Μήνυση του Γιάνη Βαρουφάκη κατά της ΕΚΤ για το «πάγωμα» της ρευστότητας το 2015

Μήνυση του Γιάνη Βαρουφάκη κατά της ΕΚΤ για το «πάγωμα» της ρευστότητας το 2015
epa06316149 Former Greek Financial Minister and founder of Democracy in Europe Movement 2025, Yannis Varoufakis, poses for the photographer prior to a press conference held in Barcelona, northeastern Spain, 08 November 2017. Varoufakis defended that 'Catalonia is a European problem which demands a European solution'. EPA/MARTA PEREZ

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και ο Γερμανός ευρωβουλευτής Φάμπιο Ντεμάζι ζητούν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να παρέμβη.

 

O Γιάνης Βαρουφάκης και ο Γερμανός ευρωβουλευτής, Φάμπιο Ντεμάζι, κατέθεσαν μήνυση κατά της ΕΚΤ για να αποκτήσουν πρόσβαση σε έγγραφο για την απόφαση της ΕΚΤ να παγώσει την χρηματοδότηση στις ελληνικές τράπεζες το 2015.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters οι δύο πολιτικοί ζητούν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να αναγκάσει την ΕΚΤ να αποκαλύψει το νομικό σκεπτικό στο οποίο βασίστηκε η απόφαση.

«Περιορίζοντας την ρευστότητα στον ελληνικό τραπεζικό τομέα για να αναγκάσει τις περικοπές στις συντάξεις, στις αυξήσεις φόρων και τις ιδιωτικοποιήσεις σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές, η ΕΚΤ παραβίασε την εντολή της» σημείωσε ο κ. Ντεμάζι.

Μετά την απόρριψη του αιτήματος τους από την ΕΚΤ, οι κύριοι Βαρουφάκης και Ντεμάζι στράφηκαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για να αποκτήσουν πρόσβαση στο έγγραφο.

Εκπρόσωπος της ΕΚΤ ανέφερε πως η νομική εκτίμηση προηγήθηκε της απόφασης για πάγωμα της χρηματοδότησης κατά τουλάχιστον δύο μήνες. Η ΕΚΤ αποφάσισε να μην την αποκαλύψει για να προστατέψει τους νομικούς της συμβούλους και τις εσωτερικές της διαβουλεύσεις, πρόσθεσε ο ίδιος.

«Υπάρχει ένα ύψιστο δημόσιο συμφέρον στο να γνωρίζουμε μέχρι ποιο σημείο η ΕΚΤ ζύγισε διαφορετικούς στόχους μεταξύ τους και πως οι ίδιοι και οι νομικοί τους σύμβουλοι ερμήνευσαν το νομικό πλαίσιο» αναφέρει στη μήνυση ο δικηγόρος των καταγγέλλοντες.