Μετωπική σύγκρουση Φίλη με την κυβέρνηση: «Συνεχίζεται η λιτότητα»

Μετωπική σύγκρουση Φίλη με την κυβέρνηση: «Συνεχίζεται η λιτότητα»
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης μιλά στην Ολομέλεια της Βουλής στη συνέχεια της συζήτησης για τον Προϋπολογισμό του Κράτους για το 2018, Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στο οικονομικό επιτελείο για τα μέτρα της τέταρτης αξιολόγησης.

 

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, αναφορικά με το νέο πολυνομοσχέδιο και το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής, σημειώνοντας ότι η πολιτική λιτότητας θα συνεχιστεί για πολλά χρόνια ακόμα.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ συνεχίζει την «λιτότητα» καθώς προωθούνται μέτρα περαιτέρω μείωσης εισοδημάτων (περικοπές συντάξεων, μείωση αφορολόγητου κ.α.) ενώ τόνισε ότι τα αντίμετρα δεν αφορούν όσους πραγματικά πλήττονται. Άφησε αιχμές λέγοντας ότι «οι όποιες φοροελαφρύνσεις που θα φέρει η σημερινή κυβέρνηση θα αφορούν τις μεγάλες επιχειρήσεις και όχι «στους μικρούς που έχουμε τσακίσει» ενώ σε άλλο σημείο είπε: «Θα υπάρξουν 70 εκατ. ευρώ από την αδειοδότηση για τα κανάλια θα υπάρξει όμως και μια μείωση φορολογίας στους ιδιοκτήτες που είναι μεγαλύτερη από τα 70 εκατ. ευρώ». Αναφορικά δε με το υπερταμείο και τον τρόπο λειτουργία του είπε ότι «συνιστά επισφράγιση ότι η χώρα μας είναι αποικία χρέους».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε με πολύ σκληρά λόγια για την οικονομική πολιτική μετά το τέλος του μνημονίου, λέγοντας ότι «Συνεχίζεται η λιτότητα. Αφού συνεχίζεται ας την ζυγίσουμε» ανέφερε ξεκινώντας την τοποθέτησή του για να εξηγήσει «Συνεχίζεται η λιτότητα καθώς έχουμε μείωση συντάξεων και μισθών μέσω της μείωσης του αφορλόγητου. Υπάρχουν αντίμετρα που αφορούν άλλους και όχι αυτούς που θα χάσουν την σύνταξη και από το αφορολόγητο».

Ο κ. Φίλης είπε, επίσης, ότι «τα πλεονάσματα του 3,5% και έως το 2022 θα φεύγουν από την Ελλάδα και θα πηγαίνουν στο εξωτερικό για την αποπληρωμή των δανείων. Πρόκειται για αφαίρεση ποσού που παράγεται στην χώρα μας και θα μπορούσε να τροφοδοτήσει την ανάπτυξη. Άρα έχουμε και άλλη πηγή ύφεσης», ενώ κριτική άσκησε και για τα ασθενικά προγράμματα επενδύσεων.

«Χωρίς ρύθμιση χρέους – όχι παράταση – είναι δύσκολο να υπάρξουν μεγάλες επένδυσες στην χώρα μας. Βεβαίως υπάρχει η φορολογία. Ακούω ότι πρέπει να μειωθεί στα επιχειρήσεις. Ποιες; Στις μεγάλες ή τις μικρές;» είπε σε άλλο σημείο για να υποστηρίξει ότι οι όποιες μειώσεις πρέπει να κατευθυνθούν στο ΦΠΑ που θα ελαφρύνει όλους τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

«Μπορεί να υπάρξει δίκαιη ανάπτυξη όταν μειώνουμε τους συντελεστές στις μεγάλες επιχειρήσεις από 29% σε 26% και τσακίζουμε τους μικρούς;» είπε ο ίδιος.

Σχετικά με το Υπερταμείο κάλεσε την αντιπολίτευση να σταματήσει την ψευδολογία, ωστόσο παραδέχθηκε ότι υπερταμείο και ΤΑΙΠΕΔ έχουν περισσότερα κοινά στοιχεία παρά διαφορές. «Το Υπερταμείο συνιστά επισφράγιση ότι η χώρα μας είναι αποικία χρέους. Ένα μέρος πάει σε αξιοποίηση και άλλο για ξεπούλημα. Μας επιβάλλεται η επιλογή αυτή και καθιστά την χώρα αποικία χρέους. Πρέπει σε μια σύντομη πιο σύντομη προοπτική να καταρρίψουμε αυτή την πραγματικότητα. Θα είχα κι άλλα να πω αλλά θα τα πω στην ολομέλεια».