Μείωση του αφορολόγητου στα 5.500 ευρώ ζητούν οι δανειστές

Μείωση του αφορολόγητου στα 5.500 ευρώ ζητούν οι δανειστές
ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ ΕΥ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ

Χωρίς συμφωνία αναμένεται να φύγει η τρόικα στις πρώτες συζητήσεις - Τι ζητούν για αφορολόγητο και συντάξεις.

Με τα γνωστά αγκάθια των περικοπών σε αφορολόγητο και συντάξεις να παραμένουν στο τραπέζι, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι και αυτή η επίσκεψη του κουαρτέτου θα ολοκληρωθεί χωρίς το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν αναμένεται να μείνουν στην Αθήνα μετά την Τρίτη ή το αργότερο την Τετάρτη, καθώς θα ενημερώσουν το EWG την ερχόμενη Πέμπτη για την πρόοδο των συζητήσεων με την ελληνική κυβέρνηση.

Ευρωπαίοι και ΔΝΤ, παρά τις φήμες για διαφωνίες μεταξύ τους, έχουν κατέβει με κοινή στάση στο γήπεδο της διαπραγμάτευσης. Ζητούν από την κυβέρνηση να νομοθετήσει τώρα τη μείωση του αφορολόγητου στα 5.500 ευρώ το 2019 και τη μείωση των συντάξεων μέσω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς από το 2020.

Μάλιστα, δεν δέχονται την αντιπρόταση της κυβέρνησης για σταδιακή κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, αλλά ζητούν αυτή να γίνει εφάπαξ.

Σε ό,τι αφορά στο δημοσιονομικό κενό του 2018, το ΔΝΤ, εκτιμά ότι υπάρχει τρύπα ύψους 800 εκατ. ευρώ, που αφορά στη χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, ενώ ο λογαριασμός ανεβαίνει κι άλλο, εφόσον ο πήχης για το πρωτογενές πλεόνασμα δεν πέσει κάτω από το 3,5% του ΑΕΠ.

Διαφωνίες υπάρχουν και για τα αντισταθμιστικά μέτρα που επιδιώκει η κυβέρνηση, καθώς το κουαρτέτο δεν δέχεται τις μειώσεις φόρων, αλλά μόνο στοχευμένα κοινωνικά επιδόματα, καθώς και μεγαλύτερη αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου σε ιδιώτες και αυτό μόνο σε περίπτωση υπεραπόδοσης των δημοσιονομικών στόχων…

Διαβάστε ακόμη:

Τα μέτρα, τα αντίμετρα και οι εκπλήξεις που κρύβουν οι τεχνικές λεπτομέρειες

Απώλειες έως και ενός μισθού από το αφορολόγητο