Μήνυμα στις βρετανικές επιχειρήσεις να προετοιμαστούν για Brexit χωρίς συμφωνία από την Τερέζα Μέι

Μήνυμα στις βρετανικές επιχειρήσεις να προετοιμαστούν για Brexit χωρίς συμφωνία από την Τερέζα Μέι

Η απόφαση πως πρέπει να εντατικοποιηθούν οι προετοιμασίες στη χώρα για μία άτακτη αποχώρηση από την ΕΕ ελήφθη στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο.

Η βρετανική κυβέρνηση θα ξεκινήσει να εφαρμόζει τα σχέδια για μια έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς να έχει επιτευχθεί συμφωνία με τις Βρυξέλλες, συστήνοντας στους πολίτες και στις επιχειρήσεις να προετοιμαστούν από τώρα για το ενδεχόμενο αυτό, επισήμανε ο εκπρόσωπος τύπου της Τερέζα Μέι.

Στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου σήμερα, συμφωνήθηκε ότι η ώρα έχει φθάσει προκειμένου να ενταθούν οι προσπάθειες για την εφαρμογή των σχεδίων ενός Brexit χωρίς συμφωνία, τόνισε ο εκπρόσωπος τύπου, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ τον Μάρτιο του 2019 με μια συμφωνία παραμένει το πιθανότερο σενάριο.

«Το υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε ότι — καθώς απομένουν τρεις μήνες έως την αποχώρησή μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τώρα φθάσαμε στο σημείο όπου πρέπει να εντείνουμε αυτές τις προετοιμασίες. Αυτό σημαίνει ότι τώρα θα κινήσουμε τα εναπομείναντα στοιχεία των σχεδίων μας για ένα Brexit χωρίς συμφωνία», εξήγησε ο Βρετανός αξιωματούχος.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι όλα τα κυβερνητικά τμήματα θα πρέπει να εφαρμόσουν πλήρως τα επείγοντα εναλλακτικά σχέδια για αποχώρηση χωρίς συμφωνία.

Το Νο 10 επιβεβαίωσε ότι θα στείλει συμβουλές σε ότι αφορά την προετοιμασία για μη συμφωνία προς όλες τις βρετανικές επιχειρήσεις και πρότεινε να ξεκινήσουν να εφαρμόζουν τα δικά τους έκτακτα σχέδια, όπως θεωρούν καλύτερα. Οι αξιωματούχοι θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τις έξι εκατομμύρια βρετανικές επιχειρήσεις. Το υπουργείο Οικονομικών θα προετοιμάσει ένα πακέτο 100 σελίδων για την προετοιμασία τους, όπως και περίπου 80.000 emails.

Σχετική ενημέρωση θα λάβουν και οι πολίτες για δράσεις που θα πρέπει να κάνουν.

Οι υπουργοί συμφώνησαν επίσης να διαθέσουν χρήματα από την έκτακτη χρηματοδότηση των 2 δισεκ. λιρών στα τμήματα όπως το υπουργείο Εσωτερικών, το υπουργείο Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων και να εφαρμόσουν προτάσεις που θα διασφαλίζουν ότι θα υπάρχει επάρκεια σε βασικά τρόφιμα και φάρμακα.

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει κάποιες δαπάνες για την προετοιμασία για μη συμφωνία, ειδικά από το υπουργείο Περιβάλλοντος, που φαίνεται να έχει διαθέσει τα περισσότερα κονδύλια για αυτόν το σκοπό, μέσα από τη σύσταση ενός κέντρου για την αντιμετώπιση των έκτακτων περιστατικών μετά από μία άτακτη αποχώρηση. Επίσης, το υπουργείο Εσωτερικών και το υπουργείο Διεθνούς Εμπορίου, πρόκειται να λάβουν σημαντικά ποσά από τον προϋπολογισμό για τις προετοιμασίες μη συμφωνίας.

Σύμφωνα με τον βρετανικό τύπο, το θέμα του σημερινού υπουργικού συμβουλίου ήταν μία σαφής προειδοποίηση προς τους βουλευτές – τόσο των Τόρις όσο και της αντιπολίτευσης – ότι ο καλύτερος τρόπος να μετριαστούν οι πιθανότητες μιας μη συμφωνίας είναι η υποστήριξη της συμφωνίας της Τ.Μέι στην ψηφοφορία που θα γίνει στο κοινοβούλιο τον Ιανουάριο.

Εξάλλου, όπως σημείωσε ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit, το υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε ότι το να προετοιμαστεί η χώρα για μια έξοδο από την ΕΕ χωρίς συμφωνία θα αποτελέσει λειτουργική προτεραιότητα και οι επιχειρήσεις πρέπει να λάβουν υπόψη τους το ενδεχόμενο μιας απότομης εξόδου από την ΕΕ πολύ σοβαρότερα.

