Μήνυμα Μέρκελ προς Πούτιν: Η Ουκρανία ρυθμιστής του μέλλοντος του αγωγού Nord Stream 2

Μήνυμα Μέρκελ προς Πούτιν: Η Ουκρανία ρυθμιστής του μέλλοντος του αγωγού Nord Stream 2
Photo: REUTERS

Η Γερμανίδα Καγκελάριος σε συνάντηση με τον πρόεδρο της Ουκρανίας διευκρίνισε πως χρειάζεται να ξεκαθαριστεί ο ρόλος της χώρας. 

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι ο αγωγός αερίου Nord Stream 2 δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς να υπάρχει σαφήνεια για τον ρόλο της Ουκρανίας ως διαμετακομιστή αερίου, σε μια δήλωση με την οποία η καγκελάριος φαίνεται να σκληραίνει τη στάση της απέναντι στο έργο.

«Είμαι πολύ ξεκάθαρη ότι το έργο Nord Stream 2 δεν είναι δυνατόν χωρίς σαφήνεια για τον μελλοντικό διαμετακομιστικό ρόλο της Ουκρανίας», δήλωσε η Μέρκελ σε κοινή συνέντευξη τύπου στο Βερολίνο με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο. «Άρα, μπορείτε να δείτε ότι δεν είναι απλά ένα οικονομικό θέμα, αλλά υπάρχουν επίσης και πολιτικές διαστάσεις», πρόσθεσε.

Ο Nord Stream 2, που βάσει σχεδιασμού θα ξεκινά από τη Ρωσία και μέσω της Βαλτικής Θάλασσας θα φθάνει στη Γερμανία, θα διπλασιάσει την ετήσια δυναμικότητα των 55 δισεκ. κυβικών μέτρων που έχει ο υφιστάμενος αγωγός Nord Stream.

Τα κράτη της ανατολικής Ευρώπης και της Βαλτικής φοβούνται ότι ο αγωγός θα μπορούσε να αυξήσει την εξάρτηση από το ρωσικό αέριο και να υποβαθμίσει τον ρόλο της Ουκρανίας ως διαμετακομιστή αερίου. Η Γερμανία, όπως και άλλες χώρες της βόρειας Ευρώπης, έχει μέχρι στιγμής στηρίξει το έργο.

Η Μέρκελ δήλωσε ότι χθες είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. «Είπα επίσης χθες στον πρόεδρο Πούτιν: δεν είναι δυνατόν η Ουκρανία να μην έχει σημασία στη διαμετακόμιση του αερίου λόγω του Nord Stream 2».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters – AFP