Μήπως τα Big Data σκοτώνουν τη δημοκρατία;

Μήπως τα Big Data σκοτώνουν τη δημοκρατία;

Η ευκολία της τεχνολογικής εξέλιξης και οι ηθικοί φραγμοί που προστατεύουν την κοινωνία βρίσκονται σε σύγκρουση.

 

Της Barb Darrow

Ο συνδυασμός τεράστιου όγκου προσωπικών δεδομένων και των εργαλείων για να αναλυθούν μπορεί να είναι εξαιρετικά ωφέλιμος σε ιατρικές και επιστημονικές εφαρμογές.

Αλλά οι ίδιες τεχνολογίες απειλούν την κοινωνική και πολιτική τάξη πραγμάτων των ΗΠΑ, λένε οι επικριτές των μεγάλων δεδομένων.

Η τεχνολογία μπορεί «να είναι το καλύτερο και το χειρότερο την ίδια στιγμή» είπε ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του Χάρβαρντ, Lawrence Lessig, μιλώντας στη σύνοδο Cloudflare Internet Summit στο Σαν Φρανσίσκο την περασμένη Πέμπτη.

Ο Lessig, ο οποίος έχει εκφράσει εδώ και καιρό την ανησυχία του για την κατάσταση της δημοκρατίας στις ΗΠΑ, θεωρεί ότι η επιστήμη των δεδομένων συνιστά μια νέα και επικίνδυνη απειλή. Ο ίδιος βρέθηκε επί σκηνής με τον Darren Bolding, επικεφαλής τεχνολογίας της εταιρείας επιστήμης δεδομένων Cambridge Analytica, ο οποίος είχε μια διαφορετική ερμηνεία του θέματος. Η εκστρατεία του Donald Trump χρησιμοποίησε τις υπηρεσίες της CA κατά την προεκλογική περίοδο το 2016

Σύμφωνα με τον Bolding, αυτό που κάνει η Cambridge Analytica – η συλλογή δεδομένων σχετικά με ανθρώπους από δημόσιες πηγές, από διαμεσολαβητές δεδομένων και από τις δικές της εσωτερικές πηγές, και η επεξεργασία των δεδομένων μέσω της χρήσης analytics – είναι μια πολύ έξυπνη λειτουργία για τον καθορισμό του τι αρέσει και τι δεν αρέσει στους ανθρώπους.

Η CA χρησιμοποιεί αυτά τα δεδομένα για να συνθέτει λίστες ανθρώπων στους οποίους ένας πελάτης θα θέλει να στοχεύσει για να πουλήσει ένα προϊόν ή να κάνει μια σύντομη παρουσίαση.

Το επιχείρημα του Lessig είναι ότι μια προεκλογική εκστρατεία μπορεί να πουλήσει αυτή την εξαιρετικά εξειδικευμένη τεχνολογία για να περάσει σε διαφορετικές ομάδες διαφορετικές εκδοχές των απόψεων ενός υποψηφίου. Άρα, ο ένας υποψήφιος θα μπορούσε να προωθήσει τον εαυτό του ως λαϊκιστή σε μία υπο-ομάδα ψηφοφόρων, ή ως συντηρητικό στα δημοσιονομικά σε μια άλλη υπο-ομάδα.

Αυτή η στρατηγική μπορεί να δουλέψει, σύμφωνα με την άποψη του Lessig, επειδή δεν υπάρχει πλέον μια κοινή πρόσληψη του κόσμου όπως συνέβαινε 30ή 40 χρόνια πριν, όταν οι περισσότεροι Αμερικανοί μάθαιναν τις ειδήσεις μοναχά από μερικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Ο κατακερματισμός των ειδησεογραφικών πηγών, με άλλα λόγια, έχει οδηγήσει σε κατακερματισμό και του εκλογικού σώματος.

Πηγή: fortune.com