Μήπως ήρθε η ώρα να σπάσετε τα «δεσμά» του γραφείου;

Μήπως ήρθε η ώρα να σπάσετε τα «δεσμά» του γραφείου;

Φανταστείτε να δουλεύατε πλήρες ωράριο από το σπίτι σας ή το γειτονικό πάρκο ή την αγαπημένη σας βουνοκορφή.

 

Μοιάζει σαν όνειρο για κάποιον που περνάει όλη την ώρα στο μποτιλιάρισμα πηγαίνοντας στο γραφείο, ή απλώς χρειάζεται ένα πιο ελαστικό πρόγραμμα για να βλέπει την οικογένειά του.

Κι όμως, η εξ’ αποστάσεως εργασία είναι πλέον μια πραγματικότητα για πολλούς ανθρώπους.

Αν και μόνο 4.5% των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης στις ΗΠΑ εργάζονται εξ’ αποστάσεως, ένας αυξανόμενος αριθμός εταιρειών επιλέγουν την εξ’ αποστάσεως εργασία, σύμφωνα με την Σάρα Σάτον, διευθύνουσα σύμβουλος της FlexJobs.

Αυτές οι εταιρείες δεν έχουν εταιρικά γραφεία ή έδρα. Αντίθετα, τα μέλη του προσωπικού εργάζονται από το σπίτι – ή απ’ οπουδήποτε αλλού θέλουν. Και μπορεί να ζουν στην ίδια περιοχή, ή ακόμα και σε άλλες χώρες.

Κάποιες εταιρείες έχουν ολόκληρα τμήματα που εργάζονται εξ’ αποστάσεως.

Η τεχνολογία, φυσικά, είναι απαραίτητη για την επιτυχία όλων αυτών. Όμως, σε αντίθεση με ό,τι νομίζουν πολλοί, οι θέσεις εργασίας εξ’ αποστάσεως δεν είναι μόνο για τους …κομπιουτεράδες.

Λογιστές, δικηγόροι, σύμβουλοι ταξιδίου, εκπαιδευτές, υπεύθυνοι μάρκετινγκ, σύμβουλοι, συγγραφείς και άλλοι ανήκουν σε αυτούς που μπορεί να εργάζονται σε θέσεις πλήρους απασχόλησης αλλά και να επωφελούνται παράλληλα από την εργασία εξ’ αποστάσεως.

Όσοι ηγούνται εταιρειών που προάγουν μια τέτοια μορφή εργασίας λένε ότι αυτό τους επιτρέπει να στρατολογούν τα καλύτερα ταλέντα απ’ όλη την επικράτεια των ΗΠΑ, κι απ’ όλο τον κόσμο αν χρειάζεται.

Επίσης, συμβάλλει στην περικοπή του σταθερού κόστους, καθώς δεν υπάρχουν ενοίκια, γραφεία, κλπ.

Και βέβαια, καθίσταται πολύ ευκολότερη η αξιολόγηση της απόδοσης κάθε εργαζομένου.

Το κύριο όφελος για τον εργαζόμενο είναι η μεγαλύτερη ελαστικότητα. Πλέον, μπορείτε να δουλεύετε τις ίδιες ώρες όπως και πριν, αλλά να επιλέγετε με ευχέρεια ποιες θα είναι αυτές. Κάποιοι εργαζόμενοι, π.χ., ίσως επιλέξουν να μην εργαστούν για μια-δυο ώρες στη μέση της ημέρας.

Όμως, η εργασία εξ’ αποστάσεως δεν είναι για όλους. Για παράδειγμα, όσοι δεν έχουν αυτοπειθαρχία σίγουρα είναι καλύτερο να επιλέξουν σταθερό ωράριο, και να είναι αποκλειστικά εστιασμένοι στη δουλειά – αντί να διασπώνται από παιδιά ή γατιά στο σπίτι.

Επίσης, αυτός που εργάζεται εξ’ αποστάσεως πρέπει να έχει έναν οργανωμένο χώρο εργασίας στο σπίτι. Αν ο χώρος όπου ζει είναι αχούρι, τότε μάλλον η δουλειά στα γραφεία της εταιρείας είναι η μόνη λύση.

Τέλος, η εξ’ αποστάσεως εργασία μπορεί να είναι πολύ μοναχική. Η συνεχής χρήση υπολογιστή δεν είναι το ίδιο με την επικοινωνία πρόσωπο-με-πρόσωπο, και βέβαια στην εξ’ αποστάσεως εργασία είναι αδύνατο να κάνετε διάλειμμα και να πάτε για έναν καφέ με έναν συνάδελφό σας – εκτός κι αν μένετε στην ίδια γειτονιά.