Μια ανάσα από τα 100 δισ. ευρώ τα χρέη στην εφορία!

Μια ανάσα από τα 100 δισ. ευρώ τα χρέη στην εφορία!

 

Μόνο τον Ιούλιο αυξήθηκαν οι απλήρωτοι φόροι κατά 2 δισ. ευρώ.

Αρνητικό ρεκόρ σημειώνουν οι φόροι που αφήνουν απλήρωτους οι φορολογούμενοι. Σύμφωνα με τα στοιχεία για την απόδοση της φορολογικής διοίκησης τον Ιούλιο, το νέο ληξιπρόθεσμο χρέος των φορολογούμενων προς τη φορολογική διοίκηση, δηλαδή αυτό που συσσωρεύθηκε εντός του 2017, ανήλθε στα 7,483 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα κατά 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σημειώνεται ότι με βάση τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα το σύνολο των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο διαμορφώθηκε σε 7,4 δισ. ευρώ τον Ιούλιο από 5,4 δισ. ευρώ τον Ιούνιο. Μόνο οι φορολογικές οφειλές αυξήθηκαν σε 5,7 δισ. ευρώ τον Ιούλιο από 4,2 δισ. ευρώ τον Ιούνιο.

Από την αύξηση αυτή του 1,5 δισ. ευρώ τα 700 εκατ. ευρώ αφορούν σε φορολογικές οφειλές πέντε πτωχευμένων επιχειρήσεων που έγιναν ληξιπρόθεσμες τον ίδιο μήνα.

Με βάση τη συγκεκριμένη εξέλιξη, το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος των φορολογούμενων προς τη φορολογική διοίκηση ανήλθε τον Ιούλιο στα 97,355 δισ. ευρώ, απέχοντας έτσι μια ανάσα από το όριο των 100 δισεκατομμυρίων. Από τα 97,4 δισ. ευρώ, τα 90 δισ. ήταν παλαιά χρέη ως το 2016 και σε αυτά προστέθηκαν «φρεσκα» χρέη 7,4 δισ. που δημιουργήθηκαν μέσα στους πρώτους επτά μήνες του 2017.

Το συνολικό ποσό ληξιπρόθεσμων χρεών, παλαιών και νέων, «συγκρατήθηκε» στα 97,356 δισ. ευρώ, επειδή αυξήθηκαν οι κατασχέσεις. Τον Ιούλιο 21.315 οφειλέτες έπεσαν θύματα κατασχέσεων και ο συνολικός τους αριθμός τον Ιούλιο αυξήθηκε σε 971.429 (έναντι 951.114 τον Ιούνιο). Με όπλο τις κατασχέσεις, εισπράχθηκαν πάνω από 2,7 δισ. ευρώ παλαιών και νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) περίπου το 30% των φορολογούμενων δεν έχει προχωρήσει στην κάλυψη των φορολογικών του υποχρεώσεων, αλλά μέχρι στιγμής αυτό δεν απειλεί τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος.