Μετά το Google Reader, τί;

Μετά το Google Reader, τί;

Εναλλακτικές επιλογές συγκέντρωσης και διαχείρισης των RSS Feeds.

Από τον Γιώργο Λάμπρου

Σε αναζήτηση αξιόπιστων εναλλακτικών επιλογών βρέθηκαν οι χρήστες του Google Reader την 1η Ιουλίου, όταν η Google ανακοίνωσε την διακοπή λειτουργίας της υπηρεσίας. Η εταιρεία υποστήριξε ότι η διακοπή λειτουργίας του Google Reader θα την βοηθήσει να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη άλλων υπηρεσιών που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των χρηστών.

Το Google Reader, όμως, ήταν μια πηγή ενημέρωσης για πολλούς από εμάς, προσφέροντάς μας τα νέα της ημέρας με έναν απλό, γρήγορο και κατανοητό τρόπο, μακριά από τις παρεμβάσεις των κοινωνικών δικτύων και της σύγχρονης online πραγματικότητας.

Ήταν ένας εύχρηστος και απλός τρόπος να συγκεντρώνει κανείς RSS feeds από τα websites και τα blogs που ήθελε να παρακολουθήσει σε ένα σημείο. Και ήταν δωρεάν.

Οπότε ποιες επιλογές έχουν οι παλιοί χρήστες το Google Reader, αλλά και νέοι χρήστες που θέλουν να συγκεντρώνουν κάπου φρέσκο περιεχόμενο που τους ενδιαφέρει, χωρίς να χρειάζεται να το ψάξουν μόνοι τους ή να το ξεδιαλέξουν από το χάος των social media;

Διαλέξαμε τρεις ενδεικτικές λύσεις:

Feedly
Λίγες μόνο μέρες μετά τη διακοπή λειτουργίας του Google Reader, το Feedly άρχισε να αναδυκνείεται σε νικητή στη μάχη των καλύτερων εναλλακτικών επιλογών.

Το περιβάλλον χρήστη του Feedly δεν είναι πανομοιότυπο με αυτό του Google Reader, αλλά προσφέρει ένα σύνολο επιλογών ώστε να μπορέσει ο κάθε χρήστης να επιλέξει τα χρώματα και την εμφάνιση που τον ικανοποιούν περισσότερο. Επίσης, προσφέρει τη δυνατότητα να μοιραστεί κανείς το περιεχόμενο που τον ενδιαφέρει στα διάφορα κοινωνικά δίκτυα ενώ παράλληλα οι χρήστες μπορούν να έχουν πρόσβαση τα feeds του και μέσω οποιουδήποτε browser, αλλά και μέσω των εφαρμογών για iPhone, iPad & Android που είναι διαθέσιμες.

Μέσα στις πρώτες δύο εβδομάδες από την επίσημη ανακοίνωση του «θανάτου» του Google Reader, το Feedly κατάφερε να προσελκύσει 3 εκατομμύρια νέους χρήστες, οι οποίοι προστέθηκαν στα 4 εκατομμύρια που ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν την υπηρεσία από τα μέσα Μαρτίου, όταν η Google πρωτο-ανακοίνωσε τις σκέψεις της για κλείσιμο της υπηρεσίας.

OldReader
Το όνομα του εξηγεί ακριβώς ποιος είναι ο σκοπός του: Δημιουργήθηκε για να προσομοιάσει -και να αντικαταστήσει- το Google Reader, ίσως με λίγες πιο σύγχρονες πινελιές. Το περιβάλλον χρήστη θυμίζει εκείνο που συναντούσαμε στο Google Reader, ιδιαίτερα πριν τον Οκτώβριο του 2011.

Η υπηρεσία είναι εύκολη στη χρήση και επιτρέπει στους χρήστες να προσθέτουν και να διαβάζουν ροές ειδήσεων πολύ γρήγορα. Το μόνο ίσως μειονέκτημα του έχει να κάνει με την περιορισμένη δυνατότητα να μοιραστεί κανείς ειδήσεις στα social media, ενώ δεν διαθέτει και ειδικά apps για φορητές συσκευές.

Twitter Lists
Τελικά ίσως η Google να έχει δίκιο και να πρέπει πλέον να προσανατολιστούμε σε πιο σύγχρονες εναλλακτικές επιλογές. Αυτό σκεφτήκαμε και εμείς, και αντί να προτείνουμε μια ακόμα εναλλακτική και πολύ παρόμοια υπηρεσία όπως το Digg Reader ή το AOL Reader, προτείνουμε κάτι άλλο: Τις λίστες του Twitter.

Όχι ολόκληρο το Twitter – μόνο τις λίστες.

Οι Twitter Lists μπορούν να θεωρηθούν περισσότερο ως έμμεσος παρά άμεσος αντικαταστάτης του Google Reader, παραμένουν, όμως, μια αξιόπιστη επιλογή. Δημιουργώντας κανείς λίστες με τους λογαριασμούς των σελίδων και προσώπων που θέλει να ακολουθεί, μπορεί να λαμβάνει άμεσα και γρήγορα ροές ειδήσεων βάσει των ενδιαφερόντων του.

Φυσικά, υπάρχουν αρνητικά. Με τις λίστες του Twitter δεν είναι δυνατόν να προσπελαστούν παλαιότερες ειδήσεις με ευκολία, ενώ δεν φαίνεται και η περίληψη που μπορεί κάποιος να δει στα posts ενός RSS feed. Αλλά κατά τα άλλα πρόκειται για μια θαυμάσια επιλογή, ειδικά αν είστε ήδη χρήστης του Twitter και δεν θέλετε να χρησιμοποιείτε πολλές υπηρεσίες για παρεμφερείς σκοπούς.