Μήνυμα κατά της βίας για την 40η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Μήνυμα κατά της βίας για την 40η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Έκκληση ενότητας και σεβασμού της Δημοκρατίας έκαναν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και βουλευτές - Έκθεση φωτογραφίας στη Βουλή.

«Θα επιλέξω φέτος να σταθώ στην τελευταία κραυγή των εξεγερμένων του Πολυτεχνείου: “Είμαστε άοπλοι”. Ο αγώνας τους ήταν αποφασιστικός και δυναμικός, αλλά ειρηνικός, δεν προέταξαν βία, υπέστησαν βία. Έδωσαν μια ηρωική μάχη για τη δημοκρατία, η οποία αποτελεί και θα αποτελεί σημείο αναφοράς για τη νέα γενιά και ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, κατάφεραν να κερδίσουν παλλαϊκή αποδοχή και τον σεβασμό κάθε πολίτη», δηλώνει στο μήνυμά του για τα την 40ή επέτειο της εξέγερσης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.

«Είναι το γεγονός τόσο σημαντικό και τόσο πυκνό σε μηνύματα που μπορείς κάθε φορά να βλέπεις άλλες διαστάσεις και να ανακαλύπτεις το βάθος ενός έτσι κι αλλιώς συγκλονιστικού νοήματος», αναφέρει ακόμη στο μήνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσθέτοντας πως, «Ο τρόπος με τον οποίο διεκδίκησαν την ελευθερία όλων μας και πήραν πάνω τους τη συλλογική υπόθεση είναι βαθιά διδακτικός- πέρασαν σαράντα χρόνια και ακόμη προκαλεί συγκίνηση και δέος η εικόνα των άοπλων μπροστά στα τανκς».

Εκδηλώσεις τιμής και από το Κοινοβούλιο
Στεφάνι στον χώρο του Πολυτεχνείου κατέθεσε εκ μέρους της ελληνικής Βουλής το πρωί ο γενικός γραμματέας της Βουλής, Αθ. Παπαϊωάννου, για να τιμήσει την 40ή επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. «Σήμερα ο λαός μας, έχει κατακτήσει την ελευθερία και τη μόρφωση σε βαθμό που δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία μας- και αγωνιζόμαστε για τη διασφάλιση της ευημερίας. Δεν πρέπει όμως να υποτιμούμε τη σημασία των κατακτήσεων αυτών, θεωρώντας τις δεδομένες, γιατί χωρίς ελευθερία και μόρφωση, δεν μπορεί να ευοδωθεί ο αγώνας για ευημερία» δήλωσε ο κ. Παπαϊωάννου.

«Ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσουμε τον αγώνα και τα θύματά του, είναι να αναβαθμίσουμε το Κοινοβούλιο ως θεσμό της λαϊκής κυριαρχίας, να καταστήσουμε την πολιτική, πολιτική επίλυσης των προβλημάτων της κοινωνίας και ειδικότερα των πιο αδύναμων στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας», ανέφερε ο προεδρεύων της Βουλής, Γιάννης Δραγασάκης, σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Σώματος.

«Η οικονομική κρίση, αλλά και η εφαρμοζόμενη πολιτική, έχουν καταβάλλει τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού και την κοινωνία. Η ανεργία, η φτώχεια, ακόμα και στις πιο ακραίες μορφές της, είναι βασικά προβλήματα του παρόντος και αφορούν σε μεγάλα τμήματα της κοινωνίας. Σήμερα αμφισβητούνται όλα, όσα χθες θεωρούσαμε παγιωμένες κατακτήσεις στη σφαίρα των εργασιακών δικαιωμάτων, της υγείας, της κοινωνικής ασφάλισης, του κοινωνικού κράτους, της ίδιας της Δημοκρατίας. Η κορυφαία λοιπόν, πράξη αντίστασης κατά της Χούντας, αποτελεί ευκαιρία για προβληματισμό και αναστοχασμό, αφού το ζητούμενο δεν είναι η επιστροφή στο όποιο παρελθόν, αλλά η διεκδίκηση ενός νέου μέλλοντος», ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο Δ’ αντιπρόεδρος της Βουλής.

Συμφωνώντας με τον κ. Δραγασάκη, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης, σε παρέμβασή του αργότερα εκτίμησε πως «τα συνθήματα του Πολυτεχνείου για “ψωμί, παιδεία, ελευθερία“, είναι πάντα διαχρονικά και για όλους τους λαούς του κόσμου, αντανακλώντας αιτήματα κάθε δημοκρατικής κοινωνίας». Χρέος του πολιτικού κόσμου, είναι «η αναβάθμιση του Κοινοβουλίου ως βασικού πυλώνα της ίδιας της Δημοκρατίας με συνολική και συλλογική προσπάθεια», είπε ο κ. Μανιάτης.