«Σήμερα, στο υπουργικό συμβούλιο, συμφωνήσαμε ότι το να προετοιμαστούμε για ένα Brexit ‘χωρίς συμφωνία’ θα είναι λειτουργική προτεραιότητα της κυβέρνησης, όμως, η συνολική προτεραιότητά μας παραμένει να διασφαλίσουμε μια συμφωνία» είπε σήμερα ο Στίβεν Μπέρκλεϊ στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News. 

Σε ετοιμότητα 3.500 στρατιωτικοί για να στηρίξουν την κυβέρνηση

Ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Γκάβιν Ουίλιαμσον δήλωσε σήμερα στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι 3.500 στρατιωτικοί θα τεθούν σε ετοιμότητα ώστε να είναι έτοιμοι να στηρίξουν την κυβέρνηση εάν η χώρα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία. Οι στρατιώτες αυτοί, μεταξύ των οποίων και έφεδροι, θα είναι σε ετοιμότητα για να στηρίξουν τις κυβερνητικές υπηρεσίες που θα εξέφραζαν μια τέτοια ανάγκη. Μέχρι στιγμής πάντως, πάντα σύμφωνα με τον υπουργό, δεν έχει διατυπωθεί κάποιο τέτοιο αίτημα.

Ο Βινς Κέιμπλ, ο ηγέτης των φιλοευρωπαίων Φιλελεύθερων Δημοκρατών, σχολίασε ότι η κυβέρνηση «προσπαθεί να τρομάξει τους βουλευτές, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες με την απειλή μιας αποχώρησης χωρίς συμφωνία».

Το πάγωμα των επενδύσεων θα συνεχιστεί και το 2019 προβλέπει το BCC

Η οικονομική ανάπτυξη της Βρετανίας φέτος και το 2019 μοιάζει να είναι η μικρότερη από τότε που σημειώθηκε η τελευταία ύφεση, εξαιτίας του παγώματος στις επιχειρηματικές επενδύσεις και της μικρής καταναλωτικής ζήτησης ενόψει του Brexit, σύμφωνα με οικονομική πρόβλεψη του ανακοίνωσε σήμερα το Βρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο (BCC).

Η ανάπτυξη από επιχειρηματικές επενδύσεις το 2018 προβλέπεται να πέσει στο 1,2% και να σημειώσει άνοδο μόλις κατά 0,1% το 2019, και αυτές θα είναι οι δύο πιο «αδύναμες» χρονιές από το 2009 που ξεκίνησε η ύφεση εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

«Εφόσον το Brexit δεν είναι ο μόνος παράγοντας που επηρεάζει τις επιχειρήσεις και το εμπόριο, κάτι τέτοιο είναι πολύ σημαντικό. Και η έλλειψη βεβαιότητας για τις μελλοντικές σχέσεις της Βρετανίας με την ΕΕ οδήγησαν πολλές εταιρίες να παγώσουν τα αναπτυξιακά – επενδυτικά τους σχέδια» αναφέρεται στην ανακοίνωση του BCC.

Η βρετανική οικονομία επιβραδύνθηκε από τότε που έγινε το δημοψήφισμα για το Brexit (2016) και δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές θα διατηρήσουν την αδασμολόγητη πρόσβαση στα ευρωπαϊκά αγαθά, όταν η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου.

Σύμφωνα με το Επιμελητήριο η αδυναμία της στερλίνας έναντι του δολαρίου και του ευρώ είναι πιθανό να συνεχίσει να δίνει ώθηση στον πληθωρισμό, ενώ οι επενδύσεις αναμένονται να κλείσουν στο 0,6% φέτος με ελάχιστη αύξηση την επόμενη χρονιά (σε προηγούμενη πρόβλεψη αναμενόταν ανάπτυξη στο 1% για το 2018 και 1,2% για το 2019).

Το Ινστιτούτο Ανεξάρτητων Επιθεωρητών, στο μεταξύ, προέβλεψε ότι οι τιμές των σπιτιών θα παραμείνουν ως έχουν την επόμενη χρονιά, την πρώτη χωρίς ανάπτυξη από το 2012, εξαιτίας της αβεβαιότητας του Brexit και της αδυναμίας πολλών αγοραστών να καταβάλλουν υψηλότερο αντίτιμο. Επισημαίνει, επίσης, ότι ο αριθμός των πωλήσεων αναμένεται να πέσει κατά 5% το 2019.

Δείτε ακόμη: Η Τερέζα Μέι βάζει μπροστά το σχέδιο ενός Brexit χωρίς συμφωνία