Μην βασίζεστε μόνο στους φίλους σας για συμβουλές καριέρας

Μην βασίζεστε μόνο στους φίλους σας για συμβουλές καριέρας
social network - people and speech bubbles

Δεν φτάνει μόνο η δικτύωση. 

της Λενόρ Καράφα

Σε ποιόν πηγαίνετε όταν χρειάζεστε συμβουλές καριέρας; Τι κάνετε όταν πρέπει να λάβετε μια κρίσιμη απόφαση που αφορά την επαγγελματική σας ζωή. Εγώ στρέφομαι καταρχήν στους φίλους και τις φίλες μου. Και όχι μόνο.

Εξασφαλίστε γύρω σας την παρουσία ανθρώπων που είναι εξυπνότεροι από εσάς

Είμαι τυχερή που οι γυναίκες με τις οποίες φοιτήσαμε μαζί στη σχολή διοίκησης επιχειρήσεων έχουν γίνει φοβερά επιτυχημένες. Μέσα σε λιγότερο από μία δεκαετία από την αποφοίτησή μας, είναι CEO, ανώτερα διευθυντικά στελέχη, συνεργάτιδες σε εταιρείες συμβούλων, και επιχειρηματίες που αριστεύουν. Συχνά, καταλήγω να επιζητώ τις συμβουλές τους, καθώς κι αυτές αντιμετωπίζουν τις ίδιες προκλήσεις αναφορικά με την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Διδαχθείτε από τους ανωτέρους σας

Μια φορά πήγα στο αφεντικό μου και του είπα ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στη δουλειά μου είναι η επιθυμία μου να είμαι αρεστή. Η απάντησή του ήταν άμεση: «Είναι καλύτερο να είσαι …σκύλα αλλά να έχεις δίκιο, παρά καλή και να έχεις άδικο». Θαυμάζω τα επιτεύγματα του αφεντικού μου, εμπνέομαι από την επαγγελματική διαδρομή του, και επιδιώκω συχνά να ακούω την άποψή του όταν έχω να λάβω δύσκολες αποφάσεις. Χάρη στις συμβουλές του, έχω καταφέρει να στοχάζομαι κριτικά σε σχέση με τις προτεραιότητές μου.

Μην ξεχνάτε να εμπιστεύεστε το ένστικτό σας

Παρόλο που είναι κρίσιμο να λαμβάνετε συμβουλές από άλλους, εν τέλει πρέπει να βασίζεστε στο δικό σας ένστικτο. Όταν μια φίλη μου αποφάσισε να εγκαταλείψει την καριέρα της στην επενδυτική τραπεζική για να αφοσιωθεί στην οικογένεια και στο σπίτι της για μερικά χρόνια, προσπάθησα να την αποθαρρύνω. Της είπα ότι είναι αδύνατη η επάνοδος και τελικά, βλέποντας ότι δεν μπορούσα να τη μεταπείσω, της ευχήθηκα καλή τύχη. Δεν είχα δίκιο. Τρία χρόνια μετά και με δύο παιδιά, επανήλθε σε διευθυντική θέση σε μια μεγάλη εταιρεία λιανικής πώλησης. Ήταν σαν να μην είχε φύγει ποτέ. Αποφάσισε να κάνει τα πράγματα όπως ήθελε, και τα κατάφερε.

Σε κάθε περίπτωση, για να επιβιώσετε στο χάος εντός και εκτός του εργασιακού χώρου, είναι απαραίτητο να περιβάλλεστε από ένα υποστηρικτικό δίκτυο ανθρώπων. Εγώ φροντίζω να επιδιώκω ενεργά την καθοδήγηση από έξυπνους φίλους που ξέρω ότι θα μου δώσουν μια ειλικρινή και άμεση γνώμη βασισμένη στη δική τους εμπειρία. Όμως, την ίδια στιγμή, η ζωή είναι δική σας, και κάποιες φορές πρέπει να αναλάβετε ρίσκα και να εμπιστευτείτε το δικό σας ένστικτο.

* Η Λενόρ Καράφα είναι εταίρος στο McChrystal Group.