Μισθοί πείνας: Έως 100 ευρώ οι αμοιβές σε πάνω από 100.000 εργαζόμενους

Μισθοί πείνας: Έως 100 ευρώ οι αμοιβές σε πάνω από 100.000 εργαζόμενους

Σοκάρουν τα στοιχεία του υπ. Εργασίας που φανερώνουν ότι στον ιδιωτικό τομέα περίπου 126.956 εργαζόμενοι αμείβονται με μεικτό μηνιαίο μισθό έως 100 ευρώ.

Σοκάρουν τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας που φανερώνουν ότι στον ιδιωτικό τομέα περίπου 126.956 εργαζόμενοι αμείβονται με μεικτό μηνιαίο μισθό έως 100 ευρώ, ενώ συνολικά 343.760 εργαζόμενοι λαμβάνουν με μηνιαίους μισθούς από 100 έως και 400 ευρώ μεικτά.

Πρόκειται για εργαζομένους με συμβάσεις εργασίας μερικής απασχόλησης ή εκ περιτροπής εργασία δυο, τριών ημερών την εβδομάδα, ή ακόμη και μερικών ωρών την εβδομάδα.

Από τα στοιχεία του συστήματος Εργάνη για το μήνα Σεπτέμβριο προκύπτει η ανατροπή στην απορρυθμισμένη αγορά εργασίας. Οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης τη διετία 2015-2016 έσπασαν το ιστορικό φράγμα του 50% (σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή τους στις νέες προσλήψεις) και ξεπέρασαν την πλήρη απασχόληση, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε το 2014 και όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Πιο συγκεκριμένα, την περίοδο Ιανουάριος – Σεπτέμβριος 2015 οι προσλήψεις που έγιναν με ευέλικτες μορφές απασχόλησης αντιστοιχούσαν στο 51,50%, έναντι 48,50% της πλήρους απασχόλησης.

Τα capital control, η εξοντωτική αύξηση της φορολογίας, αλλά και η αύξηση των εισφορών οδήγησαν σε οικονομικό αδιέξοδο τις επιχειρήσεις και σε μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, αναφέρει σχολιάζοντας τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, ο βουλευτής της Ν.Δ. Γιάννης Βρούτσης. «Οι επιπτώσεις στην αγορά εργασίας ήταν δραματικές, με θύματα εργαζόμενους και ανέργους.

Μάλιστα, τη διετία 2015-2016 συντελέστηκε η μεγαλύτερη ανατροπή στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της απασχόλησης, κυριάρχησαν απόλυτα οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης και δημιουργήθηκε μια νέα γενιά εργαζομένων, οι “φτωχοί εργαζόμενοι” των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δανειστές υποστηρίζουν πως ο κατώτατος μισθός παραμένει υψηλότερος σε σύγκριση με άλλες χώρες, προτείνοντας εμμέσως την κατάργηση της προϋπηρεσίας ή την αποσύνδεσή της από τις κατώτατες αμοιβές των ανειδίκευτων εργαζομένων.

Πιο ειδικά, ο καθορισμός του κατώτατου μισθού, τονίζουν, ότι θα πρέπει να αποφασίζεται από το κράτος και πως παρά τη μείωση του στα 586 ευρώ και στα 510 ευρώ (για τους νέους έως 25 ετών) εξακολουθεί να παραμένει υψηλότερος σε σύγκριση με άλλες χώρες, λόγω της προσαύξησής του έως 30% από τη σύνδεσή του με την προϋπηρεσία των υπαλλήλων έως τα 10 έτη.