Μη άσκηση δίωξης λόγω αναρμοδιότητας της Βουλής για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα της υπόθεσης Novartis

Μη άσκηση δίωξης λόγω αναρμοδιότητας της Βουλής για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα της υπόθεσης Novartis

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία για την υπόθεση Novartis με ψήφους μόνο από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Χρυσή Αυγή και τεσσάρων ανεξάρτητων βουλευτών.

Ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η μυστική ψηφοφορία επί του πορίσματος για την υπόθεση Novartis. Στην ψηφοφορία δεν λαμβάνουν μέρος τα κόμματα της Αντιπολίτευσης που αποχώρησαν από τη συζήτηση σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Έτσι ψήφισαν βουλευτές μόνο της συγκυβέρνησης και της Χρυσής Αυγής και 4 ανεξάρτητοι βουλευτές.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας οδήγησε στη μη άσκηση δίωξης λόγω αναρμοδιότητας και για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα.

Ψήφισαν συνολικά 172 βουλευτές και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας είναι το ακόλουθο:

ΟΧΙ  –  ΝΑΙ

Αβραμόπουλος        168      4
Βενιζέλος                  167      5
Γεωργιάδης             164      5
Κουτρουμάνης        166      4
Λοβέρδος                 165      5
Λυκουρέντζος         163      6
Πικραμένος             165      5
Σαλμάς                     163      5
Σαμαράς                   166      5
Στουρνάρας             166      5

Η Βουλή ψήφισε για την άσκηση ή τη μη άσκηση δίωξης κατά των πρώην πρωθυπουργών Αντώνη Σαμαρά και Παναγιώτη Πικραμμένου και κατά των πρώην υπουργών Δημήτρη Αβραμόπουλου, Ανδρέα Λοβέρδου, Ανδρέα Λυκουρέντζου, Μάριου Σαλμά, Σπυρίδωνος-‘Αδωνι Γεωργιάδη, Ιωάννη Στουρνάρα, Ευάγγελου Βενιζέλου, Γεωργίου Κουτρουμάνη, για την ενδεχόμενη τέλεση των αδικημάτων της δωροληψίας πολιτικών αξιωματούχων, της παθητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Η Ειδική Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης για την υπόθεση Novartis πρότεινε στην Ολομέλεια να μην ασκήσει ποινική δίωξη η Βουλή, λόγω αναρμοδιότητάς της, για τις πράξεις της δωροληψίας, της παθητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα. Πρότεινε επίσης, διαπιστώνοντας η Βουλή την αναρμοδιότητά της, να διαβιβάσει, δια του υπουργού Δικαιοσύνης, το Πόρισμα της Επιτροπής και οποιοδήποτε πρωτότυπο έγγραφο κατέχει σχετικό με τις αναφερόμενες πράξεις και πρόσωπα, στην Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς Αθηνών, δια της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, για την άσκηση των κατά νόμο πράξεων.

Δείτε ακόμη:

Συζήτηση για Novartis: Aποχώρησε η Αντιπολίτευση από την Ολομέλεια της Βουλής

Τσίπρας για Novartis: Πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη στο όνομα των θυσιών του ελληνικού λαού

Σαμαράς: Θα σας πάω μέχρι τέλους να σας καθίσω στο σκαμνί