Μετρώντας κέρδη και ζημίες από την «ιστορική» σύγκρουση

Μετρώντας κέρδη και ζημίες από την «ιστορική» σύγκρουση
Κέρδη και ζημίες από την σύγκρουση σχετικά με την «εξίσωση κομμουνισμού-ναζισμού» μετρούν κυβέρνηση και ΝΔ.

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Μπορεί η ελληνική οικονομία και κοινωνία να έχει… σοβαρότερα και, κυρίως, πιο επίκαιρα θέματα να αντιμετωπίσει το προσεχές φθινόπωρο, ωστόσο σε επίπεδο πολιτικής ατζέντας η σύγκρουση που ξέσπασε με αφορμή την απόφαση του Σταύρου Κοντονή να μην παραστεί σε συνέδριο «ιστορικού αναθεωρητισμού» στην Εσθονία, στο πλαίσιο της εσθονικής προεδρίας, με το οποίο έμπαιναν στην ίδια ζυγαριά της Ιστορίας ο ναζισμός και ο κομμουνισμός.

Σε κάθε περίπτωση, το συνέδριο διεξήχθη και πλέον, όλα τα κομματικά επιτελεία βρίσκονται στη φάση της επικοινωνιακής και πολιτικής αποτίμησης.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και στην Κουμουνδούρου, η εκτίμηση που κυριαρχεί, σύμφωνα με πληροφορίες του News 24/7 είναι πως εν τέλει, η επικοινωνιακή μάχη απέβη νικηφόρα, παρά τα «σκαμπανεβάσματα» των πρώτων ημερών. Στελέχη της κυβέρνησης και του κυβερνώντος κόμματος που χειρίστηκαν επικοινωνιακά την συγκεκριμένη υπόθεση, κατέγραψαν τις κατηγορίες που δέχθηκαν από την ΝΔ και μερίδα της Κεντροαριστεράς ως «ξέπλυμα» του ναζισμού, επιμένοντας ότι τα εγκλήματα των ναζί, η φυλετική ιδεολογία και η θεωρία της «Αρίας Φυλής» δεν μπορεί να συγκριθεί με κανένα άλλο έγκλημα κανενός ολοκληρωτικού καθεστώτος. «Ο κομμουνισμός δεν είναι εγκληματική θεωρία, ο ναζισμός είναι», ήταν το κεντρικό μήνυμα που έστελνε επί μέρες η κυβέρνηση, επιχειρώντας να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες περί… «φιλοσταλινισμού».

Μετατοπίσεις
Εξάλλου, αξίζει να σημειωθεί ότι εν τέλει, το συνέδριο διεξήχθη χθες με πολλές απουσίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κάτι που ανακούφισε το Μέγαρο Μαξίμου. Η ανακούφιση συνεχίστηκε με την ανταπόκριση του πρακτορείου Sputnik από το Ταλίν, η οποία τιτλοφορείτο «Διεθνές σκάνδαλο – Η Ελλάδα έδωσε μαθήματα Ιστορίας στην Εσθονία», και είχε ως υπότιτλο: «Η άρνηση της Ελλάδας να δεχθεί τις απόψεις της Εσθονίας για τον κομμουνισμό και την Ιστορία του προηγούμενου αιώνα, ανάγκασε το Ταλίν να διορθώσει το επίσημο κείμενο». Βεβαίως, στην πρώτη σελίδα της εσθονικής προεδρίας, το κείμενο δεν εμφανίζεται διορθωμένο, όμως το πρακτορείο επέμεινε στην χθεσινή ανταπόκρισή του.

Συν τοις άλλοις, στα κέρδη που μετρούν στο Μέγαρο Μαξίμου συγκαταλέγεται η καταγγελία του εν λόγω συνεδρίου από την ευρωομάδα της Αριστεράς στην Ευρωβουλή (GUE/NGL) αλλά και η κατηγορηματική καταδίκη της πρωτοβουλίας της εσθονικής προεδρίας από το «αδελφό» κυπριακό κόμμα, το ΑΚΕΛ. Ως θετική έκπληξη, ο Σταύρος Κοντονής έλαβε χθες μια επιστολή από στέλεχος του κεντρώου κόμματος της Εσθονίας, που μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό: Η Oudekki Loone χαρακτηρίζει «απλά τέλεια» την αιτιολόγηση της άρνησης του υπουργού Δικαιοσύνης να παραστεί στο εν λόγω συνέδριο, δηλώνοντας στην επιστολή της προς τον Σταύρο Κοντονή ότι «η απόφαση σας υπενθύμισε τις πραγματικές αξίες της Ευρώπης». «Η Εσθονία δεν είναι χώρα ναζί, το συνέδριο αυτό είναι ντροπή», κατέληξε η Oudekki Loone. «Θέλω να εκφράσω την αληθινή ευγνωμοσύνη και τον σεβασμό μου για την απόφασή σας και την απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης να μη συμμετάσχει στο αποτρόπαιο συνέδριο με θέμα «Η κληρονομιά στον 21ο αιώνα των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από τα κομμουνιστικά καθεστώτα». Η αιτιολόγηση της απόφασής σας ήταν απλά τέλεια!», ήταν η πλέον ενδεικτική αποστροφή της επιστολής της προς τον υπουργό Δικαιοσύνης της Ελλάδας.

