Μια ανάσα από την επιστροφή τις αγορές η Ελλάδα

Μια ανάσα από την επιστροφή τις αγορές η Ελλάδα

Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα – Για ιδιαίτερα έντονο ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών κάνουν λόγο κυβερνητικές πηγές.

Καθοριστικά είναι τα επόμενα 24ωρα για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές με έκδοση 5ετούς ομολόγου. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές και δεν αποκλείεται το άνοιγμα του βιβλίου των προσφορών να γίνει μέχρι και αυτή την Τρίτη.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της τηρεί «σιγήν ιχθύος», ωστόσο οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το ομόλογο είναι ήδη καλυμμένο και ότι το βιβλίο προσφορών θα ανοίξει ταυτόχρονα με την ανακοίνωση «εξόδου» ή το αργότερο την Τρίτη.

Στόχος της κυβέρνησης είναι το βήμα δανεισμού απευθείας από τις αγορές να γίνει πριν την συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου – η οποία έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη 20 Ιουλίου – με αντικείμενο την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Από τη στιγμή που οι εταίροι δεν θα δώσουν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνσή του χρέους πριν το 2018, η έκθεση του Ταμείου θα διαπιστώνει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, γεγονός που δεν ευνοεί την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές μετά την Τετάρτη 19 Ιουλίου.

Συντονιστικό ρόλο στο εγχείρημα έχει ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Φραγκίσκος Κουτεντάκης και οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το σχέδιο της Rothschild, που έχει τον ρόλο του διεθνούς συμβούλου της κυβέρνησης, προβλέπει την έκδοση ενός πενταετούς ομολόγου 2 εως 3 δις ευρώ.

Το επικρατέστερο μέχρι στιγμής σενάριο είναι το ήμισυ αυτής της έκδοσης να προσφερθεί προς ανταλλαγή-μετακύλιση του ομολόγου Σαμαρά που είχε εκδοθεί τον Απρίλιο του 2014 και λήγει το 2019. Το υπόλοιπο ποσό θα διατεθεί προς αγορά, με στόχο την εισροή νέων κεφαλαίων κυρίως από ξένους επενδυτές – μια κίνηση, που έχει ισχυρή συμβολική σημασία προκειμένου να καταδειχθεί ότι ανακάμπτει η εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών προς την ελληνική οικονομία.

Πηγές κοντά στο οικονομικό επιτελείο αλλά και παράγοντες της αγοράς συγκλίνουν στην θέση ότι η έκδοση θα κριθεί επιτυχής εάν το επιτόκιο είναι χαμηλότερο του 4,95% που είχε δοθεί στο αντίστοιχο ομόλογο του 2014. Ενας στόχος κοντά στο 4,7% θεωρείται ρεαλιστικός, ενώ ο συνολικός σχεδιασμός προβλέπει τουλάχιστον τρεις ακόμη εκδόσεις έως το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.