Μήνυμα από την ηγεσία της Ιταλίας: Το δόγμα για «τεμπέληδες Έλληνες» έβλαψε όλους μας

Μήνυμα από την ηγεσία της Ιταλίας: Το δόγμα για «τεμπέληδες Έλληνες» έβλαψε όλους μας
epa04455745 Italian State Secretary for European Affairs Sandro Gozi (C) arrives prior to a General Affairs council meeting of EU Ministers at the EU Headquarters in Luxembourg, 21 October 2014. The EU ministers will discuss on the preparations for the European Council meeting on 23-24 October, which will focus on climate and energy. EPA/NICOLAS BOUVY

Ο Ιταλός υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Σάντρο Γκότζι, προειδοποίησε για τη λάθος τακτική της Ευρώπης.

Στην ανάγκη οικοδόμησης μιας διαφορετικής Ευρώπης με γνώμονα την αλληλεγγύη και στη λανθασμένη στάση που πολλοί υιοθέτησαν σε σχέση με την Ελλάδα, αναφέρθηκε σε δηλώσεις του προς την ιταλική καθολική εφημερίδα Avvenire ο Ιταλός υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα Σάντρο Γκότζι.

Πιο αναλυτικά, ο στενός συνεργάτης του Ματέο Ρέντσι, αλλά και του Πάολο Τζεντιλόνι, τόνισε:

«Δεν φτάνει να έχει κανείς ένα σχέδιο, χρειάζεται και ένα νέο όραμα. Μια νέα αλληλεγγύη. Και να καταβληθεί μια νέα προσπάθεια ώστε να διορθωθούν τα λάθη του παρελθόντος. Η γραμμή της λιτότητας, η λογική του να διαβάσει, κανείς, το μάθημά του, του “να δώσουμε ένα μάθημα στους τεμπέληδες Έλληνες”, άνοιξε μεγάλους δρόμους στις δυνάμεις του λαϊκισμού. Τώρα όμως θέλουμε και μπορούμε να αλλάξουμε».

Σύμφωνα με τον Σάντρο Γκότζι, η σύνοδος της Ρώμης, που θα πραγματοποιηθεί στις 25 Μαρτίου και με την οποία θα εορτασθούν τα 60 χρόνια από τις ιδρυτικές συνθήκες της Ένωσης, μπορεί να είναι μια κατάλληλη ευκαιρία για να σταλεί ένα πρώτο μήνυμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Ιταλός υφυπουργός αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα επαναλαμβάνει ακόμη στη συνέντευξή του ότι η κυβέρνησή του τάσσεται υπέρ μιας ευρωπαϊκής άμυνας, όπως και υπέρ πρωτοβουλιών για τη στήριξη της ανάπτυξης και της έρευνας, ενώ ζητάει απ’ όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας του να αποσαφηνίσουν ποια είναι η γραμμή τους σε ό,τι αφορά τα κύρια ευρωπαϊκά ζητήματα.