Στα δύο
Η πολιτική διαπάλη με αφορμή τα… ολοκληρωτικά καθεστώτα ανέδειξε για άλλη μία φορά και την στρατηγική διχοστασία που επικρατεί στο εσωτερικό της Δημοκρατικής Συμπαράταξης: ο Ευάγγελος Βενιζέλος –που το 2006 αρθρογραφούσε στον… Ριζοσπάστη κατά της εξίσωσης κομμουνισμού-ναζισμού- εξαπέλυσε βολές στην κυβέρνηση για την απόφαση Κοντονή να μην παραστεί στο Ταλίν, ενώ ο Ανδρέας Λοβέρδος έφερε… το θέμα στη Βουλή. Ταυτοχρόνως, το επίσημο ΠΑΣΟΚ, με μία ημέρα καθυστέρηση, καταδίκαζε την εξίσωση κομμουνισμού-ναζισμού με ανακοίνωση του Παύλου Χρηστίδη, ενώ ο «βενιζελικός» πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Κούρκουλας, με ανάρτησή του στο facebook, εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ!

Μπρος πίσω
Σε ό,τι αφορά στη ΝΔ, η επικοινωνιακή στρατηγική του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν ήταν ενιαία, για μία ακόμη φορά. Την περασμένη Κυριακή, η οδός Πειραιώς εμφανιζόταν να βάζει στο «ίδιο τσουβάλι» κομμουνισμό και ναζισμό, μιλώντας για «ολοκληρωτικά καθεστώτα» ενώ έκτοτε όλα τα «γαλάζια» στελέχη «πυροβολούσαν» την κυβέρνηση προσπαθώντας να της χρεώσουν… φιλική στάση προς τον σταλινισμό και τα εγκλήματά του. Ωστόσο, χθες, κορυφαία «γαλάζια» στελέχη διαφοροποιήθηκαν, ενώ άλλα ανέκρουσαν πρύμναν και προσπάθησαν να στρέψουν την κριτική τους στην απουσία της Ελλάδας από το συνέδριο, αποφεύγοντας την εξίσωση ναζισμού-κομμουνισμού.

Ήδη από χθες το πρωί, μέσω της συχνότητας του ραδιοφώνου 24/7, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς υπογράμμιζε πως «η θεωρία των δύο άκρων, ήταν καταφύγιο της Δεξιάς, από τα αδιέξοδα στην οικονομική της πολιτική». Λίγο νωρίτερα, μέσω της ίδιας συχνότητας, είχε προηγηθεί η δήλωση του βουλευτή της ΝΔ και πρώην πρύτανη, Θόδωρου Φορτσάκη, ο οποίος προκάλεσε αίσθηση με την δήλωσή του: «Ανιστόρητοι όσοι ταυτίζουν τον ναζισμό με τον κομμουνισμό, σε όλα τα καθεστώτα έχουν υπάρξει εγκλήματα, αλλά κανείς δεν μας εμποδίζει να μιλήσουμε για όλα. Δεν ταυτίζουμε τα δύο μεγάλα αυτά κινήματα και φαινόμενα», είχε υπογραμμίσει, προσθέτοντας, πάντως, ότι «η άρνηση της Ελλάδας να πάει στην Εσθονία, την απομονώνει, δεν πρέπει να υπάρχουν ταμπού. Έπρεπε να πάμε και να συζητήσουμε τις απόψεις μας».

Συζήτηση στο εσωτερικό της ΝΔ προκάλεσε και η παρέμβαση του τομεάρχη Υποδομών του κόμματος, Κώστα Αχ. Καραμανλή. Ο βουλευτής Σερρών, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, είχε χαρακτηρίσει «άδικο» τον συμψηφισμό μεταξύ κομμουνισμού και ναζισμού, λέγοντας παράλληλα ότι η απουσία της Ελλάδας από το συνέδριο στο Ταλίν ήταν «λάθος κίνηση».

Ωστόσο, η πλέον εντυπωσιακή κυβίστηση ανήκει στον Άδωνι Γεωργιάδη. Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, μιλώντας στο δημοτικό ραδιόφωνο της Αθήνας, διαβεβαίωσε πως «κανένας δεν εξίσωσε τον Κομμουνισμό με τον Ναζισμό». «Ούτε εγώ, ούτε η ΝΔ, ούτε κανένας. Αντιθέτως, είπαμε  και εγώ στις συνεντεύξεις μου και η ΝΔ ότι ο Ναζισμός είναι το χειρότερο πράγμα που έχει υπάρξει ποτέ στην ιστορία της ιδεολογίας της ανθρωπότητας, Βαρύνεται με το μεγαλύτερο έγκλημα της ανθρωπότητας, το Ολοκαύτωμα. Δεν μπαίνει στη ζυγαριά. Το ότι ο Ναζισμός είναι ό,τι χειρότερο έχει υπάρξει ποτέ, σημαίνει ότι ο Κομμουνισμός είναι οκ; όχι βέβαια», συνέχισε ο κ. Γεωργιάδης, για να καταλήξει: «Αλλά δεν έχει νόημα να κάνουμε αυτή τη συζήτηση. Θα μας παρασύρει η κυβέρνηση σε μία συζήτηση. Δε χρειάζεται να την κάνουμε».

Πηγή: News247