Mία Ελληνίδα μαθήτρια στις Ηγετικές Προσωπικότητες της Ευρώπης

Mία Ελληνίδα μαθήτρια στις Ηγετικές Προσωπικότητες της Ευρώπης

Ένα success story μίας ομάδας 15 μαθητών από την Πιερία δίνει ελπίδα στο ελληνικό επιχειρείν.

Η Μαρία Κοκκάλα, μαθήτρια της Α’ Λυκείου στο Λύκειο Κορινού Πιερίας συμμετείχε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση 2015-2016» του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece.

Το περασμένο έτος, οι συμμαθητές της από το Γυμνάσιο Αλωνίων Πιερίας και η ίδια τόλμησαν για πρώτη φορά ένα φιλόδοξο εγχείρημα: Να στήσουν μια καινοτόμα μαθητική επιχείρηση που υποστήριζε την περιβαλλοντική μέριμνα και να υλοποιήσουν μια πρόταση που είχε στόχο να επιφέρει αλυσιδωτές αλλαγές στο τομέα της ανακύκλωσης, τόσο σε επιχειρηματικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο κουλτούρας.

Έτσι δημιουργήθηκε η Εικονική Επιχείρηση «SmileyBin», της οποίας η Μαρία έγινε και πρόεδρος.

Το Smiley Bin είναι μια «πατέντα» ενός κάδου που έχει μέσα ζυγαριά και ανταμείβει τον χρήστη που ανακυκλώνει περισσότερο, με πόντους εκπτώσεων σε συνεργαζόμενα καταστήματα ή στα δημοτικά τέλη. Οι πόντοι πιστώνονται μέσω wifi σε ειδική κάρτα, η οποία χρησιμοποιείται και για να ανοίγει αυτόματα ο κάδος με ενέργεια από φωτοβολταϊκό πάνελ που υπάρχει στην οροφή.

Σύνθημα των παιδιών: «Ανακύκλωσε και κέρδισε, εσύ και το περιβάλλον!».

Στην Εμπορική Έκθεση της Θεσσαλονίκης, το ενδιαφέρον για το προϊόν των παιδιών ήταν πολύ μεγάλο, ενώ ο ενθουσιασμός δεν άργησε να έρθει όταν η κριτική επιτροπή τους παρέδωσε το πανελλαδικό βραβείο «Καλύτερης Επιχείρησης». Στη συνέχεια, η ομάδα που δημιούργησε το Smiley Bin επιλεχθήκε στις 10 καλύτερες μαθητικές επιχειρήσεις για τον Τελικό Διαγωνισμό.

«Το πρώτο βραβείο στον Πανελλαδικό Διαγωνισμό του ΣΕΝ/JA Greece ήταν κάτι τόσο απρόσμενο που όταν ακούσαμε το όνομα της επιχείρησής μας, η αγωνία, η πίεση, το άγχος, η σύγχυση ενώθηκαν και όλοι μας ξεσπάσαμε σε δάκρυα χαράς και ενθουσιασμού», δήλωσε χαρακτηριστικά η Μαρία Κοκκάλα.

Έπειτα από σκληρή δουλειά, η ομάδα επισκεφθήκε τη Λουκέρνη της Ελβετίας όπου πραγματοποιήθηκε ο ευρωπαϊκός διαγωνισμός και έλαβαν επιπλέον δυο βραβεία: Το βραβείο καινοτομίας Life Changer Signature Award της Met Life, ενώ η Μαρία Κοκκάλα βραβεύτηκε με το Leadership Signature Award – Ηγετικής Προσωπικότητας από το JA Alumni Europe (χορηγία της AXA), μαζί με άλλα εννέα παιδιά από όλη την Ευρώπη.

Το όνειρο των παιδιών, όμως δεν έμεινε εκεί. Τον περασμένο Νοέμβριο, η ασφαλιστική εταιρία AXA, κάλεσε -μαζί με τους άλλους νικητές του βραβείου Ηγετικής Προσωπικότητας- την Μαρία Κοκκάλα να παρευρεθούν στη Ζυρίχη της Ελβετίας και να δώσουμε φρέσκιες ιδέες σε ένα εργαστήρι καινοτομίας.

«Η συμμετοχή μου στο πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» μου έδωσε μια γεύση από τον κόσμο του επιχειρείν σε διεθνές επίπεδο καθώς στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό αλλά και στο Innovation Camp της AXA, γνώρισα εκπροσώπους μεγάλων επιχειρήσεων, είμαι σε επαφή μαζί τους και μαθαίνω πολλά», προσέθεσε η Μαρία.

«Δεν μπορώ να ξέρω τι μου επιφυλάσσει το μέλλον αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι οι άνθρωποι του ΣΕΝ/JA Greece δίνουν ευκαιρίες σε νέα παιδιά να ανακαλύψουν τον κόσμο του επιχειρείν και να αναπτύξουν ικανότητες που ίσως δεν ξέρουν ότι έχουν. Τα παιδιά κατακτούν αξίες όπως η συνεργασία, η πειθαρχία και η επιμονή και συνειδητοποιούν πως με τη σκληρή δουλειά όλα είναι εφικτά», κατέληξε.

Πηγή: Huffington Post