσινη ενέργεια. Όντας ακόμα άγνωστα τα φωτοβολταϊκά στη χώρα μας,η οικογένεια Μεσσαρίτη αποφάσισε να επενδύσει σε ένα καινοτόμο τομέα δημιουργώντας την Messaritis Ανανεώσιμες, η οποία μέχρι σήμερα έχει αναλάβει σημαντικά projects στο χαρτοφυλάκιό της.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Fortunegreece.com, ο Πρόεδρος του Ομίλου Messaritis, Γιάννης Μεσσαρίτης διαπιστώνει ότι η αγορά της ενεργείας, τόσο σε τοπικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έχει υποστεί σημαντικές αλλαγές από το 1955 που η εταιρεία του ανέπτυξε τη δραστηριότητά της.

Όπως εξηγεί, η νέα τάση στρέφεται σε καθαρότερες μορφές ενέργειας, με μονάδες μικρότερης ισχύος από τα κλασσικά εργοστάσια λιγνίτη πάνω στα οποία “χτίστηκε” το παλαιότερο μοντέλο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Προσθέτει δε πως μια ακόμη παράμετρος είναι ότι τα Ευρωπαϊκά κράτη μέσα από διακρατικές συμφωνίες έχουν αναπτύξει διασυνοριακές ηλεκτρικές διασυνδέσεις έτσι ώστε, αφενός να είναι δυνατή η διακρατική πώληση ηλεκτρικής ενέργειας, αφετέρου να γίνονται τα δίκτυα ασφαλέστερα, αποφεύγοντας τα black-outs.

«Μέσα σε αυτή τη μεταβαλλόμενη αγορά, ο Όμιλός μας δεν έμεινε στάσιμος. Επεκτείναμε τις δραστηριότητές μας σε νέους τομείς, δημιουργώντας μία πρωτοπόρα εταιρεία παροχής κατασκευαστικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την “Messaritis Ανανεώσιμες”. Είναι ένας κλάδος που πραγματικά τον πιστεύουμε, γι’ αυτό άλλωστε επενδύσαμε και οι ίδιοι σε κάποιες πράσινες μονάδες παραγωγής ενέργειες».

“Παρά τις μνημονιακές δεσμεύσεις η ΔΕΗ εξακολουθεί να κατέχει «δεσπόζουσα θέση»”

Σε μια αγορά που η απελευθέρωση της ενέργειας ισχύει μόνο στα χαρτιά, καθώς εξακολουθούν να υιοθετούνται μονοπωλιακές πρακτικές, πόσο δύσκολο είναι άραγε για μια ελληνική, μικρότερου μεγέθους εταιρεία να αναπτυχθεί στην παρούσα φάση; Ο κ. Μεσσαρίτης υπογραμμίζει πως συνιστά δύσκολο εγχείρημα δεδομένου ότι ακόμα και σήμερα ο παραδοσιακός προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας, εξακολουθεί και έχει τη λεγόμενη “δεσπόζουσα θέση” κατέχοντας περίπου το 90% αυτής παρά τις διάφορες μνημονιακές δεσμεύσεις για μείωσή της.

Και αν τα περιθώρια ανάπτυξης για τις εταιρείες ενέργειας είναι στενά, δεν φάνηκε να ισχύει το ίδιο στην περίπτωση των φωτοβολταϊκών, όπου ένα μεγάλο ποσοστό Ελλήνων πολιτών επένδυσαν τα χρήματά τους με στόχο το κέρδος και την απόκτηση «φθηνής» ενέργειας. Ωστόσο, η έλλειψη πλαισίου σε συνδυασμό με τη  διαρκή συρρίκνωση στα περιθώρια κέρδους έκανε πολλούς να μιλούν για “φούσκα”, παρά για ένα ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο. Σύμφωνα με τον κ. Μεσσαρίτη οι επενδύσεις σε ΑΠΕ χωρίζονται σε δύο μεγάλες ομάδες: τα φωτοβολταϊκά και τις λοιπές, όπως αιολικά, βιομάζα, υδροηλεκτρικά κτλ.

Ως προς τα φωτοβολταϊκά παρουσιάστηκαν και προωθήθηκαν ως μια «λαϊκή» επένδυση καθώς τόσο η πολυπλοκότητά τους στην κατασκευή όσο και ο προϋπολογισμός τους, επέτρεπε σε μία ευρύτερη μάζα συμπολιτών μας να επενδύσουν τις οικονομίες τους στα έργα αυτά. Δυστυχώς όμως η έλλειψη εποπτείας από την πολιτεία  και το στρεβλό οικονομικό μοντέλο αποζημιώσεων ήταν σαν αποτέλεσμα να «κουρευτεί» μονομερώς η εγγυημένη τιμή πώλησης της παραγόμενης ενέργειας.

Αναφορικά με τις υπόλοιπες ΑΠΕ, εκεί τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά καθώς οι προϋπολογισμοί των έργων είναι πολύ μεγαλύτεροι οπότε οι περισσότερες επενδύσεις αναπτύχθηκαν από παραδοσιακούς επενδυτικούς ή κατασκευαστικούς ομίλους που έχουν τελείως διαφορετική στόχευση.

