Μήνυμα στήριξης προς την Ελλάδα από τον Μακρόν

Μήνυμα στήριξης προς την Ελλάδα από τον Μακρόν
epa06674676 French President Emmanuel Macron delivers his speech at the European Parliament in Strasbourg, France, 17 April 2018. Macron is in Strasbourg to debate the future of the European Union with the Members of Parliament. EPA/PATRICK SEEGER

«Η Γαλλία συμπαραστέκεται σε κράτη-μέλη όταν απειλείται η κυριαρχία τους». 

«Η Γαλλία δείχνει την αλληλεγγύη της στην υπεράσπιση της Ελλάδας», τόνισε ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, απαντώντας σε παρέμβαση του Έλληνα ευρωβουλευτή Νότη Μαριά, ο οποίος ρώτησε εάν προβλέπεται από τη πλευρά της Γαλλίας κάποια δέσμευση για την προστασία των ελληνικών-ευρωπαϊκών συνόρων δεδομένης της τακτικής καταπάτησης που γίνεται από πλευράς της Τουρκίας.

Όπως σημείωσε ο κ. Μακρόν στο θέμα της άμυνας της κάθε χώρας όταν εκείνη απειλείται, «η θέση της Γαλλίας είναι πάγια: Η Γαλλία συμπαραστέκεται σε κράτη-μέλη όταν απειλείται η κυριαρχία τους». Ο Γάλλος Πρόεδρος προσέθεσε πως θεωρεί ότι η κάθε χώρα έχει δικαίωμα στην Άμυνα, έτσι και η Ελλάδα με τη Τουρκία, όπως έχει πει και σε συνομιλίες του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. «Η Γαλλία δείχνει την αλληλεγγύη της στην υπεράσπιση της Ελλάδας», τόνισε.

«Εξάλλου, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή απευθύνθηκε προς τον Εμανουέλ Μακρόν, λέγοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αποτελείται μόνο από Γάλλους και Γερμανούς, αλλά και από άλλες χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία και τόνισε πως στην Ελλάδα, «έχουμε μια κυβερνητική συνεργασία χωρίς ιδεολογικούς φραγμούς, όπως και σε άλλες χώρες» . «Εσείς ποιό πιστεύετε ότι πρέπει να είναι το ιδεολογικό αντίδοτο σε αυτό, και ποια η πολιτική οικογένεια που θα επιλέξετε, έτσι ώστε να πάμε μπροστά μαζί με αξίες και αρχές πραγματικά προοδευτικές; » ρώτησε τον Γάλλο Πρόεδρο υπογραμμίζοντας : «Ελπίζουμε στην Γαλλία και σε εσάς για μια καλύτερη Ευρώπη για όλους τους πολίτες της».

Ο κ. Μακρόν ανέφερε ότι υπάρχει η Ευρώπη πολλαπλών ταχυτήτων, αλλά μέλημά του είναι η προστασία όλων των ευρωπαίων πολιτών και σκοπός είναι να μην αποκλειστούν μέλη από τις συζητήσεις της Ένωσης σε επίπεδο χωρών, και αυτό αποδεικνύεται στο εδώ και τώρα, από την ίδια την παρουσία και δράση των ευρωβουλευτών στο παρόν Ευρωκοινοβούλιο.