Μια ελληνική πρόταση για «έξυπνα» ρούχα που ξεχώρισε στον διαγωνισμό ReTech Innovation

Μια ελληνική πρόταση για «έξυπνα» ρούχα που ξεχώρισε στον διαγωνισμό ReTech Innovation
H Exisom συνδυάζει την τεχνολογία με τον σπορ ρουχισμό και ετοιμάζεται για την τελική φάση του μεγάλου διαγωνισμού καινοτομίας της Lamda Dnt.  

Η χρήση των «έξυπνων φορετών συσκευών», πιο γνωστά ως wearables, είναι μια τάση που κερδίζει διαρκώς έδαφος – ιδίως μεταξύ των ατόμων που αθλούνται σε ερασιτεχνικό ή επαγγελματικό επίπεδο. Οι επενδύσεις τεχνολογικών κολοσσών σε τομείς όπως τα ρολόγια-βραχιόλια προπόνησης ή οι ειδικές εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα, συνδυάζουν το ίδιο το gadget με εφαρμογές, που μεταφέρουν στους χρήστες πολύτιμα δεδομένα, που καταγράφουν τα αποτελέσματα της προπόνησής τους και προτείνουν λύσεις, που θα βελτιώσουν τον τρόπο με τον οποίο γυμνάζονται.

Σε αυτόν ακριβώς τον τομέα αναπτύσσει τη δική της πρόταση η ZAC.K Intelligent Apparel με τη σειρά «έξυπνων» ρούχων EXISOM. Μια σειρά προϊόντων, τα οποία απευθύνονται σε όσους θέλουν να περάσουν στο επόμενο επίπεδο άθλησης και να πειραματιστούν με μια τεχνολογία, στην οποία ήδη κολοσσοί των σπορ ρουχισμού επενδύουν χρόνο και χρήμα.

Η πρωτότυπη πρόταση της ZAC.K Intelligent Apparel την έφερε μεταξύ των δέκα φιναλίστ του διαγωνισμού καινοτομίας ReTech Innovation Challenge, που εγκαινίασε η Lamda Development και διοργανώνεται με στρατηγικό συνεργάτη τους Industry Disruptors Game Changers (ID – GC).

Ο ιδρυτής της ελληνικής startup, Ζακ Καλλίδης, παρουσιάζει στο Fortune τον τρόπο με τον οποίο κατάφερε να συνδυάσει την τεχνολογία των έξυπνων ρούχων με την εφαρμογή της πλατφόρμας που μετατρέπει την άθληση σε μια πολύ ξεχωριστή εμπειρία.

Ποιο είναι το βασικό αντικείμενο της εταιρείας σας;

Η εταιρεία μας ασχολείται με την κατασκευή «έξυπνων» ρούχων. Είναι απλά καθημερινά ρούχα κατασκευασμένα με ενσωματωμένους αισθητήρες, οι οποίοι μετρούν όλα τα  βιομετρικά δεδομένα του καθούμενου. Οι αισθητήρες που χρησιμοποιούμε είναι σχεδόν ανεπαίσθητοι και δεν εμποδίζουν την άνεση ή την συνολική εικόνα του ρούχου, ενώ καταγράφουν δεδομένα όπως τον καρδιακό ρυθμό, τις ανάσες, τα βήματα, το αχνός, το στρες, τις θερμίδες κλπ.

Έπειτα όλα τα δεδομένα που καταγράφονται μεταφέρονται στην εφαρμογή μας στο κινητό και με την χρήση αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης, επεξεργαζόμαστε όλα τα δεδομένα με σκοπό να δώσουμε σωστή καθοδήγηση για το πως μπορεί να βελτιώσει την απόδοση του ο χρήστης, την επόμενη φορά που θα προπονηθεί. Για παράδειγμα αν ένας αθλητής τρέχει 10 χλμ σε 55 λεπτά φορώντας τα ρούχα μας, όταν τελείωση η προπόνηση του η εφαρμογή μας θα του δώσει συμβουλές για το πως την επόμενη φορά θα βγάλει την ίδια απόσταση σε μικρότερο χρόνο. Συμβουλές όπως να κόψει ρυθμό στο 9ο χιλιόμετρο, να ανεβάσει τις ανάσες του ώστε να πέσει ο καρδιακός ρυθμός και έτσι να τερματίσει με καλύτερο χρόνο.

Για ποιο λόγο αποφασίσατε να συμμετάσχετε στο διαγωνισμό καινοτομίας ReTech Innovation Challenge; 

Είναι ένας διαγωνισμός καινοτομίας και είμαστε ήδη πολύ χαρούμενοι που καταφέραμε να βγούμε έστω και στην πρώτη δεκάδα των φιναλίστ. Μας δίνει κίνητρο και δύναμη να συνεχίσουμε αυτό που κάνουμε. Προσπαθούμε να υλοποιήσουμε κάτι εξαιρετικά δύσκολο για τα δεδομένα της Ελλάδας και διαγωνισμοί όπως αυτοί μας δικαιώνουν ως ένα σημείο ότι είμαστε στο σωστό δρόμο. Η εμπειρία που αποκομίζεις από τέτοιους διαγωνισμούς και το feedback που λαμβάνεις είναι τρομερό και μας βοηθά να πάμε παρακάτω και να γίνουμε καλύτεροι.

Ποιο θεωρείτε ότι είναι το συγκριτικό σας πλεονέκτημα;

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα μας είναι ότι το προϊόν μας είναι στα trends τις εποχής. Δηλαδή έχει να κάνει με τον αθλητισμό, την μόδα αλλά και τα gadget. Βέβαια το μειονέκτημα ενός τέτοιου έργου είναι ότι η υλοποίηση του απαιτεί τεράστια κεφάλαια.

Ποιο είναι το μοντέλο εσόδων και οι στόχοι της εταιρείας σας;

Τα ρούχα μας θα πουλιούνται αποκλειστικά από την online σελίδα μας και αυτό γιατί θέλουμε να κρατήσουμε τις τιμές σε φυσιολογικά επίπεδα, ώστε να δώσουμε κίνητρο στον κόσμο να γυμναστεί, αλλά και να μάθει για τα smart ρούχα. Θέλουμε στο μέλλον να είμαστε μια εδραιωμένη εταιρία στο χώρο του smart clothing και να «ντύνουμε» επαγγελματικές ομάδες με σκοπό να βελτιώσουμε την απόδοση τους.

Ποιο είναι το βασικό κίνητρο για τον καταναλωτή να μπει στη διαδικασία διάδρασης με τα brands ή τις υπηρεσίες που χρησιμοποιεί;

Νομίζω πως ήδη τα smart clothes είναι buzz words και στο πολύ άμεσο μέλλον θα είναι από τα μεγαλύτερα trends. Ήδη γνωρίζουμε μεγάλες εταιρίες ετοιμάζονται να μπούνε στον χώρο. Μέχρι στιγμής υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες εταιρείες που ασχολούνται με αυτό αλλά το 2019 και 2020 θα είναι η χρονιές που θα μπούνε και οι «μεγάλοι» παίκτες οπού και θα δημιουργήσουν το smart cloth trend.