Μικρό καλάθι από Γερμανία και ΕΕ για συμφωνία τη Δευτέρα

Μικρό καλάθι από Γερμανία και ΕΕ για συμφωνία τη Δευτέρα
epa05101222 German Chancellor Angela Merkel (2-L) walks with President of the EU Commission, Jean-Claude Juncker (R), as he departs after his visit, in front of the Federal Chancellery in Berlin, Germany, 14 January 2016. EPA/KAY NIETFELD

Τι απάντησαν οι εκπρόσωποι καγκελαρίας και γερμανικού υπουργείου Οικονομικών για χρέος και πλεονάσματα.

 

«Μικρό καλάθι» κράτησαν τόσο οι εκπρόσωποι της γερμανικής κυβέρνησης όσο και ανώτεροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σχετικά με το ενδεχόμενο συνολικής συμφωνίας και ολοκλήρωσης της αξιολόγησης στο Eurogroup της Δευτέρας.

Πηγές της ΕΕ υποστηρίζουν πως η πρόοδος που επετεύχθη στις συνομιλίες στο Μπάρι δεν ήταν μεγάλη και υπάρχουν ακόμη διαφωνίες μεταξύ των θεσμών για τα πλεονάσματα, αλλά και για τα μέτρα του χρέους, κυρίως για το χρόνο ανακοίνωσής τους. Ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος μιλώντας στις Βρυξέλλες έδωσε πιθανότητες 50-50 για συμφωνία τη Δευτέρα, καθώς, όπως είπε,«υπάρχουν ακόμη διαφωνίες ανάμεσα στους θεσμούς όσον αφορά στα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους».

Παραδέχθηκε ωστόσο, ότι «η επίτευξη συμφωνίας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους αποτελεί προϋπόθεση για τη χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα». Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, «η συμφωνία συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα είναι απαραίτητη ακόμη και για την εκταμίευση της δόσης της δεύτερης αξιολόγησης».

Ο πήχης των προσδοκιών όμως μπαίνει χαμηλά και από τον εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης, ο οποίος «προσγείωσε»την ελληνική κυβέρνηση, που διέρρεε «συμφωνία Μέρκελ-Τσίπρα για το χρέος».

Ο εκπρόσωπος της Άνγκελα Μέρκελ, που ρωτήθηκε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων δεν θέλησε να επιβεβαιώσει την ανακοίνωση του Μαξίμου πως η κ. Μέρκελ και ο κ. Τσίπρας συμφώνησαν κατά την τηλεφωνική τους συνομιλία πως η εξεύρεση λύσης στο Eurogroup τη Δευτέρα είναι αναγκαία και εφικτή.

Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους ο Στέφεν Ζάιμπερτ επιβεβαίωσε ότι η συνομιλία Μέρκελ-Τσίπρα αφορούσε μεταξύ άλλων και την τρέχουσα αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος, σημείωσε πως «επιτεύχθηκε πρόοδος», αλλά παρέπεμψε στο Eurogroup.

Η γερμανική κυβέρνηση «θα ήταν ικανοποιημένη πάντως αν από το Eurogroup της Δευτέρας προέκυπτε μια  θετική απόφαση», δήλωσε. «Όμως», κατέστησε σαφές, «η καγκελάριος δεν εκφράζει κάποια προσδοκία για το πότε θα επιτευχθεί μια θετική αξιολόγηση».

Αλλά και ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Ντένις Κόλμπεργκ, αν και υποστήριξε πως στόχος της συνεδρίασης του Eurogroup στις 22 Μαΐου είναι το κλείσιμο  της αξιολόγησης», συμπλήρωσε πως «Το κατά πόσο αυτό θα σταθεί εφικτό – θα το δούμε. Δεν μπορούμε να πούμε από τώρα το τι θα προκύψει στη συνεδρίαση». Ο ίδιος αρνήθηκε να απαντήσει στην ερώτηση τι θα προκύψει σε περίπτωση που τη Δευτέρα το ΔΝΤ αρνηθεί τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα και συγκεκριμένα στο κατά πόσο θα σταθεί δυνατό σε αυτή την περίπτωση να εκταμιευθεί η επόμενη δόση προς την Ελλάδα ως τον Ιούλιο.