Κ. Μίχαλος: Μην δαιμονοποιείτε την επιχειρηματικότητα

Κ. Μίχαλος: Μην δαιμονοποιείτε την επιχειρηματικότητα

Ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ μιλά αποκλειστικά στο FortuneGreece.com για τις προσδοκίες του επιχειρηματικού κόσμου από τη νέα κυβέρνηση.

*Του Σωτήρη Δανέζη

Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος είναι ένας άνθρωπος που επί χρόνια προβάλλει τις ανάγκες του επιχειρηματικού κόσμου αλλά και τις στρεβλώσεις της αγοράς. Τονίζει τα προβλήματα που προέκυψαν στη χώρα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις για την ανάταση της αγοραστικής δύναμης και την ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, κι απαντά αποκλειστικά στο FortuneGreece.com για το τι περιμένει από τη νέα κυβέρνησης, λίγες μέρες μετά την εκλογή της.

Πως ακούσατε τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης; 

Πρόκειται περί μίας νέας κυβέρνησης που πιστεύω ότι θα κινηθεί προς τη σωστή κατεύθυνση, τουλάχιστον σε μια σειρά ζητημάτων που αφορούν την επούλωση των πληγών που έχει υποστεί η ελληνική κοινωνία και η επιχειρηματικότητα και η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα τα τελευταία έξι χρόνια της μεγάλης ύφεσης. Ωστόσο, θεωρώ ότι θα είναι εξαιρετικά χρήσιμο, σε ζητήματα που άπτονται της επιχειρηματικότητας και της αγοράς, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου με τους εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου προκειμένου να συζητήσει για την ανάληψη ενός νέου υγιούς παραγωγικού μοντέλου, απαλλαγμένου από τις αδυναμίες του παρελθόντος. Κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει για την ανάγκη ύπαρξης ενός νέου φορολογικού μοντέλου και ιδιαίτερα ενός μοντέλου που θα έχει ως στόχευση την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, ούτε με τη βελτίωση των ρυθμίσεων για τη διευκόλυνση της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών των επιχειρήσεων και των πολιτών προς το Δημόσιο και τις τράπεζες. Ωστόσο, θα πρέπει να γίνει διάλογος για μια αναπτυξιακή φορολογική κατεύθυνση αλλά κυρίως για τον ρόλο που μπορεί και πρέπει να παίξει η πολιτεία στην αγορά. Η επανεξέταση ορισμένων ιδιωτικοποιήσεων είναι άλλο ζήτημα από την κατάργησή τους και την επιστροφή στο παρελθόν των κρατικοποιήσεων. Το κράτος δεν μπορεί να παίξει το ρόλο του επιχειρηματία, αντίθετα οφείλει να παίξει το ρόλο του «επόπτη» της εφαρμογής του υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά. Είναι ζητήματα που πρέπει να διερευνηθούν περισσότερο σε βάθος.

Ποιες είναι οι προσδοκίες σας από την νέα κυβέρνηση; Ποια βήματα θα θεωρούσατε ότι είναι προς την σωστή κατεύθυνση;

Εδώ και πολλές δεκαετίες, δυστυχώς, κάποιοι επιχειρούν να δαιμονοποιήσουν την επιχειρηματικότητα και την ιδιωτική πρωτοβουλία. Αυτό είναι ένα μεγάλο λάθος που έχει στοιχίσει ακριβά στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου. Η σημερινή κυβέρνηση οφείλει να υλοποιήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις –και αυτό περιμένει ο επιχειρηματικός κόσμος- για την ουσιαστική στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που όλοι, δημοσίως τουλάχιστον, αναγνωρίζουν αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της εθνικής μας οικονομίας. Και να σας αποκαλύψω κάτι που εγώ θεωρώ πολύ θετικό. Σε συνάντηση που είχα ως πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ με τον σημερινό πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα λίγο πριν την εκλογική του νίκη μου είχε πει απερίφραστα ότι ιδιαίτερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται στον πυρήνα της πολιτικής του, καθώς χωρίς επιχειρήσεις δε θα υπάρχουν εργαζόμενοι, που άλλωστε αποτελούν και τη βάση του εκλογικού τους σώματος. Θεωρούμε, λοιπόν, ότι άμεσα η νέα κυβέρνηση, αφού βεβαίως προηγηθεί η όποια λύση στο ζήτημα της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, θα πρέπει να προχωρήσει στην αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά, να διαχειριστεί με ορθολογικό τρόπο τα διαθέσιμα κονδύλια από το ΕΣΠΑ, ώστε να κατευθυνθούν σε τομείς της οικονομίας που θα παράγουν προστιθέμενη αξία. Να θεσπίσει ένα δίκαιο και πρωτίστως αναπτυξιακό φορολογικό καθεστώς, που θα κάνει ανταγωνιστικότερες τις ελληνικές επιχειρήσεις, να καταπολεμήσει την ανεργία μέσω της ανάπτυξης του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας και όχι του αντιπαραγωγικού δημοσίου. Να εξυγιάνει τον δημόσιο τομέα, ώστε να αποτελεί σύμμαχο των φυσικών και των νομικών προσώπων, αποτινάσσοντας τις αγκυλώσεις της γραφειοκρατίας, να προσελκύσει εγχώριες και ξένες επενδύσεις, αίροντας τα εμπόδια στην επιχειρηματικότητα. 

