Μείωση του στόχου για το έλλειμμα γύρω στο 2% εξετάζει η Ιταλία

Μείωση του στόχου για το έλλειμμα γύρω στο 2% εξετάζει η Ιταλία

Η Ρώμη έχει ακόμα χρόνο για να μπορέσει να αποφύγει τα πειθαρχικά μέτρα της ΕΕ και συνεχίζει να συζητά τις προτάσεις για τον προϋπολογισμό με τις Βρυξέλλες.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζιουζέπε Κόντε, και ο υπουργός Οικονομίας Τζιοβάνι Τρία, επεξεργάζονται πρόταση για τη μείωση του στόχου του ελλείμματος του 2019, προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με την εφημερίδα Il Messaggero.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η εφημερίδα αναφέρει πως οι κ.κ. Κόντε και Τρία θα διαβεβαιώσουν τις Βρυξέλλες πως ο στόχος του ελλείμματος για το επόμενο έτος δεν θα ξεπερνά το 2%. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η πρόταση περιλαμβάνει την καθυστέρηση κατά αρκετούς μήνες των σχεδιαζόμενων μεταρρυθμίσεων για την κοινωνική πρόνοια και τις συντάξεις.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δυο ιταλικές εφημερίδες, ο υπουργός Οικονομίας της χώρας δήλωσε πως η Ιταλία έχει ακόμα χρόνο για να μπορέσει να αποφύγει τις πειθαρχικές ενέργειες εναντίον της από την Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω των σχεδίων της για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους.

Η Ρώμη συνεχίζει να συζητά τις προτάσεις για τον προϋπολογισμό με τις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τον κ. Τζιοβάνι Τρία, όπως αναφέρουν οι εφημερίδες Corriere della Sera και La Repubblica.

«Μπορούμε ακόμα να αποφύγουμε τη διαδικασία παραβίασης», είπε ο κ. Τρία από το Μπουένος Άιρες, όπου συμμετέχει στη σύνοδο των G20.

Χθες Πέμπτη, οι εκπρόσωποι των κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στήριξαν την απόφαση της Koμισιόν να προτείνει τη λήψη πειθαρχικών μέτρωνκατά της Ιταλίας για το υψηλό χρέος της, δήλωσε αξιωματούχος της Ε.Ε. στο Reuters.

Όπως σημείωσε ο αξιωματούχος, η Οικονομική και Χρηματοπιστωτική Επιτροπή του Συμβουλίου της Ε.Ε. επιβεβαίωσε ότι είναι επιβεβλημένη μια διαδικασία πειθαρχικών μέτρων λόγω του υψηλού ιταλικού χρέους.

H κίνηση δίνει τη δυνατότητα στον εκτελεστικό βραχίονα της Ε.Ε., την Κομισιόν, να προτείνει την επίσημη έναρξη πειθαρχικής διαδικασίας κατά της Ιταλίας για τον προϋπολογισμό του 2019, ο οποίος δεν μειώνει το μεγάλο χρέος της χώρας.

Η έναρξη διαδικασίας πειθαρχικών μέτρων θα άνοιγε το δρόμο για να επιβληθούν οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Ιταλίας, κάτι που δεν έχει υποστεί μέχρι τώρα κανένα κράτος μέλος.

Εν τω μεταξύ, ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και αρχηγός της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στην Ιταλία και στις Βρυξέλλες για τον προϋπολογισμό.

Ο κ. Σαλβίνι τόνισε την Πέμπτη πως «δεν είναι γραμμένο στη Βίβλο» ότι ο στόχος για το έλλειμμα του 2019 πρέπει να είναι 2,4%.