«Μην τον Συγχαρείς!» -Το σημείωμα με τις οδηγίες στον Τραμπ για το τηλεφώνημα στον Πούτιν

«Μην τον Συγχαρείς!» -Το σημείωμα με τις οδηγίες στον Τραμπ για το τηλεφώνημα στον Πούτιν

Θύελλα στις ΗΠΑ από την απόφαση του Αμερικανού προέδρου να συγχαρεί τον Ρώσο ομόλογό του για την εκλογική του νίκη. 

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι δεν συνεχάρη το Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για την «επανεκλογή» του, έπειτα από τη δηλητηρίαση του πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ στο Σάλσμπερι στη Βρετανία. «Μετά την επίθεση στο Σάλσμπερι δεν έχω διάθεση να γιορτάσω την επανεκλογή του προέδρου Πούτιν», δήλωσε ο Τουσκ σε δημοσιογράφους.

Την ίδια ώρα, και ενώ από το Κρεμλίνο έγινε γνωστό ότι οι πρόεδροι της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών συμφώνησαν να αναθέσουν στα υπουργεία Εξωτερικών των χωρών τους να ξεκινήσουν την προετοιμασία για την συνάντηση των δύο πρόεδρων στο προσεχές χρονικό διάστημα, στον Λευκό Οίκο επικρατεί αναταραχή μετά τη διαρροή στον Τύπο ενός σημειώματος που φέρεται να είχε δώσει συνεργάτης του Ντόναλντ Τραμπ στον Αμερικανό πρόεδρο την ώρα που μιλούσε στο τηλέφωνο με τον Πούτιν.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post, ο Αμερικανός πρόεδρος έδωσε συγχαρητήρια στον Ρώσο ομόλογό του, σε μια τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχαν χθες, παρά τις παροτρύνσεις του επιτελείου του. Μεταξύ αυτών ένα σημείωμα όπου αναγραφόταν με κεφαλαία γράμματα, η φράση «ΜΗΝ ΤΟΝ ΣΥΓΧΑΡΕΙΣ».

Η υπόθεση παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις δεδομένου ότι το κλίμα είναι ιδιαίτερα τεταμένο στον Λευκό Οίκο όπου επικρατεί καχυποψία μετά το κύμα αναχωρήσεων και απολύσεων κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών. Ένας Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για τον εντοπισμό του υπευθύνου της διαρροής, ενώ ένας άλλος αξιωματούχος υπαινίχθηκε ότι μια τέτοια διαρροή θα μπορούσε να είναι παράνομη, εφόσον το εν λόγω σημείωμα είναι απόρρητο.

«Του έδωσα συγχαρητήρια για την εκλογική του νίκη» σημείωσε ο Ντόναλντ Τραμπ χθες από το Οβάλ Γραφείο, περιγράφοντας την τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο. Κάνοντας λόγο για μια «συνομιλία σε πολύ καλό κλίμα», αναφέρθηκε και στην ιδέα μιας προσεχούς συνάντησης με τον Πούτιν.

Τα συγχαρητήρια του δισεκατομμυριούχου προκάλεσαν δυσαρέσκεια στο Κογκρέσο, όπου οι νομοθέτες επισημαίνουν πως η Ρωσία απειλεί την ακεραιότητα των βουλευτικών εκλογών του επόμενου Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

Η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ το επιβεβαίωσε σήμερα ενώπιον μιας επιτροπής. «Οι ενδιάμεσες εκλογές του 2018 και οι εκλογικές αναμετρήσεις του μέλλοντος αποτελούν προφανείς στόχους αποπειρών πειρατείας εκ μέρους των Ρώσων» δήλωσε η Κίρστεν Νίλσεν ενώπιον της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσία.