Μειώσεις της ΔΕΗ – «ανάσα» για τις επιχειρήσεις

Μειώσεις της ΔΕΗ – «ανάσα» για τις επιχειρήσεις

Εκπτώσεις ακόμη και πάνω από 20% στα βιομηχανικά τιμολόγια της επιχείρησης ενέκρινε η Γ.Σ. των μετόχων της.

Σημαντικές εκπτώσεις στα βιομηχανικά τιμολόγια της ΔΕΗ εγκρίθηκαν από τη γενική συνέλευση των μετόχων της επιχείρησης που συνεδρίασε σήμερα για το συγκεκριμένο αντικείμενο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν γίνει γνωστές, οι εκπτώσεις φτάνουν ή και ξεπερνούν το 20% σε σχέση με τα δημοσιευμένα τιμολόγια της ΔΕΗ για τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Παράλληλα, αποφασίστηκαν και πρόσθετες μειώσεις τιμών για τις επιχειρήσεις που λειτουργούν τις ώρες χαμηλής ζήτησης (νυχτερινές ώρες και Σαββατοκύριακα).

Η γενική συνέλευση συνεδρίασε με αντικείμενο την τιμολόγηση της Αλουμίνιον της Ελλάδος, όμως οι αποφάσεις που ελήφθησαν αφορούν συνολικά στη βαριά βιομηχανία της χώρας και εντάσσονται στο «πακέτο» ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, που περιλαμβάνει μειώσεις στις τιμές του φυσικού αερίου αλλά και μειώσεις φόρων στην ενέργεια εφόσον εγκριθούν από την τρόικα.

Διαβάστε ακόμη: H ΔΕΗ «παγώνει» τα τιμολόγια της το 2014

Η ΔΕΗ βρίσκεται σε μακροχρόνια διαμάχη με την Αλουμίνιον αναφορικά με την τιμή πώλησης της ενέργειας. Πρόσφατη απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου όρισε τιμή ίση με 40,7 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ κατά τη ΔΕΗ το κόστος παραγωγής από τις λιγνιτικές μονάδες είναι 56,7 ευρώ. Η ΔΕΗ έχει προσβάλει την απόφαση της διαιτησίας, η οποία αφορά την τιμολόγηση για την περίοδο 2010-2013. Για το 2014 είχε προτείνει τιμή ίση με 53,13 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Αντίθετος με την απόφαση της γενικής συνέλευσης της ΔΕΗ εμφανίστηκε μέλος του ΔΣ, εκπρόσωπος των εργαζομένων και πρώην πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, Ν. Φωτόπουλος. Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι προκαλείται ζημιά πάνω από 200 εκατ. ευρώ για την επιχείρηση. Προανήγγειλε δε προσφυγές στη Δικαιοσύνη.

Διαβάστε ακόμη: Άρειος Πάγος: Αντισυνταγματικό το «χαράτσι» της ΔΕΗ