Το μυστικό του Facebook που προκαλεί εθισμό

Το μυστικό του Facebook που προκαλεί εθισμό
Photo: REUTERS

Πως οι υπεύθυνοι κατάφεραν να «μαγέψουν» τους χρήστες και να τους κάνουν να επιστρέφουν ξανά και ξανά.

Το Facebook έχει κάθε λόγο για να υπερηφανεύεται πως είναι ο κυρίαρχος των social media. Δεν είναι μόνο ο αριθμός των χρηστών που αυξάνεται διαρκώς – φτάνοντας τα 1.28 δισ. άτομα -, ούτε ο μεγάλος χρόνος παραμονής, αλλά κυρίως το ποσοστό των ενεργών χρηστών – αφού σύμφωνα με τον Ζούκερμπεργκ το 65% των κατόχων προφίλ στη πλατφόρμα το χρησιμοποιούν καθημερινά.

Πως γίνεται, όμως, το Facebook να γίνεται όλο και πιο εθιστικό;

Δεν είναι μόνο η ικανότητα της στοχευμένης διαφήμισης ανάλογα με τα ενδιαφέροντα του καθενός και το φιλτράρισμα των news feed – όλα δείχνουν πως έχει βρει τη «μυστική» συνταγή και ξέρει τι μας αρέσει. Κυριολεκτικά.

Το κουμπί του Like, το οποίο σου επιτρέπει να συμφωνήσεις, να επικροτήσεις ή να θαυμάσεις κάτι, κυκλοφόρησε ένα χρόνο μετά τη παρουσίαση του news feed το 2006. Με αυτό τον τρόπο η σελίδα με τα νέα έπαψε να ανανεώνεται χρονολογικά και κατέληξε να είναι ένας «καθρέφτης» των πραγματικών ενδιαφερόντων κάθε χρήση. Αυτό ήταν το μεγάλο στοίχημα για τους υπεύθυνους του Facebook, να καταφέρουν να φιλτράρουν τα δεδομένα με βάση τα ενδιαφέροντα του καθενός και να εμφανίζονται πρώτα τα νέα των ανθρώπων που έχετε μεγαλύτερη αλληλεπίδραση.

Ποια η δύναμη του Like; Γιατί οι υπόλοιπες επιλογές του share και των σχολίων δεν είχαν το ίδιο αποτέλεσμα και το μόνο που κατάφεραν ήταν να δημιουργήσουν ένα «ποιοτικό πρόβλημα» στη σελίδα;

Πως κατάφεραν να μετριάσουν την επιθυμία των χρηστών για τη δημιουργία του Unlike button; Η απάντηση είναι απλή: Να αρχίσουν να μαζεύουν δεδομένα που να δημιουργούν «κατηγοριοποιήσεις», που μέχρι τότε δεν είχαν καταφέρει να έχουν.
Τρεις είναι οι πηγές δεδομένων από τις οποίες συλλέγουν τις πληροφορίες με τις οποίες θα καταφέρουν να κάνουν τους χρήστες να επιστρέψουν στην σελίδα: οι μελέτες, τα A/B tests και ο χρόνος παραμονής του καθενός.

Δημιουργώντας μοναδικούς λογάριθμους βασισμένους στον «χαρακτήρα» του κάθε προφίλ, μπορούν ταυτόχρονα να υπάρξουν χιλιάδες μικρά «Facebooks» που προσαρμόζονται στον κάθε χρήστη ξεχωριστά. Αυτός είναι και ο λόγος που καμία σελίδα δε μοιάζει με κάποιου άλλου.

Οι υπεύθυνοι χρησιμοποίησαν τα Likes- παγίδες, άρθρα δηλαδή που προαπαιτούσαν το Like σας για να τα διαβάσετε ολόκληρα, έλεγξαν επίσης την τάση των αναγνωστών όχι μόνο να κάνουν Like σε μα σελίδα, αλλά και να συνεχίζουν στον εξωτερικό σύνδεσμο και κυρίως πόσοι πατάνε το κουμπί πριν καν διαβάσουν ένα κείμενο και κατάφεραν να «φέρνουν» στη κεντρική σελίδα τα πραγματικά ενδιαφέροντα του κάθε χρήστη, ανάμεσα από χιλιάδες posts.

Όσο κι αν δεν μας αρέσει να μας περιορίζουν, λοιπόν, τις επιλογές μας – στη σελίδα του Facebook δε φαίνεται να ισχύει το ίδιο. Τα «νούμερα» μιλάνε από μόνα τους, αφού η σελίδα του Twitter που σου επιτρέπει να βλέπεις κάθε ποστάρισμα χρονολογικά μένει στάσιμη σε αριθμούς χρηστών, ενώ το «φινταρισμένο» κοινό του Fb όλο και αυξάνεται.

Διαβάστε ακόμα:

Εσύ πόσες ώρες δούλεψες για το Facebook σήμερα;

Δείτε πόσα βγάζουν Apple, Facebook, Google σε ένα δευτερόλεπτο!

Δες ποιος φίλος σου στο Facebook σε κάνει πιο ευτυχισμένο!