Μείωση συντάξεων και αφορολόγητου από το 2019 ζητάει το ΔΝΤ

Μείωση συντάξεων και αφορολόγητου από το 2019 ζητάει το ΔΝΤ

Στυλώνει τα πόδια το Ταμείο που απορρίπτει και τα αντίμετρα – Σε τροχιά αντιπαράθεσης με τη Κομισιόν για την Ελλάδα.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο απαιτεί, σύμφωνα με τις πληροφορίες, να εφαρμοσθεί έναν χρόνο νωρίτερα, δηλαδή από το 2019, η μείωση του αφορολογήτου μαζί με την περικοπή των συντάξεων.

Το ΔΝΤ έχοντας διαφορετικές προβλέψεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να πιέσει να μην τεθούν σε εφαρμογή ούτε τα αντίμετρα, στα οποία υπολογίζει η κυβέρνηση ώστε να μειώσει το πολιτικό κόστος των επιπλέον μέτρων.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση προωθεί για το 2019 το λεγόμενο κοινωνικό πακέτο και για το 2020, μείωση συντελεστών ΕΝΦΙΑ και συντελεστών φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων και μείωση ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Η Κομισιόν φέρεται να διαφωνεί με την θέση του ΔΝΤ και προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα αρκετά πάνω από 3% του ΑΕΠ για το 2017 ( σ.σ. κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι θα κλείσει στο 3,5% του ΑΕΠ).

Παρ’ όλα αυτά και η Κομισιόν συμφωνεί στη μετάθεση των διαπραγματεύσεων έως ότου τελικά τα στοιχεία καταστούν διαθέσιμα τον Μάιο – Ιούνιο.

Στις 100 επόμενες μέρες «πρέπει να διατηρηθεί το μομέντουμ και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες», όπως είπε χαρακτηριστικά ο αρμόδιος επίτροπος Οικονομικών Π. Μοσκοβισί, καθώς και η τέταρτη αξιολόγηση, η οποία έχει 88 προαπαιτούμενα που πρέπει να ολοκληρωθούν.

Το ΔΝΤ ζητά να έχει διαθέσιμα τα στοιχεία για το ΑΕΠ του 1ου τριμήνου του 2018 που θα ανακοινωθούν στις 4 Ιουνίου, την επικύρωση για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 (θα ανακοινωθούν από την Eurostat στις 23 Απριλίου), αλλά και τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής των τραπεζών (θα ανακοινωθούν στις 5 Μαΐου).