Μήνυση στον Πάγκαλο για τα περί παρακολουθήσεων

Μήνυση στον Πάγκαλο για τα περί παρακολουθήσεων

Τα αμερικανικά ΜΜΕ κάνουν εκτενή αναφορά στις δηλώσεις του πρώην υπουργού Εξωτερικών. 

Στον ισχυρισμό ότι οι ελληνικές αρχές παρακολουθούσαν τόσο τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα όσο και αυτόν στην Άγκυρα προέβη ο Θόδωρος Πάγκαλος, «απαντώντας» στο δημοσίευμα από το Spiegel ότι το αμερικανικό δίκτυο παρακολούθησης της NSA είχε απλώσει τα πλοκάμια του και στην Αθήνα μέσω της αμερικανικής πρεσβείας.

Οι χθεσινές του δηλώσεις ήταν η αφορμή για να καταθέσει μήνυση σε βάρος του πρώην υπουργού Εξωτερικών ο δικηγόρος Άγις Τάτσης. Ο κ. Τάτσης ζητά την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας σε βάρος του κ. Πάγκαλου, σε βάρος του οποίου ζητά να ασκηθεί ποινική δίωξη για σειρά κακουργηματικών πράξεων και ακολούθως να συλληφθεί καθώς πλέον δεν καλύπτεται από ασυλία.

Ο μηνυτής υποστηρίζει ότι εφόσον αποτελούν αληθή γεγονότα οι δηλώσεις του πρώην υπουργού, συνιστούν «αποκάλυψη μυστικών πολιτείας» και όπως τονίζει εκθέτουν σε κίνδυνο τη χώρα και τους υπαλλήλους της. Ο δικηγόρος επισημαίνει επίσης ότι ακόμη και αν δεν αποδειχθούν βάσιμα τα όσα είπε ο μηνυόμενος και πάλι συνιστούν «έκθεση της πολιτείας σε κίνδυνο αντιποίνων» και «διατάραξη των ειρηνικών σχέσεων με άλλα κράτη». Η μήνυση θα διαβιβαστεί στην Εισαγγελία.

Πάγκαλος: «Και εμείς παρακολουθούσαμε τους Αμερικάνους»!

Κεδίκογλου: Υπονομευτικά για την ΕΥΠ τα περί παρακολουθήσεων
Υπονομευτικά για την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, τα περί παρακολούθησης του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα. Στην ανακοίνωσή της ο κ. Κεδίκογλου αναφέρει: «Η ΕΥΠ επιτελεί την αποστολή της μέσα στο πλαίσιο που ορίζουν το Σύνταγμα και ο νόμος, σεβόμενη ταυτόχρονα φίλους και συμμάχους. Άλλωστε είναι γνωστό πως η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών συνεργάζεται εδώ και χρόνια, με τις αντίστοιχες Υπηρεσίες των ΗΠΑ και άλλων χωρών για την πάταξη του φαινομένου της τρομοκρατίας. Κάθε περαιτέρω ανάλυση και συζήτηση σχετικά με την αποστολή της ΕΥΠ μόνο ως υπονόμευση του έργου της μπορεί να εκληφθεί και ως εκ τούτου περιττεύει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι οι δηλώσεις του «επιβεβαιώνουν την εκφρασμένη ήδη ανησυχία του ΣΥΡΙΖΑ για την ανύπαρκτη προστασία του τηλεπικοινωνιακού απορρήτου, αλλά και για τη λειτουργία μηχανισμών που χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση και δημοκρατικό έλεγχο κινούνται ανεξέλεγκτα».

«Μήπως ο… ‘έμπειρος’ κ. Πάγκαλος δια της καλλιέργειας κλίματος φαιδρότητας σπεύδει να προλάβει, να υποβαθμίσει, να διασκεδάσει και τελικά να καλύψει την σημασία των αποκαλύψεων του γερμανικού περιοδικού Spiegel, σχετικά με την ύπαρξη εγγράφου της NSA, στο οποίο η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα κατονομάζεται ως κέντρο υποκλοπών και παρακολούθησης επικοινωνιών;» προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Κοριοί της NSA και στην Αθήνα;

ΗΠΑ: «Είμαστε σε επαφή με την Ελλάδα»
Σε επαφή με την Ελλάδα και άλλες συμμαχικές χώρες των ΗΠΑ βρίσκεται η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με τις αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις και τις υποκλοπές. Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση αν έχει οποιαδήποτε αντίδραση στις πληροφορίες για έναν «κόμβο υποκλοπών» που λειτούργησε από την ταράτσα της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα και αλλού, καθώς και για άλλες 18 τοποθεσίες στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου και του Βερολίνου και αν έχει καμία απάντηση από τις ελληνικές αρχές για το θέμα αυτό, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζένιφερ Ψάκι, ανέφερε ότι απ’ ό,τι έχει πει, σε γενικές γραμμές, που σίγουρα ισχύει για τους «φίλους μας στην Ελλάδα», όπως τόνισε, «είμαστε ανοιχτοί για συμμετοχή και συζήτηση σε τυχόν ανησυχίες σχετικά με αυτά τα προγράμματα».

Επίσης, υπογράμμισε ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ συμμετέχει στη διαδικασία επαναξιολόγησης του τρόπου συγκέντρωσης απόρρητων πληροφοριών από μέρους των ΗΠΑ, της οποίας ηγείται ο Λευκός Οίκος και στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, όπως σημείωσε, βρισκόμαστε σε επαφή με τους συμμάχους μας ανά τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, επισημαίνοντας ότι δεν πρόκειται να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Το Γραφείο Τύπου του Λευκού Οίκου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανακοίνωσε ότι «δεν σκοπεύουμε να σχολιάσουμε κάθε καταγγελία για συγκέντρωση απόρρητων πληροφοριών και έχουμε ξεκαθαρίσει ότι οι ΗΠΑ συγκεντρώνουν απόρρητες πληροφορίες σαν αυτές που συγκεντρώνουν όλες οι χώρες του κόσμου».

Στο μεταξύ, αρκετά αμερικανικά ΜΜΕ προβάλλουν και σχολιάζουν τις δηλώσεις του πρώην υπουργού Εξωτερικών, Θεόδωρου Πάγκαλου, ότι οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν τις τηλεφωνικές συνομιλίες των Αμερικανών πρέσβεων σε Αθήνα και ‘Άγκυρα, κατά τη δεκαετία του 1990.