Μια νέα απάτη μέσω διαδικτύου απειλεί με νομικά μπλεξίματα τις εταιρείες

Μια νέα απάτη μέσω διαδικτύου απειλεί με νομικά μπλεξίματα τις εταιρείες
Computer Keyboard with symbolic padlock key Photo:

Οι εγκληματίες προσπαθούν να μετατρέψουν τις εταιρείες σε «βαποράκια» για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

του Erik Sherman

Οι εγκληματίες προσπαθούν να μετατρέψουν τις εταιρείες σε «βαποράκια» για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, σύμφωνα με το FBI.

Στο πλαίσιο αυτού του τύπου απάτης, εγκληματίες με χρήμα που έχουν εξασφαλίσει παράνομα – συχνά μέσω διαδικτυακής εξαπάτησης – πείθουν μια εταιρεία να λάβει ρευστό και στη συνέχεια να το προωθήσει σε έναν λογαριασμό σε μια άλλη χώρα. Η πρόθεσή τους είναι να ξεφύγουν από τον επίσημο έλεγχο των χρηματοοικονομικών συναλλαγών.

Αυτές οι μέθοδοι μεταφοράς μαύρου χρήματος δεν είναι κάτι το καινούργιο. Στο παρελθόν, έβαζαν στο στόχαστρο καταναλωτές, κάποιοι εκ των οποίων γνώριζαν την απάτη ενώ άλλοι παρασύρονταν. Οι εγκληματίες συχνά εμφανίζονταν ως εργοδότες που παρείχαν εργασία από το σπίτι, σύμφωνα με την Ομάδα Άμεσης Επέμβασης Υπολογιστών των ΗΠΑ, αν και μια άλλη δημοφιλής προσέγγιση ήταν η ρομαντική επαφή μέσω ιστοσελίδας γνωριμιών.

Πλέον, οι εταιρείες είναι αυτές που μπαίνουν στο στόχαστρο, σύμφωνα με το Associated Press. Ένα στέλεχος στο Κονέκτικατ έλαβε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από κάποιον που φαινόταν να είναι ιδιοκτήτης μιας μικρής επιχείρησης και ζητούσε μια μεταφορά χρημάτων. Στην πραγματικότητα, ήταν ένα σχέδιο για να βρεθεί ένα «βαποράκι» μεταφοράς μαύρου χρήματος – όπως εκείνα που ολοένα και συχνότερα πλήττουν εταιρείες, σχολεία και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς.

«Δοκιμάζουν πράγματα και βλέπουν τι δουλεύει και τι δεν δουλεύει» δήλωσε στο AP ο ειδικός πράκτορας του FBI, James Abbott.

Οι απατεώνες αποστέλλουν αιτήματα που φαίνονται νόμιμα ενώ, παράλληλα, μπορούν να προσπαθήσουν να επιτεθούν σε υπολογιστικά συστήματα για να αποκτήσουν πρόσβαση σε τραπεζικές πληροφορίες.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ άρχισε να βάζει στο στόχαστρό του απάτες μεταφοράς μαύρου χρήματος από την 1η Οκτωβρίου, σύμφωνα με δελτίο τύπου που εξέδωσε. Μέχρι τώρα, έχει εξαρθρώσει 400 «βαποράκια» μεταφοράς μαύρου χρήματος σε 65 διαφορετικές περιοχές.

Αν κάποιος λειτουργήσει ως «βαποράκι» μεταφοράς μαύρου χρήματος, κινδυνεύει με πάγωμα των τραπεζικών λογαριασμών και με ποινική δίωξη. Οι συνέπειες είναι σοβαρότατες, και γι’ αυτό οι εταιρείες πρέπει να προφυλάσσονται, χρησιμοποιώντας προγράμματα εναντίον του κακόβουλου λογισμικού, περιορίζοντας την πρόσβαση σε ευαίσθητα δεδομένα, και απομονώνοντας από τα υπόλοιπα συστήματα τους υπολογιστές που επιτελούν τραπεζικές λειτουργίες.