Μεγάλη οικονομική ύφεση έως το 2020 προβλέπουν οι περισσότεροι οικονομικοί διευθυντές

Μεγάλη οικονομική ύφεση έως το 2020 προβλέπουν οι περισσότεροι οικονομικοί διευθυντές
epa06498486 A traders works on the floor of the New York Stock Exchange in New York, New York, USA, 05 February 2018. EPA/JASON SZENES

Απαισιόδοξοι οι CFOs σε όλο τον κόσμο για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας στα επόμενα δύο χρόνια.

του Erik Sherman

Η τελευταία έρευνα γνώμης των οικονομικών διευθυντών δείχνει ότι το 82% των CFO στις ΗΠΑ αναμένουν ότι θα υπάρξει μια ύφεση έως το 2020. Σχεδόν το ήμισυ (48,6%) των οικονομικών διευθυντών πιστεύουν ότι η κάμψη θα έχει συμβεί μέχρι του χρόνου, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση Duke CFO Global Business Outlook .

«Όλα τα συστατικά είναι εδώ: μια πτωτική ανάπτυξη που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2009 – σχεδόν πριν από μια δεκαετία -, έντονη αστάθεια της αγοράς, ο αντίκτυπος του προστατευτισμού που μείωσε την ανάπτυξη, και η δυσοίωνη σταθεροποίηση της καμπύλης αποδόσεων που έχει λειτουργήσει ως εργαλείο πρόβλεψης των υφέσεων με ακρίβεια τα τελευταία 50 χρόνια», δήλωσε ο Campbell Harvey, διευθυντής της έρευνας, στη Wall Street Journal.

Οι οικονομικοί διευθυντές είναι απαισιόδοξοι σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία έχει παγκόσμια δειγματοληψία, το 86% των CFO στον Καναδά, το 67% στην Ευρώπη, το 54% στην Ασία, το 42% στη Λατινική Αμερική και το 97% στην Αφρική πιστεύουν ότι θα προκύψει μια ύφεση μέχρι τα τέλη του 2019.

Η μεγαλύτερη ανησυχία των οικονομικών διευθυντών στις ΗΠΑ είναι η μείωση της ανεργίας, γεγονός που δυσχεραίνει τις προσλήψεις και, συνεπώς, και τη συνέχιση των λειτουργιών και της επέκτασης. Άλλες βασικές ανησυχίες περιλαμβάνουν το κόστος των εργατικών παροχών, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλισης υγείας· τις κυβερνητικές πολιτικές· και τις οικονομικές αβεβαιότητες.

Αυτό συμβαδίζει με τη …σκοτεινή άποψη που έχει εκφράσει η Blackrock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο. Η επιχείρηση είναι λίγο λιγότερο απαισιόδοξη, θεωρώντας μια ύφεση απίθανη του χρόνου αλλά δίνοντας 50% πιθανότητα έλευσης της ύφεσης μέχρι το 2021.