Μια πολυεθνική εταιρεία εκατομμυρίων, χωρίς γραφεία!

Μια πολυεθνική εταιρεία εκατομμυρίων, χωρίς γραφεία!

Η InVision έχει εφαρμόσει πιστά τη μέθοδο του remote working, και δεν της έχει βγει σε κακό.

Η παραδοσιακή άποψη για την εργασία λέει πως οι ομάδες πρέπει να είναι «σφιχτά» δεμένες και στον ίδιο χώρο, ώστε να υπάρχει έλεγχος της απόδοσης και ευκολότερη επικοινωνία. Η ίδια άποψη θέλει τον οποιονδήποτε θέλει να εργαστεί σε μια εταιρεία να πρέπει να ζει σε κοντινή σχετικά απόσταση και, κάποιες φορές, να χρειάζεται να μετακομίσει.

Όμως αυτά έχουν τελειώσει.

Τα σύγχρονα εργαλεία επικοινωνίας επιτρέπουν σε ομάδες -με ένα βαθμό εργασιακής ωριμότητας, πάντα- να συνεργάζονται χωρίς να βρίσκονται στον ίδιο χώρο. Σκεφτείτε το λίγο. Ακόμα και στο γραφείο σας επικοινωνείτε μέσω email, αποθηκεύετε σε έναν server (που θα μπορούσε να είναι το Dropbox), τηλεφωνείτε ο ένας στον άλλον (θα μπορούσε να είναι Skype ή ΙΜ) και το αποτέλεσμα της δουλειάς σας είναι σχεδόν πάντα ψηφιακό. Τι σας κρατάει όλους μαζί σε ένα γραφείο; Μια εύλογη απάντηση θα ήταν «το αντικείμενο της δουλειάς μου», όμως συνήθως είναι η αδυναμία προσαρμογής των προϊσταμένων ή μελών της ομάδας στη νέα εποχή.

Η εταιρεία InVision έχει εφαρμόσει τη λογική του remote working στο μέγιστο βαθμό. Δεν έχει ανοίξει γραφεία, όλοι εργάζονται από όπου επιθυμούν, αρκεί να είναι σε υπολογιστή, και επικοινωνούν συνεχώς μέσω headset και ΙΜ. Το αντικείμενό της είναι ο σχεδιασμός εργαλείων για designers. Το προσωπικό της έχει φτάσει τα 30 άτομα μέσα σε τρία χρόνια και η αξία της τα δεκάδες εκατομμύρια δολάρια. Πελάτες της είναι κολοσσοί όπως οι Adobe, PayPal, Salesforce, Airbnb και Atlassian.

Ο αρχιτέκτονας λογισμικού και ιδρυτής και CEO της InVision Clark Valberg, σε πρόσφατη συνέντευξή του ξεχώρισε επτά λόγους με τους οποίους ωφελήθηκε η εταιρεία του από τη συγκεκριμένη προσέγγιση.

Δεν ψάχνεις για ταλέντα σε μία πόλη μόνο
Αν ανακαλύψεις ένα «αστέρι» στην άλλη άκρη του κόσμου μπορείς να τον προσλάβεις και να δουλεύει από αύριο το πρωί. Ούτε έξοδα μετακόμισης, ούτε γραφειοκρατία για μετανάστευση, ούτε οι εφιαλτικά υψηλές αμοιβές της Silicon Valley. Και, κυρίως, δεν κονταροχτυπιέσαι για τα ταλέντα με τους μεγάλους του κλάδου σου. Το τμήμα μάρκετινγκ της InVision έχει τέσσερα στελέχη από τρεις ηπείρους. Αυστραλία, Ευρώπη και Βόρεια Αμερική.

Οι συνεργάτες είναι πιο χαρούμενοι και πιο παραγωγικοί
Δεν είναι υποχρεωμένοι να οδηγήσουν κάθε μέρα προς και από το γραφείο. Εργάζονται όπου θέλουν: στο σπίτι, στο καφέ, στο πάρκο. Ειδικά για μία startup, που συχνά απαιτεί περισσότερες ώρες εργασίας από το συνηθισμένο, οι ώρες του commuting είναι κερδισμένες προς όφελος της παραγωγής. Ακόμα και οι 50 ώρες την εβδομάδα χωρούν καλύτερα στην καθημερινότητα από όταν είσαι κλεισμένος σε ένα γραφείο.

Δεν υπάρχουν office politics
Όταν δεν υπάρχει γραφείο δεν υπάρχει κουτσομπολιό, αντιδικίες, πηγαδάκια και «αυλές». Φυσικά, οι υπάλληλοι μπορούν να μιλούν μεταξύ τους, αλλά στην πλειονότητα του χρόνου είναι στο χώρο τους, δεν τους διακόπτει και δεν τους ενοχλεί κανείς. Έτσι επικεντρώνονται σε αυτό που έχει σημασία.

Η παραγωγικότητα μετριέται αντικειμενικά
Το πόσες ώρες κάθεται κάποιος σε μία καρέκλα ή τι σου απαντάει στην ερώτηση «με τι ασχολείσαι τώρα;» δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση αξιόπιστο δείκτη για το πόσο παραγωγικός είναι. Το μόνο που μετράει είναι η ποιότητα του αποτελέσματος και ο χρόνος μέσα στον οποίο επιτεύχθηκε.

Τα meeting διαρκούν ακριβώς όσο χρειάζεται
Στην InVision τα προγραμματισμένα meeting ξεκινούν με το πάτημα ενός κουμπιού. Δεν χρειάζεται κανείς να μαζέψει τα χαρτιά του, να αφήσει το γραφείο του, να περπατήσει ως το meeting room, να περιμένει τους άλλους κ.ο.κ. Απλώς ανοίγει την κάμερα και οι συμμετέχοντες είναι όλοι εκεί.

Αυστηρές και αποτελεσματικές διαδικασίες
Όταν θέτεις από πριν τους κανόνες και τις διαδικασίες, ο κάθε ένας ξέρει ακριβώς τι πρέπει να κάνει και πότε. Αφού δεν μπορεί να σου χτυπήσει την πόρτα -γιατί βρίσκεται 5.000 χλμ μακριά- όταν θα έχει μια απορία, θα πρέπει να είναι ήδη σαφές τι προβλέπεται ώστε οι απορίες να είναι όσο το δυνατόν λιγότερες.

«Δεμένη» παγκόσμια ομάδα
Οι εργαζόμενοι δεν βρίσκονται online μόνο για να εργάζονται. Υπάρχουν sessions στο Skype αλλά και ειδικά chat rooms όπου πηγαίνουν για χαλαρή κουβέντα, σχολιασμό για οτιδήποτε και ένα -κατά το δυνατόν- «χτίσιμο» μιας συναδελφικής κουλτούρας.

Διαβάστε ακόμη:

Δέκα λόγοι για να δουλεύετε από το σπίτι

Τι απαιτεί η εργασία από το σπίτι και η διαχείρισή της

Πώς να είστε παραγωγικοί δουλεύοντας από το σπίτι