Μετά τον ΟΠΑΠ ποιοι παίρνουν σειρά;

Μετά τον ΟΠΑΠ ποιοι παίρνουν σειρά;

Ποιες εταιρείες περιλαμβάνει το μενού των επερχόμενων αποκρατικοποιήσεων - Τι δηλώνει ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ.

«Οι ιδιωτικοποιήσεις πρέπει να τρέξουν…χρειαζόμαστε ανάπτυξη και η χώρα δεν μπορεί να περιμένει». Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στέλιος Σταυρίδης, μιλώντας στο MEGA, δείχνοντας ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι του Ταμείου.

Ο κ. Σταυρίδης χαρακτήρισε «εμβληματική» την εξαγορά του ΟΠΑΠ από την Emma Delta και τόνισε τις δυσκολίες της συγκεκριμένης ιδιωτικοποίησης, την οποία το ΤΑΙΠΕΔ ολοκλήρωσε σε επτά μήνες.

Επόμενοι σταθμοί στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων είναι ο ΟΛΠ και ο ΟΛΘ, για τους οποίους – σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ- θα εκδοθεί πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος το αργότερο μέσα στον Σεπτέμβριο, ενώ στόχος είναι το α΄τρίμηνο του 2014 να έχει ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία.

Στους στόχους του ΤΑΙΠΕΔ είναι και η αποκρατικοποίηση της ΕΥΑΘ, η οποία, όπως επισήμανε ο κ. Σταυρίδης, θα πρέπει να έχει κλείσει μέχρι το τέλος του χρόνου ή τις αρχές του 2014.

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις που υπάρχουν ο κ. Σταυρίδης έκανε λόγο για «ακραίες θεωρίες» εξηγώντας ότι δεν ιδιωτικοποιείται το νερό αλλά οι υπηρεσίες (συντήρηση δικτύου, τιμολόγηση κτλ.) ώστε οι καταναλωτές να έχουν καλύτερο νερό. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ θα ζητηθεί σταθερότητα στις τιμές για μια πενταετία ενώ το Ταμείο θα απαιτήσει από τον επενδυτή ή την κοινοπραξία στην οποία θα καταλήξει η ΕΥΑΘ ένα 30%-40% της όποιας εξοικονόμησης έχει να επιστρέφει στους καταναλωτές.

Μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου θα ολοκληρωθεί και η εκδήλωση ενδιαφέροντος για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η ιδιωτικοποίηση της οποίας αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το πρώτο τρίμηνο του 2014. Ο κ. Σταυρίδης ανέφερε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από Κινέζους, Ρώσους και Γάλλους, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «θα πάει σε εκείνον που θα δώσει τα περισσότερα».

Διαβάστε ακόμη: Γίνονται αποκρατικοποιήσεις στην Ελλάδα;