«Η κοινωνία έχει αποπροσανατολιστεί από το βασικό λόγο  για τον οποίο πρέπει να γίνονται επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Τα εργαλεία τα οποία θεσπίζουν οι κυβερνήσεις προκειμένου να δώσουν ώθηση στις ΑΠΕ παρέχονται έτσι ώστε να σταματήσουμε να υποθηκεύουμε το μέλλον των επόμενων γενεών από εμάς, συνεπώς δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με τα αυστηρά κριτήρια ενός αμιγούς επενδυτικού προϊόντος. Για το λόγο αυτό, ιδιαίτερα στο εξωτερικό, οι επενδύσεις στις ΑΠΕ αντιμετωπίζονται με συμπάθεια από τα επενδυτικά funds γιατί θεωρούν ότι γυρίζουν πίσω κάτι στην κοινωνία».

Η κρίση πάντως έχει συμβάλει αρκετά στη στροφή των καταναλωτών σε εναλλακτικούς παρόχους  ενέργειας. Και ο λόγος είναι, σύμφωνα με τον κ. Μεσσαρίτη, ότι είναι πλέον πολύ πιο ευαισθητοποιημένοι να επιλέξουν αυτό που θεωρούν πιο συμφέρον για αυτούς, οπότε και στο χώρο της ενέργειας παρατηρείται η αντίστοιχη τάση. «Ήδη έχουν δημιουργηθεί sites τα οποία αναλαμβάνουν να ταξινομήσουν και να παρουσιάσουν στους καταναλωτές τις προσφορές όλων των παρόχων ενέργειας και να βοηθήσουν την επιλογής τους».

Στόχος η επέκταση σε αιολικά και βιομάζα

Όσο για το πώς διαμορφώνεται η κατάσταση στον κλάδο των ΑΠΕ και τι προοπτικές υπάρχουν, ο κ. Μεσσαρίτης παραδέχεται πως τα τελευταία χρόνια είναι ένας χώρος που χαρακτηρίζεται από μεγάλη στασιμότητα. Υπενθυμίζει δε ότι πρόκειται για επενδύσεις εντάσεως κεφαλαίου που προϋποθέτουν τη συμμετοχή των τραπεζών για την υλοποίησή τους. Καθώς όμως η πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα είναι ιδιαίτερα σφικτή και την ίδια στιγμή τα ξένα χρηματοδοτικά κεφάλαια περιορισμένα, τέτοιου είδους επενδύσεις δεν προχωρούν άμεσα.

«Πιστεύω όμως μετά τις τελευταίες εξελίξεις, εφόσον επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες για συμφωνία με τους θεσμούς, θα δούμε το λεγόμενο country risk να μειώνεται με άμεσο αποτέλεσμα στις επενδύσεις. Η εταιρεία μας θεωρείται αυτή τη στιγμή ένας από τους market leads στα φωτοβολταϊκά, κάτι το οποίο μας κάνει πολύ περήφανους. Στόχος μας είναι αφενός να αναπτύξουμε περαιτέρω το τμήμα αυτό, αλλά και να επεκταθούμε σε νέους παρεμφερείς κλάδους όπως των αιολικών και βιομάζας».

Συνεχίζει λέγοντας πως το μυστικό επιτυχίας που κρατάει όλα αυτά τα χρόνια την εταιρεία στην κορυφή είναι η πίστη της διοίκησης στο ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας, αλλά και στη χρήση τεχνολογίας για την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών προς τους πελάτες της. «Η εταιρεία μας αποτελείται από νέους ανθρώπους, με υψηλή κατάρτιση και φρέσκες ιδέες. Ζούμε στην εποχή του value for money, οπότε βασική μας μέριμνα είναι να παρέχουμε στον πελάτη υψηλότερο επίπεδο υπηρεσιών από αυτό που προσφέρει ο ανταγωνισμός αλλά χωρίς να είμαστε δυσπρόσιτοι».

Πρόσφατα μάλιστα η εταιρεία ολοκλήρωσε ένα νέο σημαντικό έργο ενεργειακού συμψηφισμού για την εταιρεία μεταφορών Orphee Beinoglou, εδραιώνοντας ακόμη περισσότερο την παρουσία της στην ελληνική αγορά.

Το εν λόγω πρόγραμμα νομοθετήθηκε το 2014, προσφέροντας ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης ΑΠΕ από το παλαιότερο καθεστώς που στην ουσία επιδοτούσε την τιμή πώλησης της παραγόμενης ενέργειας. Πλέον μέσα από το σχήμα του net-metering μπορεί η κάθε επιχείρηση να εγκαταστήσει ένα φωτοβολταϊκό σταθμό επί του κτηρίου της ή σε όμορο οικόπεδο και να συμψηφίζει την ενέργεια που καταναλώνει με αυτή που παράγει το φωτοβολταϊκό της. “Πιστεύουμε ότι υπάρχουν σημαντικά πλεονεκτήματα σε αυτό το σχήμα, καθώς η βιωσιμότητα της επένδυσης δεν βασίζεται πλέον σε κάποια επιδότηση αλλά προκύπτει από τη μείωση του κόστους ενέργειάς της. Η αγορά αυτή τώρα δημιουργείται και βλέπουμε τις πρώτες εγκαταστάσεις να υλοποιούνται. Είμαστε χαρούμενοι που μια ιδιαίτερα δυναμική εταιρεία όπως η Orphee Beinoglou μας επέλεξε για την εγκατάσταση ενός τέτοιου συστήματος, αναγνωρίζοντας τον επαγγελματισμό της εταιρείας μας” καταλήγει ο κ. Μεσσαρίτης.

Διαβάστε ακόμα:Τσίπρας: Η ενέργεια και το νερό θα μείνουν υπό δημόσιο έλεγχο