«Τιμάμε εθνικούς, δημοκρατικούς και κοινωνικούς αγώνες του λαού μας, σ’ αυτήν ιδιαίτερα την κρίσιμη καμπή που διέρχεται η χώρα μας, καλλιεργώντας το πνεύμα της συναίνεσης των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων- της ενότητας του λαού μας», ανέφερε από πλευράς του, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης.

Ο κ. Κακλαμάνης, επισήμανε την ανάγκη «εγρήγορσης απέναντι σε απειλές και κινδύνους, που ελλοχεύουν ακόμα και για την ίδια την ακεραιότητα της χώρας, σε περίπτωση που δεν κρατηθεί όρθια η οικονομία, όπως επίσης και να επιδειχθεί πνεύμα αλληλεγγύης προς τους ασθενέστερους, απ’ όσους δεν βρισκόμαστε στην εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που βρίσκεται ένα μεγάλο τμήμα του λαού μας». Πρώτιστο δε, καθήκον, είναι «να ενδυναμώνουμε τους θεσμούς της Δημοκρατίας και να μην τους αφυδατώνουμε, καθιστώντας τους κενούς περιεχομένου» υποστήριξε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής.

«Να τιμήσουν τους νεκρούς του Πολυτεχνείου και τους χιλιάδες αγωνιστές, παίρνοντας τη σημαία της πάλης για τα δικαιώματα, το δίκιο και την απελευθέρωση της εργατικής τάξης απ’ τα δεσμά των μονοπωλίων, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ», κάλεσε τη νεολαία και τον ελληνικό λαό συνολικά, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Μωραΐτης.

Διαβάστε ακόμη: Τσίπρας: «Εκλογές γρηγορότερα από τη λήξη της κυβερνητικής θητείας»

Έκθεση φωτογραφίας  «Πολυτεχνείο 1973» στη Βουλή
Με μια ομιλία με αναφορές στον αντιδικτατορικό αγώνα και κυρίως στο Κίνημα του Ναυτικού, εγκαινίασε ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης την έκθεση φωτογραφίας «Πολυτεχνείο 1973», από το αρχείο του φωτορεπόρτερ Βασίλη Καραγεώργου, που παρουσιάζεται στον εκθεσιακό χώρο της Βουλής (Αμαλίας 22-24).

1/3

«Το μόνο που μας ενδιέφερε ήταν η ελευθερία μας, η ελευθερία του λόγου, η προσπάθεια να ξεφύγουμε από ένα καθεστώς, το οποίο, χρόνο με τον χρόνο, είχε γίνει βάρος στη συνείδηση του ελληνικού λαού, που δεν άντεχε περισσότερο αυτού του είδους την πίεση», ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής μιλώντας για τον αντιδικτατορικό αγώνα.

Ο κ. Μεϊμαράκης χαρακτήρισε «κάρβουνα αναμμένα» τα φωτογραφικά ντοκουμέντα της έκθεσης, εκτιμώντας πως «ανάλογα με την επικαιρότητα και τη συγκυρία, μπορούν πράγματι να ανάψουν ξανά τη φλόγα και να μπορέσουμε να ξαναβρεθούμε ενωμένοι όλοι μαζί, σε νέες μορφές κοινωνικής μάχης, ώστε να διεκδικήσουμε αυτά τα οποία πρέπει να διεκδικούμε».

Σε ειδική του μνεία στο Κίνημα του Ναυτικού, ο κ. Μεϊμαράκης σημείωσε πως «οι αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού, γνώριζαν εκείνη την ώρα ότι έπαιζαν κορώνα-γράμματα την καριέρα τους και τόλμησαν, με πολλούς αξιόλογους και σοβαρούς ανθρώπους, πραγματικούς ήρωες, οι οποίοι μετέπειτα δεν θέλησαν να εξαργυρώσουν πολιτικά τις κινήσεις αυτές, και τελικά με τις πράξεις τους φάνηκε σε όλη την Ευρώπη ότι μια κατηγορία μόνο ολίγων επίορκων συνταγματαρχών, προσπαθούσαν να κρατήσουν τη διακυβέρνηση στη χώρα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη: Πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ σε νέα δημοσκόπηση της Pulse