Πως βλέπετε την νέα κατάσταση που διαμορφώνεται στο πολιτικό σκηνικό της χώρας;

Είναι πάρα πολύ νωρίς για να εξάγει κανείς ασφαλή συμπεράσματα. Βρισκόμαστε λίγες εβδομάδες μόλις μετά από τις εθνικές εκλογές που ανέδειξαν έναν αδιαμφισβήτητο νικητή. Εδώ, όμως, θέλω να σας τονίσω ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Και για να πετύχουμε το καλύτερο ως χώρα και ως πολιτικό σύστημα, χρειαζόμαστε όχι απλά μια καλή κυβέρνηση αλλά μια ακόμη καλύτερη αντιπολίτευση. Ελπίζουμε, λοιπόν, ως επιχειρηματικός κόσμος ότι αυτό θα το δούμε. Όλοι ευχόμαστε να γίνουν τα λιγότερα λάθη από την κυβέρνηση αλλά και οι περισσότερες στοχευμένες και ορθές παρεμβάσεις από την αντιπολίτευση. 

Ποια είναι η στάση του ΕΒΕΑ σχετικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού; Πρέπει να προχωρήσει και αν ναι πως θα γίνει αυτό. 

Πάγια θέση του επιχειρηματικού κόσμου και των επιμελητηρίων που τον εκπροσωπούν είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αποχή του κράτους σε ζητήματα της αγοράς. Εργοδότες και εργαζόμενοι έχουν αποδείξει διαχρονικά ότι μπορούν να πετύχουν μεταξύ τους τις καλύτερες συμφωνίες χωρίς κρατική παρέμβαση. Πρότασή μας, λοιπόν, είναι ο κατώτατος μισθός να ρυθμίζεται μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και να αποτελεί προϊόν διαλόγου και συμφωνίας μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.

Έχετε μιλήσει για απαραίτητη στροφή στον ρεαλισμό. Πώς ακριβώς την εννοείτε; 

Το μεγάλο πρόβλημα στο πολιτικό μας σύστημα αλλά και στην κοινωνία γενικότερα είναι ότι πολλές φορές παραμένουμε προσκολλημένοι σε ιδεοληψίες και τακτικισμούς. Η κοινωνία και η οικονομία σήμερα, όμως, περιμένουν απτές λύσεις στα προβλήματά τους και όχι ευχολόγια. Με απλά λόγια, η στροφή προς τον ρεαλισμό δεν είναι τίποτε περισσότερο ή τίποτε λιγότερο από την υλοποίηση εφικτών πολιτικών που θα δώσουν λύση στα πραγματικά προβλήματα μέσα στο σημερινό παγκοσμιοποιημένο σύστημα, αντί ιδεολογικών εκθέσεων που δεν μπορούν να βρουν εφαρμογή στη σημερινή πραγματικότητα.

Tι περιμένετε από τη νέα κυβέρνηση όσον αφορά στη φορολογία των επιχειρήσεων;

Πάγια θέση του επιχειρηματικού κόσμου είναι η θεσμοθέτηση ενός απλού, σταθερού και ανταγωνιστικού φορολογικού συστήματος. Με συντελεστή 15% στο σύνολο των φορολογητέων κερδών για τα νομικά πρόσωπα, αναβάθμιση του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας ως προς τα πρόστιμα και τους ελέγχους, σταδιακή μείωση συντελεστών ΦΠΑ, απαλλαγή από ΦΠΑ για τις μικρές επιχειρήσεις με ετήσια ακαθάριστα έσοδα ως 25.000 ευρώ και ριζική αναμόρφωση της φορολογίας ακινήτων.

Ποια η θέση του ΕΒΕΑ για τα κόκκινα δάνεια των επιχειρήσεων; Σας καλύπτει η νέα θέση της κυβέρνησης;

Ειδικότερα για το θέμα των «κόκκινων δανείων», τα επιμελητήρια έχουν καταθέσει τις απόψεις τους τόσο στην προηγούμενη κυβέρνηση όσο και στην τωρινή όταν ήταν στην αντιπολίτευση. Συγκεκριμένα, θεωρούμε ότι θα πρέπει να υπάρξει η θέσπιση ενός πλαισίου που θα διαχωρίζει τους οφειλέτες προκειμένου να στηριχθούν οι επιχειρήσεις που μπορεί να είναι υπερχρεωμένες αλλά εξακολουθούν να παραμένουν βιώσιμες. Αυτό θα επιτευχθεί με την αναπροσαρμογή του χρέους σε επίπεδο που να καθιστά δυνατή την εξυπηρέτησή του. Θα πρέπει να υπάρχει οπωσδήποτε μια δεύτερη ευκαιρία μέσω της ταχείας επικύρωσης προσυμφωνημένων διαδικασιών αναδιάρθρωσης που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε βελτίωσης της αποδοτικότητας, της ρευστότητας και της φερεγγυότητας των επιχειρήσεων αυτών. Στις γενικές αρχές του νέου πλαισίου θα πρέπει να προβλέπεται διάκριση ανάμεσα στον δανεισμό προς τις πολύ μικρές και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε σχέση με τις μεγάλες επιχειρήσεις. Επίσης, θα πρέπει να προβλεφθεί μια εξωδικαστική αναδιάρθρωση των οφειλών.

* O Σωτήρης Δανέζης είναι πολεμικός ανταποκριτής, δημιουργός ντοκιμαντέρ και ο Editor in Chief του FortuneGreece.com

Διαβάστε ακόμη: «Η κυβέρνηση θεραπεύει αδικίες αλλά δε δίνει αναπτυξιακό προσανατολισμό»